IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch постави под наблюдение рейтинга на ПИБ

Агенцията ще изяснява каква е вероятността властите да помогнат финансово на банката при необходимост

18:48 | 22.12.11 г. 23
Fitch постави под наблюдение рейтинга на ПИБ

Fitch Ratings постави в негативния си списък за наблюдение дългосрочния кредитен рейтинг на Първа инвестиционна банка (ПИБ) ВВ- и потвърди краткосрочния рейтинг на финансовата институция на ниво В.

Агенцията посочва, че рейтингът на банката може да бъде понижен в зависимост от резултатите от оценката на вероятността властите в България да подкрепят финансово банката при необходимост.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
От Fitch посочват, че българската държава има средствата да окаже помощ на ПИБ при нужда, като се имат предвид ниския дълг на правителството, наличните фискални резерви и относително малкия размер на баланса на банката (общата сума на активите е около 7% от БВП на страната).

Готовността за подкрепа от държавата обаче не е сигурна според агенцията, тъй като банката не е държавна, както и заради потенциални слабости в корпоративното й управление. Fitch ще проведе допълнителни дискусии с българските власти, за да изясни подкрепата им за банковата система при нужда, допълва агенцията.

От там посочват още, че има опасност ПИБ да кредитира свързани лица. Тази опасност според Fitch се поражда от непълната информация за акционерната структура, интересите на мажоритарните собственици в други сектори, които изискват големи капитали (особено туризма), слабостите в корпоративното управление и някои доста рискови кредитни експозиции.

Още по темата:

ПИБ с 9% ръст на нетния лихвен доход за тримесечието, КТБ, ЦКБ и БАКБ със спад 
Акционерите на ПИБ ще гласуват за издаване на облигации в размер до 2 млрд. лв. 
Fitch потвърди рейтингите на Първа инвестиционна банка
 

