IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на износа за юли се сви до 1% въпреки силния експорт на пшеница

Вносът продължава да расте с по-високи темпове от износа, като търговският дефицит за месеца се увеличава с 63% на годишна база

11:53 | 10.09.12 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Ръстът на износа за юли се сви до 1% въпреки силния експорт на пшеница

Ръстът в българския износ се сви до едва 1% на годишна база, достигайки 3,65 млрд. лв. през юли 2012 г. Слабото повишение е въпреки рекордния износ на пшеница, както и въпреки рекордните й цени.

Например само от пристанище Варна през януари-юли 2012 г. са изнесени 1,3 млн. тона зърно, което е двойно увеличение на годишна база.

Вносът продължава да расте изпреварващо, а именно - с 5% на годишна база до 4,09 млрд. лв. през юли 2012 г., показват данните на Националния статистически институт.

В резултат търговският дефицит се увеличава с 63% на годишна база до 447 млн. лв. за юли. От януари 2012 г. вносът расте по-бързо от износа, което в комбинация с по-голямата стойност на вноса води до силно увеличение на търговския дефицит.

За януари-юли 2012 г. търговският дефицит е 4,73 млрд. лв., спрямо 2,05 млрд. лв. година по-рано, или увеличение със 130%. Данните са на база FOB (без включени разходи по вноса, а именно транспорт, застраховки и други). Дефицитът CIF (с включените разходи по внос) е 5,96 млрд. лв. за януари-юли 2012 г.

През юли 2012 г. България запазва нивата на износа си към страните от ЕС от юли 2011 г., а към другите страни експортът расте с 1,9%. Вносът от ЕС се увеличава с 1,2% на годишна база, а от другите страни - с 11,7%.

За първите седем месеца на годината имаме ръст на износа с 1,7% на годишна база до 23 млрд. лв., а вносът (FOB) се увеличава с 12,4% до 27,7 млрд. лв.

На практика българската икономика не промени структурата си, и след намалението на търговските дефицити през 2009-2011 г. те отново се увеличават, а икономиката ни има показателите от предкризисните години. Това показва, че кризата сама по себе си, не промени структурата на българската икономика.


Търговски баланс в млн. лв.



 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Ние търговския баланс няма да оправим, понеже имаме други приходи като трансфери на работещи в чужбина туризъм и т.н. които при всички положения ще държат търговския баланс отрицателен, но ако намалим енергийния внос ще можем да си позволим да вдигнем стандарта и да внасяме повече потребителски стоки което значи, че хората ще живеят по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Благодаря за корекцията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ми по принцип си прав , но дори и през най-светлите години на социализма не сме могли да си оправим външно-търговското салдо . С един малък промеждутък от 10 г. по времето Брежнев когато директно сме получавали субсидии от СССР във вид на петрол и суровини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Хаха...! Да ви имам спора! Начи ако намалим вноса на суровини и енергоносители, ще оправим баланса на търговското салдо ... некъде около нулата! хаха! Щото толкова ни е износът. Този щастлив момент обаче ще е сигнал за приближаването ни към точката на изчезване!Преди 20-тина години България първо задоволяваше нуждите си от тези позиции, a след това изнасяше:машини и апарати, метали и метални изделия, еленергия, химически продукти, оръжие, дрехи и обувки, платове, лекарства и козметика, селскостопанска продукция, храни и консерви, алкохол и цигари, проектиране и строителство на всичо, транспорт, високообразовани кадри като лекари и преподаватели във всякакви специалности и на всякакви ниво...Изнасяше! Сега какво произвеждаме, за да изнасяме? Изпарения от 1-2 позиции от горното! И вече внасяме ВСИЧКО! Чесънът и магданозът вече са ни вносни! Т...к, г-жа Петрова! Л...о в коридора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Де да беше 1млрд. Дефицита с Русия е за 6,4млрд. за 2011. А тази година с по-високите цени на горивата ще е още повече.Единствения път да надигнем глава е с много износ и повишена енергийна ефективност. вкл. ако трябва и още по-високи акцизи за бензина за да се търсят алтернативи за превоз и отопление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Цените на енергията и енергоносителите се качиха много навсякъде по света тази година и ще продължат да се качват понеже глада за енергия е неутолим, ако Китайците започнат да ползват енергия колкото Американците това означава че светът ще има нужда от 3 пъти повече енергия отколкото в момента, а не са само те. Колкото до енергията на Германия или Франция направи си справка да видиш не само колко по-малко изразходват, ами и какъв е процента на енергията добивана в страната и тая на вноса и ще видиш че процента ако за България това съотношение е 25 % то за тях е над 70 %, те добиват енергия от каквото се сетиш от отпадъците на какво ли не даже. А при нас? Защо да сме енергийно ефективни като може "братска" Русия да ни дава "евтини" енергийни суровини? За това говоря, а за синдикатите си изключително неподготвен, те могат да изнудват някой който може да им даде, в България коя фирма може да си позволи да дава по-високи заплати? Само някой монополи, но те си плащат добре на служителите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Веско , направи си справка за външно търговското салдо с Русия и ще разбереш за какво говори Боян . Петрол , газ , *** , слънце или вятър все тая . Докато не приключим докато го има тоя отрицателен баланс с Русия за 1 млрд. евро - няма да мръднем напред . Справка - икономическата ни история от 1944 г. насам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Не, нещата не са никак добре. Висок внос, комбиниран със скъп долар, означава покачване на цените на основни стоки в страната. Ще стигнем Европа по доходи, ако намалим енергийния внос? Шегуваш се, нали? Дори и да се намери някакъв газ, не вярвам да задоволи изцяло нуждите на страната ни. А и пак ще сме зависими от внос на петрол. Или ГЕРБ ще намерят и петрол? Кой ще е този друг внос, който да напълни хазната ни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Нещата са напълно нормални за нашата икономика, по-високия внос се дължи главно на енергийния внос, държавата ни ще оправи и стигне европа по доходи, когато намалим енергийния внос поне до нива на тези на германия на глава на населението (въпреки много по-големия БВП на глава на населението) дали това ще стане като разработим собствени било то от природен газ или слънчева и вятърна енергия е въпрос на следващото правителство да си постави тази важна цел мисля че това е една съвсем постижима цел за 4 години да се намали енергийния внос наполовина, тогава ще може да си позволим друг внос който да пълни по-добре хазната и да се вдигнат заплатите устойчиво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
до bgMan, износът не е по-голям. Тук проблем с митниците няма, защото напротив мнозина се натискат да правят износ (фиктивен). Проблема е при вносът, той е по-голям, защото мнозина искат да внесат на занижени цени или контрабандно за да не платят ДДС, мита и акцизи. Ревизиите увеличават вноса и не променят износа или дори леко го намаляват (открива се фиктивен такъв).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още