IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Слаб (2) отново за ръководството на БФБ

Оценката е от блогъра BigBear и идва след информацията за голям депозит в КТБ, която предизвика срив в акциите на пазарния оператор

08:15 | 03.08.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Слаб (2) отново за ръководството на БФБ

Преди близо пет години ръководството на БФБ беше си поставило само  .... "стратегическата цел на БФБ-София е достигане за период от 2 години на модерен и ефективно работещ капиталов пазар в България." След като не успяха да изпълнят нито едно от съществените си обещания, получиха СЛАБ 2 за стратегическо управление.

Сега получават и Слаб 2 по управление на риска и диверсификация, дава оценката си блогърът BigBear.

Основно правило в управлението на инвестициите е диверсификацията на риска. Единствената причина поради която може да инвестираш близо 40% от управляваните активи /депозити/ на БФБ в двойка свързани банки е на пазара да има само 5 единствено възможни инвестиции и законово да си принуден да избереш 2 от тях.

Този тип грешка - да заложиш половината си активи на една инвестиция, е  характерен за начинаещи инвеститори без инвестиционен опит или с малки портфейли, когато транзакционните разходи не оправдават диверсификацията. Но за някой, които управлява борсова търговска система, на която ежедневно инвеститорите ребалансират портфейли и управляват рискове, този тип грешка е напълно неприемлива. От тук получават Слаб по диверсификация.

Когато купуваш две свързани компании на практика имаш една голяма недиверсифицирана инвестиция, а не две. От тук получават Слаб по управление.

Една инвестиция е практически невъзможно да има следните три параметъра
-          Висока доходност
-          Висока сигурност
-          Висока популярност

Обикновено отговаря само най-много на две от условията. Обичайно потенциално високодоходна инвестиция е и високорискова. Случва се инвестицията да е едновременно високо доходна  и ниско рискова, но е и непопулярна в този момент. Един популярен банков депозит с възвращаемост значително над средната, по горната дефиниция е високо популярен и високо доходен и следователно малко е вероятно да е безрисков. От тук получават и слаб по разбиране на рисковете.

