IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КТБ ще увеличава капитала си при двойно по-висока цена от пазарната

При пълно записване банката ще набере 93,9 млн. лв., като емисията ще се счита за успешна ако бъдат записани над половината акции

17:41 | 11.10.12 г. 17
Автор - снимка
Редактор
КТБ ще увеличава капитала си при двойно по-висока цена от пазарната

Корпоративна търговска банка АД планира да увеличи капитала си при цена със 100,6% над пазарната, или при емисионна цена от 156,47 лв., спрямо последна пазарна от 78 лв. за акция.

Данните са от поканата за Общо събрание на акционерите, свикано за 4 декември 2012 г., на което ще се гласува за промяната. Акционерите ще гласуват и за промени в органите на управление на дружеството.

Максималният размер на новата емисия е 600 хил. акции, спрямо 6 млн. лв. сега, или увеличение с 10%. Записването на тези 600 хил. акции ще означава привличането на 93,9 млн. лв.

Минимумът за успех на емисията е 50% плюс една акция, или 300 001 акции, което в пари прави минимум 46,9 млн. лв. Акциите на банката са с номинална стойност от 10 лв.

Считано от 28 септември 2012 г. КТБ се завърна в основния борсов индекс – SOFIX.

Корпоративна търговска банка отчете 19% спад на печалбата на годишна база до 24,7 млн. лв. за първото полугодие на 2012 г. В абсолютни стойности печалбата намалява с 6 млн. лв. Активите на банката се увеличават с 457 млн. лв. за първото полугодие на 2012 г. до 4,5 млрд. лв.

Нетният лихвен доход се увеличи с 9,6 млн. лв. до 47,8 млн. лв., а нетният доход от такси и комисионни намаля с 252 хил. лв. до 5,74 млн. лв. На отчета натежаха административните разходи, които се увеличиха с 6,2 млн. лв. до 25,7 млн. лв. за полугодието, както и загубите от обезценки, които нараснаха с 19,3 млн. лв. до 23,8 млн. лв.

Акциите на банката поскъпват с 1,3% за последните 12 месеца до 78 лв. за брой и 468 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 3
наука
преди 11 години
Ей платени драскачи без знания. Ясно е че при емисионна 2 пъти над пазарната има нещо гнило. И то е, че мажо или друго свързано лице ще си ги запише и за него е все тая дали плаща 2 пъти или 100 пъти пазарната, защото парите пак са в неговия джоб, на неговата фирма. Тоест явно мажо възприема банката като бащиния и не смята миноритарите за стока. Пак добре че не прави увеличението под пазарна, защото тогава миноритарите ще са директно прецакани. Сега на практика им увеличава стойността на инвестицията, поне на хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
cankabojkova
преди 11 години
Когато банка като КТБ участва в толкова много успешни инвестиционни проекти, съвсем в рамките на резонното е да се търси начин за увеличаване на капитала. Борсата е добър вариант - мисля, че инвеститори няма да липсват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
nora_eleonora
преди 11 години
Това следва да се приема като добра новина. КТБ са активен трейдър на фондовата борса. С тази нова емисия на акции несъмнено ще има раздвижване, което е добре, а и не виждам лошо в това, че цената на акциите е по-висока от пазарната. КТБ винаги е била атрактивна за много инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
radiohead
преди 11 години
Защо ти какво лошо виждаш в увеличението на капитала на банката? Или хейтърите пак не са доволни,че една българска банка работи добре и се развива и не изнася печалбите си в чужбина,а ги инвестира в българската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
pipbel
преди 11 години
Бабината ти платена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
forexar
преди 11 години
Чудесно! Има нужда от подобни положителни новини от БФБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още