IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия отпечата възпоменателна банкнота в чест на Крим

Новата банкнота със сигурност ще вбеси Украйна и съюзниците ѝ

20:10 | 23.12.15 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Официална страница на Руската централна банка</em></p>

Снимка: Официална страница на Руската централна банка

Русия харесва Крим толкова много, че дори отпечата нова възпоменателна банкнота, за да почете региона, съобщава CNN Money.

Новият дизайн със сигурност ще вбеси Украйна и съюзниците ѝ. Русия изтръгна контрола над Крим от Украйна в началото на 2014 г. след прибързан референдум.

Този политически и военен ход в Крим изолира Русия от останалата част на Западния свят, карайки САЩ, Европа и редица други държави да наложат санкции срещу високопоставени руски лица и компании.

Руската централна банка заяви, че новата банкнота ще бъде въведена в употреба от сряда. Тя ще бъде отпечатана в 20 млн. копия, а номиналната ѝ стойност ще бъде 100 рубли. Сто рубли струват около 1,42 долара в момента.

Дизайнът на валутата включва замък в Крим от едната страна, а на другата страна е изобразен паметник в кримския град Севастопол.

Руската централна банка се похвали, че дизайнът включва QR код, който потребителите на смартфони могат да сканират, за да получат повече „историческа информация за възпоменателната банкнота“.

Въвеждането на банкнотата се случва през същия месец, през който рублата достигна рекорден минимум спрямо щатския долар.

Рублата изгуби над половината от стойността си през последните две години, докато руската икономика се бори с натиска от международните санкции и ниските цени на петрола. Русия е основен петролен и газов износител и е ударена от неочаквания спад на цените на енергията през последните две години.

Русия е обвинявана от международната общност за подкрепата ѝ на сепаратистите в Източна Украйна, което доведе до смъртта на хиляди в региона.

Лидерите на Европейския съюз в понеделник решиха да удължат икономическите си санкции срещу Русия до средата на 2016 г., опитайки се да накара Русия да възстанови реда и да успокои разкъсаните от войната части на Източна Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 8
Илко
преди 8 години
"изолира Русия от останалата част на Западния свят" Пълни простотии !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Момичето си заработва заплатата...Бойчовата партийна линия е такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Ами печатането на рубли си е работа на Русия...какъв е проблема ?! Тя може да си слага каквато си иска символика на парите . Реакциите на останалите включая и тия тук , са си проблем единствено на реагиращите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 12
hagan
преди 8 години
До"Виктория Тошкова"-Русия изтръгна контрола над Крим от Украйна в началото на 2014 г. след прибързан референдумМИСЛЯ ЧЕ САЙТА НЕ ЖЪЛТ ВЕСТНИК-ЗА ДА СЕ ПИШЕ КАТО ПЪЛЕН ПРОФАН-Крим беше автономна република в територията на Украйна със преобладаващо руско мнозинство2 дали имат право руснаците да се самоопределят и отделят от държава която приема закон за забраняване на руския език и непризнаване на традиционното руско малцинство е друг проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivan.r
преди 8 години
Щеше да е по готино (и по уместно) да я отсекат на монета. Справка https://***.bundesfinanzministerium.de/Content/DE/Bilder/Pressemitteilungen/2015-04-29-pm12-muenze-planet-erde.jpg?__blob=normal&v=3Равностойност 350-400 рубли, жесток дизайн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Стефчо
преди 8 години
Новият дизайн със сигурност ще вбеси Украйна и съюзниците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 13
Българофил
преди 8 години
Интересен начин да манипулираш населението си с инфлацията в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още