Един капиталов пазар управляван от хора без понятие за стратегическо планиране, диверсификация и управление на рисковете как точно очаквате да бъде развит и ликвиден? 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Прав си...значи всеки зъболекар, който има спестени 10К е на първо място инвеститор, а после медицинско лице!?!?!?А иначе-исках да ти кажа, че ставаш смешен, че коментираш на мизантропа правописа, докато твоят е на ниво първокласник, но се надявах да не звуча така строго, като г-жа Илиева от моята прогимназия(преподаваше ми по български език и литература). Само да те питам-умишлено ли пропусна и този път запетайката пред че-то или ти толкова си можеш? Щото работата май става присмял се хърбел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Carl Johnson
преди 9 години
И това, че борсата не е инвеститор, а капиталов пазар е все едно да кажеш на всяка печеливша фирма да си захвърли спечелените пари на улицата, защото не й е в предмета на дейност да мисли, как да ги инвестира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Carl Johnson
преди 9 години
Г-н ***, моля веднага да ми изтриете по-долния коментар, защото се заяждам с правописа на хората и смятам, че депозитът е инвестиция! ... ама веднага! :)Браво на dddd за казаното за дериватите. Това е ключът към спасението, а не парите да стоят в банките и от време на време да се харчат за командировки и през цялото време да се точат за огромни заплати.А да се върна на твоя коментар - това че инвестицията в депозити се изопачава с непазарни и корупционни практики не значи, че това не е инвестиция. Ако искаш се обърни към десетките консервативни договорни фондове в България, които явно "инвестират" в депозити и ги попитай, какво правят с парите на вложителите си - инвестират ли ги, не ги ли инвестират, в депозити ли в какво?! Барем ти стане ясно дали депозитът е инвестиция или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Верно е,че мизантропа е досадник,но ми се струва,че поне не е ***...Я пак! ДепозитЪТ е инвестиция?!?!? ХА-ХА-ХА!!! Веднага,ама веднага помоли *** да ти премахнат коментара!А единствената причина частни и държавни институции да държат огромни суми "инвестирани в депозити" е официалната и НЕОФИЦИАЛНАТА лихва!!! При това положение,понятия като застраховка,подсигуровка,осигуровка,стратегия за влизане и излизане в дадена инвестиция,управление на риска и т.н НЕ СА ВАЛИДНИ. Т.е."инвестицията в депозит" НЕ притежава тези характеристика,затова и не може да се нарече ИНВЕСТИЦИЯ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
dddd
преди 9 години
Без деривати нищо няма да стане. За да има търговия трябва да има възможни печеливши сделки за двете страни. В противен случай има само принудтелни сделки на ликвидационно ориентирани играчи, които продават на дългосрочни инвеститори. Време е да има много инструменти за да може да има различни стратегии. Тогава ще има ликвидност. Това ще привлече спекуланти. В противен случай нищо добро не ни чака. Лично за себе си мога да кажа, че БСО е една от най-големите ми издънки за годината. Влязох когато трябва но на високите нива продадох само около 60 процента от пакета. Като тегля чертата печалбата от позицията ми не е това което можеше да бъде. Явно съм единствения във форума, който понякога бърка. Мотива ми за продажби беше една неочаквана за мен ситуация. По мои груби изчисления пенсионните фондове купиха през 2013 акции за 45 милиона лева. От началото на тази година за не по-малко от 25 милиона лева. Не останаха акции. Какво ще търгуваме и от къде ще идват комисионните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
ама и ти прочети цялата статия, защото в инвестора е малко орязана версия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Така, сега кажи с ръка на сърцето, това, което написа сега, има ли нещо общо с написаното в статията? Ако ги критикуваш, че парите са на влог а не са реинвестирани в нещо, те подкрепям, но ... леко е различно от написаното в статията нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
BigBear
преди 9 години
Може да се критикува борсата то само това остана на инвеститорите в български акции преди да сменят пазара на който търгуват.Обективно борсата трябва да използва ресурсите си за да развива пазара на инвестиции, а не на депозити. Има много силна права връзка между ликвидност на борсата и финансови резултати виж финансовите резултати по време на ръста на пазара миналата година и срива на приходи и печалби от тази. Следователно, ако ръководството беше използвало наличните ресурси, за да подобрява средата на търгуване и да добавя възможности за търгуване резултатите и като компания щяха да са качествено различни.Дали банките са били свързани към момента на депозитите няма значение, защото необходимостта за ребалансиране възниква ВЕДНАГА след узнаването за наличие на свързаност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
не знам що се бъзикаш за правописа на мизантропа:) Твоя не е много по-добър(запетайката пред "че" е задължителна, ако нямаш ударение на клавиатурата не пиши й), а и не сме се в сайт за правопис, та на всички можем да открием забележки-самият аз не си редактирам постовете, та често после се изчервявам като чета. Освен това-БФБ като инвеститор може да се разглежда само като вторично нейно качество, а не основно. Освен това-БФБ по спомен е АД и се търгуват акциите и(нали не бъркам? Ако да-не четете нататък). Т.е.-има си общо събрание пред което да си дават отчет-на никоя публична компания не може да се иска нещо повече от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Никой не може обективно да критикува БФБ за това, че държи ЧАСТ от парите си в дадена банка. Както става ясно, там са 40% от парите И НЕ Е ЯСНО дали в момента на отваряне на сметките, банките са били свързани. Ако парите бяха в повече банки и се ребалансираха редовно и част от тях бяха на ниска лихва, то щяхте да им пишете слаб 2 защото харчат ненужни пари за такси за постоянно ребалансиране, както и че губят от лихви, при условие че банковата ни система е стабилна. Разбира ли се че е инвеститор? Основната и цел доколкото знам не е инвестиране а "капиталов пазар". И накрая, на БФБ не и нареждат от горе, там битката е кой да влезе в УС. Вече после, който влезе в УС, няма нужда да му нареждат, той и сам знае каква е директивата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още