IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Манипулират SOFIX заради букмейкърски залози?

Коефициентът SOFIX да се понижи между 15:25 и 16:55 ч. вчера е бил 2,3. Случайно или не - залогът е успешен

08:54 | 12.03.13 г. 26
Манипулират SOFIX заради букмейкърски залози?

Манупулация на SOFIX може да се окаже причината за резките движения на SOFIX в последните седмици, показва дискусията в темата Оптимизъм на БФБ в Коментари на Investor.bg.

Вчера например с печалба от 2,3 пъти е бил залог, че SOFIX ще се понижи между 15:25 ч. и 16:55 ч. До 16:53 ч. индексът се повишава и тогава изведнъж се понижава рязко от 392,23 пункта до 380,71 пункта, което се равнява на срив с 2,94%.

Причините за този срив са смешни. Сделка с 1 акция на Булгартабак холдинг и сделка с 1 акция на Корпоративна търговска банка. Първата сваля цената на дружеството до 87,001 лв., където дневното понижение е с 10,31%, а при КТБ сделката е при цена от 83,6 лв., където дневното понижение е с 2,22%.

Коефициентите за SOFIX към 16:55 ч., спрямо 15:25 ч.са били съответно: за нарастване 1,05, без промяна (388,43 пункта) 5 и за спад - 2,3.

Уцелването на стойност от точно 388,43 пункта е трудно, защото в 16:54 ч. са ставали и други сделки. Затова вероятно е решено да се играе на сигурно за залогът „по-малък” с „едва” 2,3 пъти печалба.

Залози върху SOFIX и то за кратки периоди явно има от известно време и може би там е причината за големите движения на Булгартабак холдинг с по 1 акция.

Разбира се единствено разследване на Комисията за финансов надзор може да каже дали има манипулация на SOFIX с цел печалби от сайт за залози. Именно на тези две сделки с по 1 акция на Булгартабак холдинг и КТБ, се дължи спадът на SOFIX с 1,98% вчера.

Следват снимки със залозите в сайта eurobet.bg и движението на SOFIX днес.





От следващата снимка се вижда, че днес има доста успешни залози върху движенията на SOFIX.



Материалът не е препоръка за залози върху SOFIX.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 3
kefal
преди 11 години
Чакайте малко, нали у нас всеки има право да купува и продава на цени на които реши? Или е забранено да се продава на по-ниски цени, ако продаваш 1 акция? Нали затова имаме борса и пазар, пазара да реши кои са пазарните нива?Ако продажните на ниски цени се водят манипулации, то тогава нека някой да излезе и да каже на какви цени да продаваме за да не се брои за манипулация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Pa Pa
преди 11 години
Е това е попадение на инвестора - 100%. Ако е вярно, просто трябва да закриваме тая борса. Простоми падна ченето, и къде се правят тези залози?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
unseen
преди 11 години
100 % има замесени хора от ИП. За 2 лв гладията кво ли не прави .ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
"Причините за този срив са смешни. Сделка с 1 акция на Булгартабак холдинг и сделка с 1 акция на Корпоративна търговска банка...."Май индекса ни е по-смешен от всички смешни акции в него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
TGV
преди 11 години
Наистина ще е интересно дали КФН ще се самосезира. А май е време да се помисли за смяна на методологията за изчисляване на борсовия ни индекс. После се чудим защо няма чужди инвеститори на българската борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още