IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софарма продаде мажоритарния си дял в руското дружество Ростбалканфарм

Делът от 51% в ЗАО Ростбалканфарм бе закупен през януари 2002 г.

18:43 | 18.04.12 г. 12
Автор - снимка
Редактор
Софарма продаде мажоритарния си дял в руското дружество Ростбалканфарм

Съветът на директорите на Софарма АД е взел решение за продажба на притежаваните 8 976 акции, или 51%, от капитала на ЗАО Ростбалканфарм, град Азов, Ростовска област, Руска федерация, съобщи дружеството чрез БФБ-София.

Решението за продажбата е взето на 10 април 2012 г. Участието в ЗАО Ростбалканфарм бе закупено през януари 2002 г.

"През периода 1993-1995 г. тогавашното ръководство на Софарма АД е изнесло активи на фармацефтичната компания с идеята да получават наем от Ростбалканфарм, но приходи в Софарма не са постъпвали. Ето как държавните активи стават частни", заяви през 2002 г. Огнян Донев, който е основен собственик и изпълнителен директор на Софарма АД.

"Ростбалканфарм е необходим, за да може продукцията на Софарма да избегне високите мита, които се плащат в Русия при внос на лекарства, произведени в България", заяви тогава Донев.

Две години преди покупката на Ростбалканфарм, Софарма АД бе приватизирана (през 2000 г.) с купувач Елфарма АД.

За последните 12 месеца акциите на Софарма АД поевтиняват с 40% до 2,67 лв. за акция и 352 млн. лв. пазарна капитализация.

 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
drankulka12
преди 12 години
Обаче Донев продължава да си прави далаверите. Сега иска да си спести и мито, като продава по-голямата част от акциите си. Според мен той отново си ги владее, но пък спестява доста пари по разходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
misho_kitarista
преди 12 години
"Ростбалканфарм е необходим, за да може продукцията на Софарма да избегне високите мита, които се плащат в Русия при внос на лекарства, произведени в България", заяви тогава Донев.поредния му опит да мине по тънката линия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още