IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Искров: КТБ е изолиран случай

Не можем да надскочим закона, коментира управителят на БНБ в интервю пред БНТ

10:12 | 21.09.14 г. 16
Искров: КТБ е изолиран случай

Искров каза, че очаква с облекчение 43-то Народно събрание “до толкова, до колкото цялото общество се нуждае от успокоение. И се надявам 43-то Народно събрание и хората, които изберем там, да бъдат малко по-разумни от тези, които бяха в 42-то”.

“Дори в този случай да се стигне до отнемане на лиценз, изплащане на гарантираните депозити, което винаги сме считали, че е най-лошият вариант, но пак казвам – не зависи от Централната банка, отново ще има намеса и произнасяне на политическите сили, които ще влязат в 43-то Народно събрание. Защо? Защото всички ние знаем, че в крайна сметка това е ангажимент на държавата и държавата ще допълни тези около 1,6 млрд. лева, които са необходими, над събраните вноски във Фонда, за да се изплатят всички гарантирани депозити. Така че хората трябва да бъдат спокойни”, каза той.

“Българската народна банка и нейният управител в частност, винаги, от първия ден е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка, с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена”, заключи Искров. Дали ще се случи – това също не зависи от Централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желанието си за оздравяване акционери и българското финансово министерство, както и от евентуалната парламентарна подкрепа.

“Не трябва да има никакви притеснения между застрахованите вложители, тъй като може да се забавиха нещата по независещи от нас и от Фонда за гарантиране на влоговете причини, но те са гарантирани и те ще получат своите пари”, успокои управителят на Централната банка.

Що се отнася до евентуалното му отстраняване от ръководния пост в БНБ, той коментира, че “дали ще си подам оставката, или не, това е личен въпрос, който зависи от мен и аз винаги съм казвал, че зная да нося отговорност”.

“Не се притеснявам за нищо свършено от мен и от тази банка през тези 11 години. Правили сме всичко възможно, за да може всички вие, 7 милиона и половина българи, да спите спокойно и доказахме, че се справяме добре. Не може заради една случка с една по-особена банка, както я нарече един висш държавен представител, да се зачеркне всичко”, коментира Искров, като допълни, че е горд от свършеното от екипа му.

Всичко по казуса с КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 22
oiling the gears
преди 9 години
Според мен Искров най-накрая накара някои да се замислят какви глупости говорят и дали наистина не се поддават на определени изкуствени слухове. Интервюто е казано с прости думи, така че да бъде разбран от нормалния българин. А дано сега влезе някакъв бистър ум у определени персони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 4
toto 2
преди 9 години
В КТБ лихвите бяха високи ,но не само в нея ...това никой не го отразява лихвите бяха малко по-високи ,не за друго а защото държавата си изтегли голяма част от парите и за да компенсира това банката задържа лихвите на частните лица ...От април месец и при нея отпаднаха високите лихви за нови клиенти ..Въпрос на време беше да се намалят процентите и за настоящи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 16
avramcho
преди 9 години
Дано е прав Искров , че КТБ е изолиран случай!..........Щом в ТЗ има фалити , остава ни само да се надяваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 3
lyusien
преди 9 години
Този човек да благодари на това че банковата система в голямата си част бе приватизирана от големи стабилни и уважавани банки а не от български собственици Големите банки няма да позволят на филиалите си в България това което се случва в К Т Б Няма Направо ще се разплача като Искров плаче колко много са работили и са припадали на компютрите Трябвало е да работят усилено когато му е било времето а не като се счупи колата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Искров, законодателството е повече от ясно! След като нито собствениците, нито държавата нямат ясно предложение за спасяване на банката, лицензът и трябва да е отнет!Решението е в твои ръце и не се крий зад закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 0
evrodeputat
преди 9 години
Този, който дава интервю е наистина един голям ***. Имам чуството, че това лице е за лекуване при психиатър! През цялото интервю казва, че държавата не му е помогнала. Държавата да не ще да му помага е само резултата от тяхната работа. Ако всеки от тези чиновници си е вършил работата и не си е затварял очите пред отпусканите необезпечени кредити от КТБ нещата няма да стигнеха до този момент! Ако мишочето от статията си отвореше очите, че се сключват договори за депозит за над 8% годишна лихва при средна за банковия сектор 3.5-4% също нямаше да се стигне до тук. Всички тези два факта говорят класически за пирамида и източване на банката, предполагам не без участие на хора от БНБ и лично на мижшочето.Каква помощ иска от държавата? Държавата му е делегирала правото да осъществява контролни и регулаторни функции върху банковата сфера. Защо не признае за личният си провал и криминалните дествия спрямо КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още