IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо NCAA прекрати връзките си с EA Sports?

В бъдеще от асоциацията могат да започнат да плащат на университетските играчи, което да служи като някаква форма на компенсация

14:46 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация:&nbsp;EA Sports</em></p>

Илюстрация: EA Sports

Американската национална асоциация за студентски спорт (NCAA) обяви, че няма да поднови дългосрочния си лицензионен договор с производителя на видео игри Electronic Arts (EA), предаде BusinessWeek. Решението дойде в момент, когато организацията е изправена пред поредица от съдебни дела, включително от страна на бившия играч на University of California в Лос Анджелис Ед Обанън, който обвинява NCAA и още две компании, че печелят от приликата на герои от играта с него.

Така че EA Sports NCAA Football 14, сегашната итерация на партньорството, ще е последната игра с името и логото на NCAA.

Според Грейб Фелдман, който ръководи спортната юридическа програма в Университета "Тюлейн", сигналите, които изпраща решението на NCAA, са неясни. "То не променя нищо, освен ако Collegiate Licensing, поделението за лицензиране на университетите или отделните учебни заведения, не реши да промени играта", твърди експертът. За момента обаче няма подобни индикации. "Може би NCAA ще изчаква да завърши съдебното дело и ще пожертва краткосрочните си приходи", допълва той.

Фелдман отбелязва, че по начало NCAA е дала лиценз единствено за правата върху името и логото си, но не и достъп до прилика на героите в играта с реални спортисти. Така в бъдеще EA може да престане да използва реалистични играчи, а това би могло да се случи по много начини. Със сигурност е възможно те да се върнат към старата видео игра и да използват анонимни играчи и реални отбори.

Според Фелдман ходът на NCAA е показателен, че от асоциацията отчитат, че в действията им има известна доза риск. Не става въпрос единствено за факта, че бивши играчи може би имат право на част от приходите от игрите на NCAA. По-скоро става въпрос за факта, че този случай може да премахне аматьорския характер на асоциацията. Може би в бъдеще от асоциацията могат да започнат да плащат на университетските играчи, което да служи като някаква форма на компенсация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още