IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се сблъска с нов проблем: Криза с хайвера

Точно в навечерието на Нова година цените на деликатеса се увеличиха силно

22:00 | 21.12.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В Русия хайверът е част от успешното тържество за много домакинства. „Парите за хайвера никога не са хвърлени на вятъра“, казва Александър Ефремов, ръководител на руската риболовна компания „Доброфлот“. Той има предвид по-специално червения хайвер от сьомга, който е особено актуален за празниците около Нова година.

Но тази година потребителите са изправени пред проблем: цените на деликатеса, наричан на руски език „икра“, достигнаха рекордно високи стойности. Преди Нова година клиентите трябва да платят с около 30% повече, отколкото по същото време на миналата година. За първи път цените се покачват до над 5000 рубли (60 евро) за килограм.

Черният хайвер, който отдавна се произвежда в Германия и на други места в чужбина, струва около десет пъти повече. Той произхожда от есетра и е много по-рядко срещан, особено след като може да се продава само от развъдници, тъй като рибата е защитена.

Износът расте силно

По данни на руската статистическа служба „Росстат“ цената на червения хайвер се е увеличила повече от седем пъти през последните двадесет години. През 2000 г. един килограм е струвал 675,2 рубли. Тази година цените се покачват, въпреки че уловът на сьомга е значително по-висок, отколкото през сравнително оскъдната 2020 г. През миналата година добивът на хайвер е бил едва около 11 хил. тона, което е половината от тазгодишното количество. Производството на черен хайвер през 2020 г. е малко над 50 тона.

„Не може да се говори за дефицит през тази година", казва Ефремов пред германската информационна агенция dpa. Държавната агенция по рибарство „Росриболовство“ очаква производството на повече от 20 000 тона хайвер от сьомга за тази година. Това би покрило годишното потребление на около 12 хил. до 16 хил. тона в най-голямата по площ държава на Земята.

Според доклада обаче продажбите в чужбина са се увеличили значително - Китай е голям купувач, а някои бивши съветски републики, но също така Германия, Австралия и Канада, също купуват от Русия. Ръководителят на службата по рибарство Иля Шестаков смята, че цените трябва отново да паднат поради голямото предлагане. Тази година са уловени 510 000 тона тихоокеанска сьомга, което е с почти 90 % повече от спрямо миналата година. Ето защо би трябвало да има и повече хайвер.

Пазарните експерти приписват факта, че цените все още се покачват, на спекуланти, които поддържат предлагането изкуствено ниско. Следователно споразуменията за цените между компаниите също са проблем.

Но Ефремов вижда и още една конкретна причина за високите цени - във факта, че само малка част от производството от тихоокеанския полуостров Камчатка, основното производствено място, се доставя до централните части на Русия. Той обвинява бюрокрацията за това. Всеки, който иска да внесе по-големи количества от така желания деликатес в мегаполисите Москва или Санкт Петербург, се нуждае от съответните документи. Проблемът за много търговци е да докажат произхода на хайвера, за да получат документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Яко са я закъсале руснаците. Сега можем най-сетне да очакваме справедливият народен гняв да изкара гладните за чер хайвер народни маси по улиците и барикадите и да помете диктаторския режим на Жужо Късий на бунището на историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
разликата е че едното е разбито и с подправки ... говориме си за истинска, не за такава от 2.50 от супера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Да, в тълковен речник пише значението на думата. Но когато застанеш пред щанд на български хранителен магазин защо в половината случаи, където има място за имитиращи продукти пише: "деликатес" вместо "имитации"? А думата "деликатес" се използва в хранителните магазини у нас още от 80-те години. И тогава пак нариаха "деликатес" например имитация на сирене и колбаси от различни вредни трансмазнини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Между тарама и хайвер(яйцата на рибите) има разлика :) Май в тарамата хляба преобладава, а в последно време въобще няма и хайвер в нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Деликатес означавало имитиращ продукт?? ::)))) "Думата е съществително и си пробива път в езика сравнително отскоро. Малцина знаят, че английската думаdelicatessenима съвсем различно значение в Европа и САЩ.В САЩ магазинът delicatessen (деликатесен), известен просто катоdeli, е комбинация от магазин за хранителни стоки и ресторант за бързо хранене, в който се предлага прясно приготвена храна. В него клиентът може да намери разнообразие от салати, пастети и храна за вкъщи, която се купува на килограм или може да се консумира в самото заведение.В Европа в магазините деликатесен обикновено се продават специални храни с високо качество. Те често са разположени на луксозните щандове на универсалните магазини (като Хародс например).Говорещитенемски езиквероятно биха предположили, че терминътdelicatessenе директна заемка отнемския език, защото е логично да се приеме, че е комбинация от немските думиdelikat(деликатен) иessen(ям, храня се), но това съвсем не е всичко.Да, естествено, че думата се е прехвърлила в английския език чрез немския, но тя има доста по-дълга история. Произлиза от латинското прилагателноdelicatusсъс значение на възхитителен, луксозен, доставящ удоволствие, през 16 век преминава въвфренския езиксъс същото значение, като се изписваd
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
bgMan
преди 2 години
Искам да питам редакцията защо наричат хайвера деликатес. Деликатес е дума за имитиращ продукт, т.е. фалшив. Всъщност в Русия с недостиг на фалшиви продукти ли имат проблем или с недостиг на истински хайвер?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 2 години
хахаха, сетих се за вица дето в Русия вдигнали цената на водката и малкия пита баща си... тате, тате, сега като поскъпна водката, ти по малко ли ще пиеш! ... и бащата: Не, сине, ти по малко ще ядеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
що бре, аз редовно си хапвам тарама, поне веднъж седмично! Не е баш като тяхното, но осбенности на местния вкус!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
4i40
преди 2 години
Kато нямат ляб, да ядът хайвер....И той като свърши, да муат пасти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Ако проимат и проблем с водката, ще си осиновя русначе ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още