IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Огнян Донев: От кредиторите и новите акционери ще зависи размерът на дивидента

Банките се опасяват от негативен развой в Гърция, а пенсионните фондове, които инвестираха в Софарма, се интересуват по-скоро от дългосрочното ни развитие

14:44 | 18.05.12 г. 14
Автор - снимка
Редактор
Огнян Донев: От кредиторите и новите акционери ще зависи размерът на дивидента

На въпрос на Investor.bg относно намалението на печалбата с 19% през първата четвърт на 2012 г., при запазване на продажбите, тоест спад на рентабилността, Огнян Донев отговори, че „причината за спада в продажбите е изключително тежката зима".

"Дунав мост работеше като дискотека, 6 дни не работи, после 5 дни работи, пак 5 дни не работи и така. Успокоих се за себе си, че спадът при продажбите от януари и февруари не е тренд, когато бе компенсиран през март, а през април има ръст с 23% на годишна база", каза Донев.

"Що се касае до печалбата, сме изправени пред няколко негативни явления. Те не касаят само нас, но и цяла Европа и е възможно да се очаква лек спад на рентабилността. Може да се очаква и натиск от държавата за цените на лекарствата. На вас мога да кажа, че не мога да намаля цената на онко-лекарствата защото не произвеждаме такива.

Всичко поскъпва, натискът за повишение на разходите за заплати, външни услуги и материали е силен. Има тренд нагоре за всички разходи, ние се стараем да компенсираме с рентабилна работа, но не може да се отрече, че разходите ще нарастват по-бързо, може би рентабилността леко ще спадне. Не виждаме драма в това, това ще бъде компенсирано с нови теми", коментира той.

"Също така строим голям завод, което намалява финансовия резултат. Но в същото време нашите стари инвестиции започват да дават доходи, все повече наши компании ще започнат да се изплащат към фирмата майка. Кое ще вземе превес е уравнение с много неизвестни. Но на 14 юни в Белград ще има събитие, а именно дружеството ни там ще ни изплати първите дивиденти“, анонсира Донев, като изказа мнението, че печалбата на Софарма през 2012 г. ще направи инвеститорите доволни.

По отношение на темата Гърция, от Софарма допълниха, че не изнасят лекарства за там, тъй като местният пазар е силно протекционистичен и не допуска чужди тела. Общото на Софарма с Гърция е на база българските банки с гръцки капитали, но компанията е нетен получател на средства от тях, а и делът им сред кредиторите на Софарма намалява.

На въпрос за ефекта от листването във Варшава, Огнян Донев заяви, че Софарма АД няма разходи, освен 2-3 негови нощувки там, както и бъдещите годишни такси. От гледна точка на Софарма рано или късно щеше да излезем на тамошната борса. Доволни сме, че вече на две места можем да продаваме акции.

На въпрос за намеренията за увеличение на капитала в средносрочен план, от Софарма АД заявиха, че нямат такива, а и пазарът в момента е такъв, че това не би било възможно.

По отношение на вливането на дъщерни компании в Софарма АД бе уточнено, че то ще стартира след като приключат спечелени от дъщерните дружества европроекти, които са приоритет пред самото вливане. Донев подчерта, че обратното изкупуване на собствени акции се прави само за обезпечаване на другите акционери във вливащите се дружества.

На въпрос на Investor.bg за качеството на анти-Софарма коментарите в последно време, Донев уточни, че те са по повод неговата медийна инвестиция.

„Правя си списък на 100-те неверни неща, но мисля, че анализаторите различават истината от лъжата. Толкова ясно си личи кой е хейтър. Не би трябвало да падаме толкова ниско. Когато излязоха първите глупости, написахме писмо до КФН, че се пишат неистини, които могат да подведат инвеститорите. От КФН не последва нищо. После написахме писмо, че спираме да пращаме сигнали", заяви Донев.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
tony1975
преди 12 години
Браво Мъро и благодаря за инфото!!!Радвам се че притежавам дялове на СОФАРМА и мисля да си купя още, а ако имаше и повече дивидент - пак тука ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
INSIDER-A
преди 12 години
Определено може да се измислят не 20 а 200 оправдания, но аз ако бях на негово място, нямаше да се опитвам да го правя. Все пак е д.и.н., което предполага анализ и прогностика на ситуацията, вкл. оценка на потенциалните рискове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
първи стъпки
преди 12 години
Благодарим за материала Марияне. Високоинтелигентен човек е г-н Донев, всичките му обосновки са логически подредени, но аз като човек "отдолу" бих го посъветвал да не съставя повече изречения като онова за 60те %. Просто не отива на човек от неговата класа да не стои зад думите си и да прави "кьор фишеци"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още