IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите инструменти бавно намират място в семейния бюджет на българите

Консерватизмът и липсата на достатъчно добра финансова култура все още пречат на българите да повишат стандарта си на живот

08:14 | 30.09.16 г. 51
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Финансовите консултанти разбиват и друг стереотип – този, че с малки суми не може да се инвестира.

Според Ачев най-добре е всеки, който има дори минимални спестявания, да се насочи към комбинация от няколко продукта, за да получи едновременно защита на парите си (при депозита), доходност (при инвестицията във фондове) и сигурност срещу неочаквани рискове (при застрахователните продукти).

„Ако имаме малка сума спестявания и искаме да разполагаме с нея след кратък период от време, най-добър вариант си остава депозитът с гаранцията, която дава на капитала. Инвестицията във фондове предоставя възможност за по-висока доходност във времето, а застраховките живот предлагат много добра комбинация и от застрахователен, и от инвестиционен елемент, смята представителят за България на Pioneer Investments.

„И не е нужно при всички случаи да се поема голям риск, за да се получи по-висока доходност. Има нискорискови взаимни фондове, които носят годишен доход от около 3%“, обясни от своя страна консултантът на „Елана“ Николай Павлов.

По думите му отделянето на малки суми всеки месец при инвестирането в по-рискови фондове също има предимство, защото така се неутрализират движенията на финансовите пазари. 

„За тези хора са подходящи спестовните планове, които позволяват с 50 -150 лв. всеки месец за различни периоди също да получат по-високи резултати от лихвените“, съветва специалистът.

„С малки суми може да се инвестира и в акции. Ако някой желае да се възползва от настоящите нива на пазарите на суровини като петрол и злато, може да инвестира и в борсово търгувани фондове, свързани с тези пазари и т.н. Но в рисковите инструменти е по-добре да се инвестира само частта от спестяванията, която не е необходима за „черни дни“, подчерта Павлов.

Общото в мнението на всички експерти е пределно ясно - много е важно всеки да започне да спестява.

„Добре е всеки месец всеки да отделя процент от своя доход, които да бъдат инвестирани дългосрочно. Съветът ми към младите хора е да направят това колкото се може по-рано и да не отлагат това свое решение. Колкото по-дълъг инвестиционен хоризонт имат пред себе си, толкова по-позитивен ефект ще има това върху ръста на финансовото им богатство“, обясни от своя страна портфолио мениджърът на „Карол“.

Според Георгиев инвестициите на равни месечни вноски са практичен начин да направят това, като по този начин минимизират и риска. С течение на времето те ще натрупат значителна сума, като и самите инвестиции ще допринесат за това с генерираната от тях доходност.

От своя страна Явор Ачев подчертава, че макар и малък по мащаби в сравнение с европейския, българският финансов пазар предлага много добри продукти.

„Утвърдени европейски и световни имена в сферата на управлението на активи и застраховането са представени със своите продукти на нашия пазар и офертите им не се различават по такси и комисиони, по доходност и по права на инвеститорите в сравнение с развитите пазари. Остава единствено ние, като общество, да се научим как да ползваме финансовите инструменти“, коментира Ачев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 19 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"А че депозитите и имотите са по-сигурен актив"А кое е сигурен актив? Тия застраховки, които ще ми ги продадат тия симпатяги ли?Ми нали утре като се обърне цикъла на растеж и всичко тръгне надолу всичко отива по дяволите?Няма разлика между финансовите им продукти и краставиците на пазара. Просто от едното хората масово не разбират и затова още им минава номера..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
И да и не.На който му се занимава с тези неща се занимава и без някой продавач на застраховки да му ги навира в лицето.Тези хора просто си маркетират услугите и понеже не им минава номера обвиняват "културата", като се опитват елегантно да минат през държавния апарат, които да им свърши черната работа по маркетинг-а.Сещам се за продавачите на "бяла карта", които през 2 седмици ми звънят да ме зарибяват с "финансовите" си услуги... и не са единствени!Аз ти препоръчвам ето тази статия: http://***.investor.bg/drugi/338/a/ochakva-ni-trimesechie-na-volatilnost-i-izostrena-trevojnost-225453/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 0
888
преди 7 години
От друга страна ако се погледнат цените на услугите на предлагащите финансови инструменти- банки и други финансови посредници то излиза по -евтино или в чужбина , или да не се занимаваш с безсмислени неща и да се губи излишно време и нерви.Извода всеки може да го направи сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
"Като сериозен проблем той определя неразбирането за това как работят капиталовите пазари от страна и на интелигентни хора със стабилни високи доходи."Хихи, и после като направите кризата следва - "ами да, то има известни рискове.."Защо всеки не рискува и не прави това от което разбира?В случая тези капиталета на практика обвиняват другите, че не може да си продават финансовите инструменти и услуги на БГ пазар.. Т.е. явно те нещо не успяват да си свършват работата... културата на народа им била виновна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
оо бай мито, тука ли си бил?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 11
Mito Karamitov
преди 7 години
Младежо Бойко:))) скоро ще вденеш колко са сигурни депозитите и имотите:)))Мнооого скоро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 4
bojko84
преди 7 години
Основна причина средната класа в БГ да не инвестира в акции е общата несигурност в страната и липсата на всякаква стратегия накъде трябва да върви икономиката занапред. Допълнителна спирачка са непрекъснато променящите се регулации, които създават изключителна несигурност за бизнеса, а оттам и за акционерите. Затова колкото и пари да имат хората предпочитат да ги държат на депозит или да инвестират в имоти - основно заради това, че са в пъти по-сигурен актив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
Petar
преди 7 години
Сега освен в статията да се казва с колко ниска култура са хората (финансова и не само) трябва да се обърне и огромно внимание какви средства всеки човек може да заделя всеки месец за инвестиране. Не всички са бизнесмени в тази страна а повечето са наемници на заплата и тя почти винаги стига за тривиалните неща (ток, вода, телефон). Има и друга категория, които спестяват въпреки всичко и инвестират, но парите не ни бият през ръцете за да може да се получи този мащаб както на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още