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 22
Патилан
преди 12 години
Ти си ми ясен! По ринцип не отговарям на агресивни зомбита: Не встъпвай в пререкания с празнодумците: речта владеят всички, умът е присъщ на малцина....но за тебе ще направя изключение!Когато говорим за пари. Днешните пари са само една фикция, въздух под налягане, балон пред спукване, надут от лихвата. Лихвата е кражба, защото тя не е доход за извършена полезна работа, а възнаграждение за лентяйство. Лихвите не само са нетрудов доход, но преди всичко това са липсващите пари за заплати на работниците, за подобри условия на труд и т.н. Има разлика между истинските пари, основани на реалните стоки и днешната система, основана на лихвата. Не може да оприличава едната система, тази на истинските пари, изразена в реални стоки, с тази на лъжливите пари, които се намират в празните кратуни на банкерите и елита. Нека да ви подскажа една тънкост при разгадаването на човешките характери: човекът който ви предлага пари с лихва, преди да сте ги изработили, той иска да ви пороби, да ви накара да работите за него докато сте жив, да прехвърли необходимостта сам да се труди върху вас; човекът който отказва да вземе пари преди да е свършил работата си, познава себе си и своите способности и цени собствената си и вашата свобода. Бягайте през глава от всеки, който ви каже, че днес можете да похарчите това, което ще изработите утре. Подобно на хлопката на прокажения това изречение ви известява за приближаването на мародер. С едната си ръка той ви предлага пари, в ума си тайно злорадства, че купува вашето бъдеще, а в другата ръка, скрита зад гърба му, стиска пистолета, чието дуло е готов да насочи към вас, когато един ден благодарение на законите които е приел и парите които ви е дал, вие станете негова частна собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 21
Патилан
преди 12 години
Стига с твойта грешка, че ще ме изнервиш. Няма никаква грешка има добре обмислена "измама".....От всичко, което би могло да се измисли, за да се измами работещото човечество, нищо не е толкова ефективно колкото въвеждането на хартиените пари и после отмяната на златното им покритие. Това направиха САЩ измамиха целият свят, като обвързаха петрола с долара. От създаването на FED през 1913г започва бавното премахване на златното покритие на долара, което приключва на 15.08.1971г. Никсън обявява, че САЩ не се нуждае от твърд курс на долара за злато. Днес резултата е налице, глобална финансова криза, а измамените искат САЩ да си плати Гяволъка.....затова експерти не могат да измислят как да се излезе от кризата. Е измислиха нещо все пак.......Иран бил виновен?! Ей тъй ще си замине цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 0
mick
преди 12 години
90% от хората взели кредити в България.. не са и мислили, че наистина ще ги връщат. Все са се надявали, я на деноминация като едно време, я на инфлация или повишаване на доходите до космически висини и накрая с 5% от заплатата да покриват вноските. Това което не са правили е наистина да са си правили сметките как ще ги връщат тия пари.После банките им виновни. Не, че банките са цвете за мирисане с техните безумни такси. И никакви изисквания към кредитополучателите до преди 3 години.Проблемът с банките е, че са като черни кутии.. не е ясно какво им е реалното положение. Счетоводно ги докарват нещата.. но реално? Колко им са надценени в момента обезпеченията по кредитите, какво би станало ако започнат масово да продават обезпечения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Твърде тенденциозно изказване.Първо: Кандидатствайки за кредит всеки би трябвало да е наясно, че това са чужди пари и трябва да се върнат заедно с лихвите.Второ: Рискът за инвестицията на тези чужди пари е изцяло за сметка на кредитополучателя.Трето: Не съм чул някой някога да е насилван да получи кредит. Т.е. отдаването/получаването на кредит е доброволен акт, целящ облагодетелствуване и на двете страни.Четвърто: Намесването на Бойко е доста странно, понеже не той, а кредиторите си търсят парите, които са отпуснали /както е по цял свят/.Пето: Внушава се, че кредита е нещо като данък, който видите ли, изедниците чорбаджии са ни наложили.Бих допълнил: А когато взе кредит, купи три магазина за да ги даваш под наем и с наемите да ги изплатиш за десет години? Тогава не рева, а? Сега нямало наематели,а банката си искала парите.... Изедници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Г-н Патилан,необходимо е спокойствие.Кризата е поради конкретна човешка грешка.Нима тази грешка не може да се прекрати, за да се премахне кризата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 27
Патилан
преди 12 години
Да не си мислите, че ако стане разпада на еврозоната и еврото, по-точно като стане, ще има предупреждения, подготовки, даване на възможност на хората да реагират с цел да загубят най-малко?Който мисли така, да си свери часовника..... Рухването ще е жестоко с поголовно обедняване на всички, не говоря само за България...Че как иначе ще наложат Новия Световен Ред...?Лева е вързан с еврото а то скоро ще е вързано с въздуха!Скоро целият ЕС ще се разпадне и това ще е новина. Не на НАТО, вън България от ЕС!Още Въпроси...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 29
Патилан
преди 12 години
Значи работата е много проста.След като еврото много я закъса ще ни спретнат деноминация на еврото, както го направи Костов(злият дух). Така паричките спестени от народа в банките ще станат собственост на банките. Драстична деноминация обаче е опасно да се осъществи, защото наред с "ползата"от ограбване на спестяванията има и "загуба" от това, че длъжниците ще връщат по малко, а това не искат да си позволят!Ето защо, ще го правят поетапно и полекичка, като пиявици или кърлежи смучат по малко кръв, за да е жив донора! Преструктурират лошите кредити, натискат длъжницити да си ги изплащат.Бойко..вата точно това прави. Пусна съдия изпълнители и мутри по длъжниците да им пият кръвта, да съдят без да дават възможност на длъжника да се защити и тн.Ако бяхме в римско време накрая щяха да ни продадат нас и нашите семейства като роби и тн......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 27
Патилан
преди 12 години
Остави all_trader2 нека бат Патилан им обясни на наивните мушмороци:Значи работата е много проста, вече редовно се говори за разпад на еврозоната и рухване на еврото. Съдбата на еврото ще си се реши от Германия. Дори и да допуснат механизъм за излизане от еврозоната, то последните боравещи с еврото, ще са германците, и накрая просто ще си го преименуват отново на марка. Относно България като рухне една банка, след първата ще има верижна катастрофа. Всички теглят парите си и системата наистина рухва, като се и има впредвид, че банките нямат реални пари днес, а само виртуални, защото системата е една дългова пирамида. Също, не забравйте, че сме бананова република днес, благодарение на САЩ. Краха ни ще е за един ден. Хиперинфлация, всички знаем какво е, защото сме го играли този филм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
м дам като гръмне някоя банка тогава ше внимаваме още повече с изказванията баламурници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
toto 2
преди 12 години
Играта стана ,тука има тука няма ,кво значи под наблюдение ,досега не са ли я наблюдавали или да си оправдаят ,командировъчните или са получили някой колден бонус от някой заинтересован ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още