IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Получените 500 млн. лв. от инвеститори на БФБ създават много възможности

Акциите може да достигнат "реалните" си стойности, но може и да се получат някои балони

11:49 | 06.06.13 г. 20
Автор - снимка
Редактор
Получените 500 млн. лв. от инвеститори на БФБ създават много възможности

В рамките на два месеца инвеститори и притежатели на акции, търгувани на БФБ-София, получиха към 500 млн. лв. В това число влизат 187 млн. лв. от продажба на акции в Каолин АД в над 300 сделки. Също така около 150 млн. лв. от ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ, 40 млн. лв. от дивидент на Адванс Терафонд АДСИЦ, около 70 млн. лв. от дивиденти на Булгартабак холдинг АД, около 16 млн. лв. от сделки с акции на Инвестор.БГ АД, около 4 млн. лв. от дивидент на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ, плюс около 6,6 млн. лв. очакван дивидент от Софарма Трейдинг АД и около 9 млн. лв. очакван дивидент от Софарма АД.

Част от дивидентите са гласувани и предстои да бъдат изплатени, а други тепърва ще бъдат гласувани. Факт е, че истинска дивидентна вълна залива БФБ-София.

Тези 500 млн. лв. ще се присъединят към вече получените от спекулантите през 2012 г. пари от търговите предложения при София-БТ и Благоевград-БТ, както и при окрупняването на пакети в Агро Финанс АДСИЦ и други.

При такива колосални суми за мащабите на БФБ-София не е учудващо, че SOFIX отчита ръст с 32% за 6 месеца и с 48% за година.

При среднодневен оборот на БФБ-София от около 1 млн. лв., без да броим големите сделки, сумата от 500 млн. лв. е огромна. Дори само 20% от нея да е в индивидуални инвеститори и фондове, това са 100 млн. лв. А такава сума вложена на фондов пазар се мултиплицира многократно, защото новият капитал се влага в акции, продалият тези акции купува други и т.н. Тоест парите се завъртат многократно.

Със сигурност тези около 500 млн. лв. са силен фактор, като може да повлияе в три направления:

Първо - Достигане на „реалните“ стойности на акциите. Реалните стойности са твърде субективна категория. В момента SOFIX е около 430 пункта и все още е в пъти под достигнатите почти 2 000 пункта през 2007 г.

Второ - Възможно е да се появят балони на БФБ-София, тоест прекалено високо оценени акции. Това не е изключено, защото спекулантите трудно задържат кеш и обичат да го инвестират на пазара. От една страна „кешът в ръцете им пари“, от друга страна борсовата игра е увличаща и те търсят още и още печалби. Все пак ръст на SOFIX с 48% за година си е червен флаг и е нужно замисляне. Разбира се масово се изважда доводът, че големият ръст идва след големия спад от 2007 г. насам.

Трето - Може да се появят публични предлагания на акции, например на привилегировани, каквито намерения имат от Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка. Възможно е да видим и чисто нови листвания на компании. В края на 2012 г. бяха приватизирани държавните пакети в Енерго-Про и ЧЕЗ и тогава впечатление направи големият интерес. Подадените пазарни поръчки за Енерго-Про бяха за 10,5 млн. лв., или 10,7 пъти повече от тези за ЕВН в края на 2011 г. Ако днес има подобен търг не е изключено да видим търсене в пазарни поръчки за 100 млн. лв. Просто пари в инвеститорите би трябвало да има.

Анализът е лично мнение на автора и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Целта му е активиране на дискусия по темата.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
uliandim
преди 10 години
Българска фондова борса слаба активност, мнение и цени на акциите - http://***/1605nFH
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
elvkata98
преди 10 години
Повече инфо. и снимки по темата в линка ми :) http://bg.xpr0.com/bg/invitation/bylink/3242
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 3
dakl
преди 10 години
Ако има положително решение на политическата криза, т.е. окончателно изхвърляне на Б.Б. от политиката и озаптяване на уличните палячовци ,то със сигурност офертите "купува" ще скочат в пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
rebel8
преди 11 години
Още повече с нашата смотана ликвидност, отделни акции, които могат да се изстрелват и да падат много рязко, могат да влиаят на индексите "драматично", както е модерно да се казва, така че това, че един индекс е пораснал не е кой-знае какъв индикатор за дългосрочното настроение на инвеститорите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
rebel8
преди 11 години
Вярно е, че 48% си е голям ръст за година, обаче много от "ликвидните" позиции, които се понижиха драстично, все още са евтини. Истина е, обаче, че покачването трябва да става постепенно и има краткосрочни корекции. Съгласен съм с казаното по-долу, че въпросния пресен кеш вероятно ще се инвестира на сигурно и чак когато се появят по-еднозначни признаци за възстановяване в Европа и България, когато възможностите за печелившо инвестиране на по-ликвидните пазари се изчерпат, чак тогава ще видим по-значимо ТРАЙНО възстановяване в България - лично мнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
докато има такива коментари оставам оптимист. Когато и ти започнеш да купуваш, тогава вече ще е време да се ориентирам към ликвидация на портфейла :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 0
BigBear
преди 11 години
Думата балон се употребява твърде преждевременно. Има пари, но са първо, значително по-малко защото голяма част влиза в никога не участвали на капиталовия пазар мажоритари, пенсионите фондове също за сега няма изгледи да върнат пари в пазара.второто е че парите влизат не в спекулантите, а в последните останали дългосрочни инвеститори на БФБ които за 4 години научиха цената на кеша и надали ще купуват както се купуваха балоните през 2007-08
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Мариане, още е прекалено рано да говорим за балони. За да имаме балон си трябват определени фактори - нереално търсене, психологични факотири и кредитиране - а те не са изобщо на лице. Това, което ще стане е още път до реалните цени. За балони повече тук: http://pazaradnes.com/какви-фактори-са-нужни-за-да-се-случи-п/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
plamen1972
преди 11 години
Мисля, че по-коректната сума клони към 100-200млн.(защото парите на мажоритарите, освен в ЕЛАРГ, едва ли биха се върнали на БФБ), но и това безспорно не са малко пари. Не мисля, обаче че скоро биха се формирали балони. Според мен тези пари са концентрирани в инвеститори с достатъчен опит, а и въпреки останалите негативни качества на българските публични компании - надценеността едва ли е сред тях.Колкото до новите емисии - мисля, че цените и изискуемата възвращаемост ги правят неособено "интересни" за мажоритарните собственици. Дори, ако се забележи раздвижване в тази насока ще е ясен знак, че пазарът "поскъпва". Поне засега аз не виждам много примери в тази насока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
sirFaith
преди 11 години
Ясно е че "авторът" е искал да предизвика ответни реакции .... по-голямата част от тия пари отиват в мажоритари, които по-скоро излизат от борсовия пазар у нас. Да ясно е че БФБ ще расте, *** аз лично предпочитам да си давам парите в акции на някоя международна компания, отколкото в БГ (Божков, Банев и разни други .... за миноритарите студена вода, КФН - спи)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още