IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел оказва натиск за изплащането на гарантираните депозити в КТБ

Еврокомисията е изпратила писмо до финансовия министър и БНБ, в което припомня върховенството на европейското право по отношение на депозитите до 100 хил. евро

20:27 | 02.08.14 г. 22
Брюксел оказва натиск за изплащането на гарантираните депозити в КТБ

Брюксел оказва натиск на България още в следващите дни да осигури достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка, съобщава bTV.

Еврокомисията е изпратила писмо до финансовия министър в оставка Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов, подписано от шефа на генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги" Джонатан Фаулс. Телевизията разполага с писмото.

Причина за реакцията на Европейската комисия е перспективата неяснотата около достъпа до гарантираните депозити (до 100 хил. евро – бел. ред.) в КТБ да продължи месеци.

Според еврочиновниците българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса. Те припомнят върховенството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

В четвъртък Управителният съвет на БНБ обяви, че КТБ може да остане затворена и след 21 септември. По закон трезорът може да остане затворен и под специален надзор до 21 декември.

От този доклад на квесторите обаче така и не стана ясно дали собственикът на банката е раздавал кредити на свои приближени обръчи от фирми.

В документа се посочва, че са се прилагали лоши практики при управлението на трезора. Той предизвика отговора на отстранените изпълнителни директори, според които години наред не са откривани проблеми и кредитният портфейл не се е влошил до идването на квесторите.

Припомняме, че вчера президентът Росен Плевнелиев също подчерта по време на политическите консултации с парламентарно представените партии, че Европейската комисия следи внимателно случая с банката, както и че е време да се намери решение на казуса.

Всичко за казуса с Корпоративна търговска банка можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 8
avramcho
преди 9 години
не забравяй , че след кредитния балон се формира Депозитен ..ако имаше елементарно понятие от Бихейвиористични финананси-щеше да знаеш , че пътят на парите е осеян с труповехубавото е ,че Депозитния балон е пред спукване...много балъци се качиха на грешния влак.....а икономиката иска Потребление и не се интересува от ничий друг интерес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
ЕЖК ли каза, че *** е заплашвал партиите, ако не направят актуализацията на бюджета? ЕЖК би беше, която започна безпрецедентната АТАКА срещу КТБ, като бяха арестувани "убийците" на прашчо? И после пак безпрецедентно нахлуха в сградата на КТБ? ЕЖК ли каза колко време Искрата се моташе и говореше глупотевини още от първите дни за фалит на КТБ, изолиране на мажоритарен собственик и т.н. Трябва или да си много наивен или да си лично заинтересован, за да твърдиш, че КТБ сама се е сгромолясала. Тя и сега още не се е сгромолясала, но още някой и друг месец бавене на топката ще донесе така лелеяното щастие да им се редуцират дълговете, да прилапат Виваком, Булгартаба и пр. сладки хапки и всичко да мине за сметка на държавата. А *** до сега с нищо не е показал, че е българска държавна глАва. Да напомня пак за ИФТАРИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
dram59
преди 9 години
ТУК ЩЕ ПРОЧЕТЕ ПИСМОТО http://***.scribd.com/doc/235691889/Letter-to-BG-FM-and-Central-Bank-Corporate-Commercial-Bank
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 12
avramcho
преди 9 години
Брюксел оказва натиск за изплащането на гарантираните депозити в КТБ**************************************************************Брюксел трябва да изчака още малко , за да свърши Депозитната криза , т.е. да спадне Депозитния Балон........Съветите от Брюксел - за след Нова годинаа подобни писания за срещи при президента са от сорта: ЕЖК (една жена казала)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
Aloha
преди 9 години
http://***.frognews.bg/news_74069/Iliian_Vasilev_BNB_imat_goliam_problem_s_pribarzanite_deistviia_za_KTB/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Сега искам да ги чуя радетелите за "суверенна" България! Кавичките не са случайни. :)))) Еееех ...... абе . ......краде се пак ама..... по трудничко. ;) Европейците са по големи и много пляскат зад врата нашите пишлямета ! :))))...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
В крайна сметка дори и ако се докаже, че Цветан Василев е раздавал необезпечени кредити на фирми, които не може да се докаже, че са свързани с него, прокуратурата ще удари на камък, а Ц.В ще излезе чист като момина сълза. Наказателният кодекс не предвижда сериозно наказание за раздаване на необезпечени кредити, най-много да предвижда малка глоба, която няма да бъде проблем. Защо изобщо беше премахнато наказанието под формата на затвор за раздаване на необезпечени кредити? Това беше направено от кабинета на *** Гаргамел. За нещастие на Гаргамел обаче неговите парички ще изгорят в КТБ и никой няма да бъде наказан. Но както е казал народът с твоите камъни по твоята глава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 26 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
"...Според еврочиновниците българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса. Те припомнят върховенството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност..."Тук коментарът е излишен. Бавенето около КТБ все повече влече банката към ПЛАНИРАНИЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО изход - ФАЛИТ. Това е целта на играта, от която някои ще спечелят много стотици милиони, включително и апетитни парчета от активите на банката, като Виваком и Булгартабак, а овчият народ ще плаща техните пари години наред. Ама при такъв *** *** народ грехота е един гангстер да се колебае и мае, вместо да действа без страх от каквото и да е наказание. То се вижда и с просто око.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 25
ПИЧ
преди 9 години
Айде да не рипат тия от ЕК, че все се изказват полу-подготвени.Закона ясно казва - 6 месеца надзор, после може несъстоятелност.Днес обаче имаше едно изказване на изп.директори на КТБ (които сега са отстранени във времето на надзора) че е възможно да се пуснат определени операции в КТБ, това трябва БНБ да го направи. Били спрени дори вътрешнобанковите транзакции. Били спрени дори, т.нар. тристранни сделки - Кредитополучател - депозант-трето лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 21
aldy
преди 9 години
Има ли право въобще Плевнелиев да се намесва в работата на две НЕЗАВИСИМИ според Българската Конституция ИНСТИТУЦИИ, като Прокуратура и БНБ? И понеже е съвсем ясно, че няма и че нарушава Конституцията, какво трябва да последва след този безпрецедентен акт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още