Сочни лабораторно създадени пържоли и бургери от месо на растителна основа може скоро да изкушават заклетите месоядци, преглеждащи менютата на ресторантите в най-големите градове по света, тъй като производителите на храни проучват нови начини за изхранване на бързо растящото население, пише Ройтерс.
Хората в развиващите се страни се стичат масово в градовете и силно повишеното търсене на месо и млечни продукти ще извади на преден план въпроса за намирането на високопротеинови алтернативи, които не замърсяват сериозно околната среда, посочват експерти.
Храната на бъдещето, на фона на нашето задълбочаващо се урбанизиране, ще продължи да бъде месото, но няма да е месо, което е продукт на индустриализираното животновъдство, казва Брус Фридрих, изпълнителен директор на вашингтонския институт Good Food.
Това ще бъде месо, направено от растения и ще бъде месо, отгледано в заводи без фермери и кланици, допълни Фрийдрих, който изчислява, че традиционното месо ще изчезне в страните с високи доходи до 2050 г.
Други прогнозират, че буболечки и високопротеинови водорасли като спирулина ще бъдат сред водещите храни на бъдещето наред с риба, отглеждана в дълбокоморски ферми или обширни градски халета.
Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) е необходим скок с 50% на селскостопанското производство, за да се изхранва близо 10-милиардното население към 2050 г. и това на фона на щетите, които климатичните промени нанасят. При това положение по-очевидното решение може би е намаляване на калориите и животинските протеини в хранителния режим на богатите хора, увеличаване на ефективността на селското стопанство и намаляване с една трета на пилеенето на храни.
Около 80% от всички селскостопански земи са заети с пасища или на тях се отглеждат храни за животни, посочва ФАО. Освен това животновъдството използва 10% от световната чиста вода, като същевременно отделя метан и други газове, предизвикващи парников ефект, и причинява обезлесяване в големи мащаби.
Да бъдем добри с животните
Няколко компании се надпреварват в разработването на технология, която може драстично да намали цената на т.нар. "култивирано" или "чисто" месо, което е отгледано от клетки, взети от живи животни.
Те казват, че в крайна сметка би могло да се произвежда в градски "пивоварни", като ще струва по-малко от истинското месо и ще се използва 99% по-малко земя.
Любителите на месото след няколко години ще могат да избират между традиционното месо, което включва страдание на животните, и месо без страдание на животните, което е 100% процента месо и наподобява структурата, вкуса и външния вид на месото, казва Ярон Богин, главен изпълнителен директор на израелската компания Modern Agriculture Foundation.
На други места стартъпите използват "клетъчното селско стопанство", за да разработват производство на яйца, мляко и риба без животинско участие.
Компанията от Сан Франциско Hampton Creek иска да достави първия продукт от чисто месо на потребителите догодина, но според наблюдатели от сектора и други компании огромните технологични и регулаторни спънки означават, че ще бъдат нужни поне пет години този вид храна да се предлага в скъпите ресторанти и десетилетие, за да стигне до масовия потребител.
Ще бъдете в състояние да създавате храна, която можете да съхранявате и транспортирате лесно, казва Идо Савир, главен изпълнителен директор на израелската компания SuperMeat, чието култивирано пилешко месо ще бъде кашер и халал. Технологията ще помогне да се изхранват хората в развиващите се страни, които сега почти не консумират месо или се хранят нискокачествено, допълни той.
Големите производители на пазара за месо, възлизащ на 750 милиарда долара, също търсят алтернативи. Водещият американски производител Tyson Foods е заделил фонд от 150 милиона долара за разработването на евтини, алтернативни източници на протеини и инвестира в компанията Beyond Meat за месо, произвеждано от растения.
Същевременно Бил Гейтс, Ричард Брансън и гигантът в суровините Cargill инвестираха в калифорнийската Memphis Meats, която разработва "чисто" пилешко, говеждо и свинско.
преди 7 години смятам е ясно, че говорех за пържолите, които ще разстат в "пивоварни" лаборатории. Няма нужда да ме апострофираш и да демонстираш колко технологично си промит. Както и не съм ти забранил да ядеш каквото и да искаш. Казвам си моето мнение и това, че аз лично ще ги бойкотирам. Тъкмо ще има повече за тебе да тъпчеш. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години ти поне си ясен, и в настоящето и в бъдещето все уешко ще ядеш :):):) ххахахаха отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Ти пердаши *** , щот си много умен , аз ше плюща пържолки , щото съм простолюдие ...ха наздраве ! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Тя пак идва от природата. Скакалците и *** да не би да се произвеждат чрез ГМО. Може да се занимаваш с компютри но най-меко казано има още доста да се образоваш докато започнеш да различаваш истината от фалшивия бъркоч в главата ти. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Аз лично ще бойкотирам такава храна. Не мога да си представя да се храним с такова изкуствено генномодифицирано (без съмнение!) подобие на месо. Никой не може да ме убеди, че това е безвредно, щом човек е участвал във създаването му! Може цял живот да се занимавам с компютри и нови технологии, но храната, която искам да ям аз и семейството ми искам да идва от природата! отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Абе не знам колко ще е по-добре да ни хранят с такива гадости, ама няма да е по-евтино. В месарския магазин кило месо може да си вземеш за 10лева, а като влезеш в зоомагазина има храна за кучета по над 20лв. Иначе за ресторантите там е друга работата, ама да не забравяме че повечето хора не се хранят в ресторанти. Най-големия проблем на производителите на месо е, че те искат да произвеждат месото на едно място, пък да стига до потребителите на ****ната си, а това става с големи разходи и няма как да е конкурентно на локалното производство. Но пък иначе кой не си е мечтал - *** хапчето и си наяден :D отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години агнетата за курбан байряма мисля че са най-малкия проблем :))) или за великден :))) . нещата ще се регулират с малко кютек и по пазарен принцип. месото ще стане толкова скъпо, че ще е деликатес. просто няма да се консумира всеки ден. а това за протеин от *** дето да се влага в саламите или да се прави на пастет. мисля че е от сферата на фантастиката. да - сигурно ще го направят, но се съмнявам някой да го влага в продуктите си, защото разчуе ли се от потребителите, моментално ще му бойкотират цялата продукция и ще изчезне от картата... :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 7 години Трябва да си паднал от друга планета, планета Ройтерс, за да си помислиш, че традиция на над 1 милион години като яденето на месо от хомо сапиенс ще бъде забранена с цел "опазване на природата". Ако тази идея я предложиш на някой вярващ мюсюлманин главата ти ще бъде отделена от тялото с остър предмет. А сега към инстинската прогноза, която ще се сбъдне с вероятност 99.99%. В бъдеще светът ще бъде доминират от мюсюлманите и ще бъдат 75% от всички хора от 25% днес, а те никога няма да престанат да жертват животни за Курбан Байряма без значение колко природата бива унищожавана. А левичарите, веганите, феминистите и останалите марксисти няма да доживеят до тези времена просто защото всички те бъдат екзекутирани първи веднага след като мюсюлманите станат етническо мнозинство в съответната държава. Няма да има почти никакви защитници на природата останали, за да ни хранят с бубулечки, за да е менюто като описаното в статията. отговор Сигнализирай за неуместен коментар