„Ние се стремим да покажем, че България може да произвежда добри вина. Не е тайна, че в последните години българското винарство малко смъкна гарда и не е толкова тачено в световен аспект. Междувременно обаче бяха създадени множество малки изби с неголям капацитет, които имат завидно старание да произвеждат добра напитка. Но всяка една малка изба се бори на вътрешен пазар. Сега в супермаркетите българинът има възможност да избира между много добри напитки, което не беше така допреди десетина години“, коментира технологът.
Запитан за качеството на тазгодишната реколта, Тихомир Трифонов заяви, че всеки сорт грозде се чувства различно при едни и същи климатични условия. „Жегите бяха пагубни за някои сортове, но други се чувстваха добре“, казва той.
„Миналата година беше жестока за лозарите – те пострадаха от много болести и срив на плододаването. Добивът беше наполовина, но това беше предимство за винарите. Останалият плод беше по-добре изхранен и се получаваха по-добри ароматни и вкусови компоненти“, обясни експертът.
Той определя тази година като умерена, като по думите му не е имало предпоставки за болести по лозята. Това е дало възможности на лозарите с включените превантивни мерки, след миналогодишния урок, да получат грозде с много добро качество.
Тихомир Трифонов е завършил Университета за хранителни технологии в Пловдив и работи от 20 г. в сферата на винарството. „Обичам да правя и да дегустирам бели вина и да пия червени“, каза той за себе си.
преди 9 години Абе едва ли е за това :D По-скоро е защото кръчмарското вино от комунистическо време беше.... абе бегай далече!Не случайно италианците, които знаят как да живеят не си слагат сос на пицата или аромат на капучиното и (противно на това, което си мислят тук хората) не ръсят пармезан на всичко.Доброто вино се нуждае да поеме въздух, да е с подходяща температура и подходящо мезе. Никакво разреждане с лимонада, вода и т.н.Знаеш ли какво е пернишки бейлиз? - Боза с ракия :D отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Съгласен, затова навремето си спомнян при комунизма как имаше практика червеното вино да се разрежда с лимонада. По-старите тук сигурно още помнят този обичай. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Не съгласен! Чаша червено вино вечер е в пъти по-добре от бира. Алкохола е по-концентриран, но пък е 250 Мл. не половин литър. И вкус и аромат и те тонизира за разлика от бирата с добавен спирт :) Иначе да, вярно е, че бирата е фаст дринк и не е точно срещу виното, но в много случаи може да се замени с вино, което при това е и по-добро и по-изискано усещане :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Бирата е фаст дринк :) Може да я пиеш, когато си жаден и без мезе. Виното е доста по сериозно нещо! Трябва да си подготвен с хубаво мезе или ядене и да не го пиеш за утоляване на жаждата :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Навремето си признавам, че и аз предпочитах да пия вино, но тогава бях млад. С годините усетих, че ми идва малко силно да пия вино с около 10-12% алкохол, не че не става, но става само когато си разпуснал, уикенда или на почивка. Така се ориентирах към бирата, 4.5-5% алкохол ми допада повече, особено ако си изморен вечерта от работа и отделно си жаден лятно време.А за сайдерите, ами пробвах, отврат. И до там.Може да не съм представителна извадка, предполагам, но голяма част от хората около мен имат подобни виждания. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Добре де, ама пак всичко е до рекламата :)Пазара е пренаситен казва колегата. А замисляме ли се защо се продава у нас повече бира отколкото вино? У нас традициите в пиенето на вино са много по-силни от бирата. Ето франсетата бира не поглеждат, а ние пием в пъти повече. Да не говорим за ябълков и трънков и нам си какъв сайдер и там подобни бози. Обаче РЕКЛАМАТА промива мозъка и народа кърка. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Аз съм почитател на Портвайта и Токайското и редовно си купувам. Нямам представа колко продават, но в Европа не съм видял нито една държава, където не може да си купиш Портвайн, което означава, че явно се продава.. За огромен успех естествено не може да става дума по простата причина, че не се произвеждат огромни количества. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Моето мнение също е в посока бутикови вина и да, традиционни български сортове. Мои приятели от дълги години се занимават с търговия на вина в Европа, вкл. ОКралство, също и като експерти завършили там и истината е тази. Масовото производство, не може да ни придвижи напред, още повече със сортове познати до болка по света, каквито пък масово сеят в БГ. Да, в северна БГ, климата е хладен, но там виреят стари бели сортове/димят, видове перли, мискети и прочие/. Бутиковите вина обаче могат да имат успех по реномирани ресторанти, където има потребление. Но наистина са нужни презентации. А истината е че, никой не влага и лев в това и се търси ниша в дребна търговийка.Дегустации, гурме, реклама....в тази посока. Е това иска инвестиция. отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години Аз +1 за Мавруда, но нито португалците нито Унгарците са се изтрепали от успех с Портвайна и Токайското. Може и да продават малко, но на всеки му е ясно, че ще си купиш веднъж, колкото да го пробваш и да видиш че не става, или че става, но .. толкова. И в двата случая няма да повториш :) отговор Сигнализирай за неуместен коментар
преди 9 години И аз не съм специалист по въпроса, просто имам много приятели от бранша. Истината е, че вината ни са среден клас. От друга страна, пазарът у нас отдавна е пренаситен, много винарни просто държат запаси да отлежават и чакат, а има вина които не носят на отлежаване. Знам за опити да се прави еко оцет от вино, дори му хванаха технологията и добре се справят, просто нова ниша намериха хората. отговор Сигнализирай за неуместен коментар