IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

К. Узунов: Интерсолар има потенциал за разширение, захващаме и LED проекти

Интерес към соларния проект има от пенсионни фондове, обмисляли сме и листване във Варшава, но нека да видим интереса в София, заяви собственикът

11:12 | 18.06.12 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Красимир Узунов дава символичен старт на търговията на БФБ.&nbsp;<em>Снимка:Investor.bg</em></p>

Красимир Узунов дава символичен старт на търговията на БФБ. Снимка:Investor.bg

„Няма никакви сложности в бизнеса на Интерсолар Варна АД, а именно прави се електроенергия от слънцето и се  продава на фиксирана цена по договор с държавата, като акциите ще носят дивидентна доходност около 7,5% за период от 25 години“, каза Красимир Узунов, собственик на дружеството на церемония в БФБ-София по повод старта на търговията с акции на Интерсолар Варна АД.

„Интерес към акциите на дружеството има от пенсионни фондове, като идеята за листването бе на дъщеря ми Ралица Узунова", сподели той.

"Проектът може да се разшири с 20-30%, защото има свободни още 70-80 дка, а има и малък запас от панели. През лятото приходите на проекта са 12 000 евро на ден, а през зимата - около 8 000 евро. Интересното е, че на нашия тип панели им е добре, както да пече слънце, така и да им е студено", допълни Узунов.

Мястото, където е соларният парк е на хълм на 7 км от морето и постоянно има бриз, който охлажда и коефициентът на полезно действие (КПД) на нашите панели на точно това място е по-голям от този на други места. Също така никой друг соларен парк у нас не е с чисти документи. Нашите са 138 от различни ведомства“, уточни Узунов.

„Няма нужда от контрол от 51%, за да си фактор в дадено дружество. Ако плати някой цената, ще го продам на 100%, при цена от 1,50 лв. на акция. При 26 млн. акции това са 43 млн. лв.“, каза той.

„Имаше идея за листване на Интерсолар и във Варшава, но нека да видим какво ще направят българските инвеститори. Аз не бързам да продавам. Получавам по 12 000 евро на ден и бизнеса е доста лесен. При други бизнеси има данъчни, митници и т.н., тук няма нищо, мои познати искат да си сменят бизнеса с моя“, посочи Узунов.

Интерсервиз Узунови се готви да участва в проекти за LED улично осветление в София и Варна.

„Вече действа проектът ни за LED осветление от летището на Варна до града и изчисленията показават 5 пъти по-малък разход на електроенергия и няма разход за обслужване, тъй като няма какво да се обслужва. В София общината иска да стартира с подмяна на 10 000 лампи от общо 66 000 в града. Има разлика между 4 метровите лампи за улиците и 12 метровите за А клас лампите на пътища, като Цариградско шосе. Общината говори за 16 млн. лв. инвестиция, но те са далеч недостатъчни. Предстои да има търгове, в които ще участваме“, информира Узунов.

„В областта на соларните паркове имаме договор с Метро Кеш енд Кери да сложим панели на покривите си, но ако цената на изкупуване падне с 54%, както предлага държавата, аз се подписвам с двете ръце, че никой няма да сложи нито един панел. Имаме поне 20 кандидати за покривни панели, които чакат“, заяви Узунов.

„Дал съм поръчка на една голяма американска фирма да ми намери най-доброто като електроавтомобили и станции за зареждане, като ако проектът се осъществи, ще бъде направен в София“, е друга обявена дейност на Интересервиз Узунови.

„Не очаквам днес да има сделки с Интерсолар Варна АД, защото инвеститорите трябва да се запознаят с проспекта и да подготвят своите намерения“, заяви Бистра Илкова, изпълнителен директор на инвестиционен посредник Авал Ин, които е посредник по предлагането на акциите.

В момента на БФБ-София има търсене за акциите на Интерсолар Варна АД за 110 акции на цена от 1,50 лв. и за 100 акции на цена от 1 лв. Предлагане и сделки засега няма.

Свързани компании:

Интерсолар Варна АД(ITV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
който да е гарантиран от държавата със закон за 25 години и да ти се изплати на 100% за 6 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Mupo
преди 12 години
При положение, че в даден проект цената на панелите достига до половината от цената на проекта и при положение, че тя за последната 1 година падна с 40%, то е нормално при формирането на новата изкупна цена, на която ще се сключват договорите през следващата една година тя да изглежда неадекватно ниска към момента на нейното разглеждане /а именно 54% надолу/. Може спокойно да си движиш документално проекта /така или иначе обръщането на статута и строителните разрешителни отнемат много време/, а закупуването на панелите да се отмести към края на периода за който важи цената /най - вероятно тогава цената ще е паднала с още 25 - 35%/ и за съжаление на всички които я плащат да продължат да се изпълняват нови проекти. Ако новата изкупна цена е достатъчно атрактивна още при влизането и в сила /а именно проекта при нея да се изплати за 10 години/ то ако панелите за същия проект се купят в края на периода той ще се изплати за по малко от 6 години и е съвсем нормално да няма такъв бизнес който
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
pantev
преди 12 години
ами има трудности при реализирането на такива проекти. Като знаеш, че от другата страна ти стои НЕК, ЕОН и всякакви части от енергийната мафия, които ти стъжняват живота с техните проекти, одобрения, нови килии, трафота и прочие дивотии. Май може да се окаже, че магистрала до луната е по-лесната работа, стига да има кой да ти разпише разрешителното за строеж и да ти доставя асфалта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Melani2
преди 12 години
Прави Бизнес докато закусваш:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
TheChancer
преди 12 години
Малко са криви сметките. С всяка година ефективността на панелите пада. Вярно по ~1-2% на година, но за 25 години картинката става съвсем различна, особено ако се дисконтират потоците. А и това е един от малкото бизнеси, в които в следващите години няма да имате нарастване на приходите, ами намаляване! Неслучайно на 1.50 би продал 100% въпреки "всичките трудности при стартирането на проекта" ... като го слушам и все едно е направил магистрала до Луната. В България има десетки соларни паркове - очевидно не е толкова трудно да се направи този бизнес. Не е толкова недостъпен, колкото го изкарва. Изобщо напудрена работа - само за балъци ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
HPQ
преди 12 години
http://bgonair.bg/bg/news/economy/read/_solarpro_spira_proizvodstvo/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
marinbg
преди 12 години
Спорд мен кучето е заровено в панелите, който са доста по-чупливи от новото поколение поликристални... Най-лесно ще е да цепнат на когото трябва от пенсионките, както всъщност обикновено става. За LED-а, по-добре изобщо да не беше говорил, щото по-смешен проект от варненския няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 0
pet_er
преди 12 години
Ако не познавате Узунов, може и да повярвате на това, което казва. Защо иска да продава 75%, а не си взима 12 000 евро да ден?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
А и много смешно парка струва като инвест. 15 мил. евро а го продва за капитал над 46мил. лв - http://***.bg/view_article.php?article_id=713944
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
bbzz24
преди 12 години
още 1 пишман бизнесмен, който може само да цуца от държавата. явно се е уплашил от свалянето на изкупните цени на ВЕИ ток и бърза да се отърве докато може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още