IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов: Най-важното е на 21-ви да няма паника

Вариант е да се сложи 10% такса върху тегленията на големи суми от КТБ, смята бившият премиер

14:55 | 14.07.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Костов: Най-важното е на 21-ви да няма паника

Бившият премиер Иван Костов начерта три стъпки за справяне с кризата около КТБ. Според него първата и най-важната е да се избегне нова банкова паника на 21 юли, когато КТБ отново отвори врати.

В интервю за Дарик радио Костов обяви, че паниката може да се избегне, като се въведе 10-процентна такса при теглене или превод на суми над 2000 или 5000 лева от КТБ. Също така според бившия лидер на ДСБ банките, в които се депозират суми от КТБ, трябва да вложат същите суми в КТБ и така да покажат, че банковата система е солидарна.

На второ място Костов настоява да се даде повече време за одит на банката, защото досегашното според него не е било достатъчно. Само така ще се установи реално колко пари липсват, смята бившият тъмносин лидер. „205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липса“, каза още той.

Третото, което трябва да се направи според него, е да се даде отговор дали КТБ не е била атакувана с цел да бъдат присвоени тези нейни активи, които са в най-добрите български предприятия. Според Костов отговорът на този въпрос трябва да дадат консултациите при президента.

Одитът на КТБ от прокуратурата може да е опорочен, заподозря още бившият лидер на ДСБ. Той констатира, че има упадък и деградация на обвиненията на прокуратурата.

„Да си спомним – първо бяха чували с пари, след това арестувани хора за това, че обрали банката, след това - ама не точно всичките са виновни, а част от тях“, припомни Костов. Според него тази промяна означава, че прокуратурата е действала заедно с одита и е опорочила доказателствата. „Никой съд не може да приеме това, което тя твърди, като доказателство“, каза още бившият премиер.

Според него няма никакво основание да се твърди, че има дупка в баланса на КТБ от 3,5 млрд. лв., защото не са намерени досиетата. Костов припомня и думите на председателя на Надзорния съвет на банката, че точно тези липсващи досиета са в прокуратурата, иззети по опис. Бившият лидер на ДСБ призова всички, които участват на консултациите при президента, да проверят дали това е така.

„Те трябва да питат главния прокурор – какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Подозирам, че сумите ще са близки до липсващите 3,5 млрд. лв.“, каза Костов.

Всичко за КТБ може да проследите тук.


 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 9 rate down comment 6
popo323
преди 9 години
Дочуват се някакви слухове как в събота са били привикани на килимчето пред Доган в сараите му в Бургас няколко души от това правителство и от БНБ . Били са ясно заплашени , че фалит е невъзможен . Глави ще хвърчат , но парите на ДПС и фирмите около тях трябва да се върнат изцяло .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 21 rate down comment 6
studioaa
преди 9 години
За разлика от всички, наблюдаващи ситуацията с банката и обяснявайки колко лошо е тя да фалира и държавните фирми да пият една студена вода, аз съм на противоположното мнение. Ето няколко положителни ефекта от фалита на КТБ:1. Спадът на лихвите по депозитите ще спре, ще спре и поевтиняването на кредитите2. Задкулисните структури финансирани от КТБ ще останат "на сухо". КТБ вземаше пари от хората под формата на депозит, за да финансира върхужката, която обира депозантите на банката под друга форма с помощта на собсвените им пари. Чрез КТБ партията на Бареков купуваше гласовете на хората с техните собствени пари. Сега тези порочни практики ще бъдат преустановени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 10
popo323
преди 9 години
Съвсем не е тайна ,че Костов има там доста пари , тоест няма никаква сметка от фалит . За това говори за подобна незаконна такса , но нищо не казва да не се изплащат сумите над 100К. Човека си се притеснява за своите пари , по добре на другите да им вземат по 10% , но неговите да не се загубят . Костов беше много добър приятел с Цветан Василев , но май не го е предупредил какво се задава . Аз лично ще изтегля каквото имам там , не е много , но няма да го държа на смешните лихви на БНБ . Ако искаха нещо да стабилизират , трябваше да подходят по друг начин . Но не ми се вярва да отворят на 21 -ви .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 6
VBT
преди 9 години
205 млн. лв. е по-малко от 3% от 7 милиарда капитал на банката и това е абсолютно допустима липсаWTF???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 27 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
В петък БНБ обяви, че отнема лиценза на КТБ, но дали е факт не знам, защото БНБ наговори доста глупости и неверни неща последно време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 30 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Никой не си задава въпроса, колко народни представители са в състоянито на Вежди Рашидов, ако се окаже, че и друг къта откраднати парички в банката на Василев, те естествено ще гласуват да се гарантират всички депозити, за да не изгорят собствените им пари. Това е очеваден конфликт на интереси, депутат гласува, дали да го обезщетят самия него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 2
Людени
преди 9 години
Стана ли факт отнемането на лиценза, вече ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 29 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Няма никаква война между БНБ и прокуратурата, а напротив! Има тясно сътрудничество с цел част от кредитния портфейл на КТБ да бъде изкупен обратно от кредитополучателите на много ниска цена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 6
nikola66
преди 9 години
Ако кредитните досиета са в прокуратурата, значи имаме война на БНБ срещу прокуратурата!? Май найстина главния сценарист не е очаквал такъв тип контраатака на БНБ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
БСП се отказва да гласува закона предложен от БНБ, а БНБ вече отне лиценза на КТБ! От тук би трябвало да следвало една бърза процедура по която Фонда за защита на влоговете в банките да почне да изплаща парите на лицата със суми под 100 000 евро и държавата да вземе бърз заем за капитализиране на фондо до нужното равнище! Вероятни около 1,5 милиарда лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още