IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разрешават на пенсионните фондове да влагат в опции, варанти, IPO и репо сделки

Предлага се още възможност за ПФ да инвестират в ДЦК, издавани или гарантирани от междунродни финансови институции, както и в дялове на алтернативни инвестиционни фондове

12:18 | 01.12.11 г. 13
Разрешават на пенсионните фондове да влагат в опции, варанти, IPO и репо сделки

Комисията за финансов надзор подготвя промени в регулациите на пенсионните фондове, които предвиждат възможност те да се хеджират чрез опции на нерегулирани пазари, варанти на регулирани пазари и първични публични предлагания (IPO), заяви Валентина Динкова, директор в направление Осигурителен надзор в КФН по време на семинар.

До момента е имало възможност да се използват опции на регулирани пазари, но те са се оказали прекалено структурирани и не винаги подходящи за портфейла на даден пенсионен фонд, уточниха от КФН.

Предлага се още възможност за ПФ да инвестират в ДЦК, издавани или гарантирани от междунродни финансови институции, дялове на алтернативни инвестиционни фондове, упавлявани от лица, отговарящи на определени условия на директива на ЕС номер 61 от 2011 г. Предвижда се възможност за пенсионните фондове да правят и репо сделки. 

Въвеждат се промени в инвестиционните ограничения, като за финансови инструменти на дружества от една група то ще е до 10% от активите. 

За инвестиции в ДЦК без инвестиционен кредитен рейтинг ограничението е до 20%. За нетъргувани общински облигации - до 5%, за корпоративни облигации - до 50%, за акции на АДСИЦ - до 10%, за дялове на колективни инвестиционни схеми - до 20%, общо за дялови ценни книжа - до 40%, за вземания и парични средства - до 10%.

Въвежда се изискване към осигурителните посредници да имат поне средно образование, да не са осъждани за умишлени престъпления и други.

Таксите могат да намаляват средствата на осигурените с до 20%, затова се предвижда редуцирането им, заяви Валентина Динкова.

Промените вече бяха обявени, като включват намаление на инвестиционната такса, намаление на таксата от всяка вноска и отпадане на таксата при смяна на пенсионнния фонд.

От 2017 г. се предвижда вноската в универсален пенсионен фонд да се увеличи от 5% на 7%, уточни Динкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Сега тези пари просто ги няма - имаме едно обещание на държавата че ще ги събере от следващите поколения и ще ни ги даде на нас като му дойде времето.Отделно предлагам парите да могат да бъдат само в български ДЦК или депозитна сметка. Към настоящия момент фондовете през таксите взимат повече от колкото създават така че съм против текущото положение също. Но все пак трябва да има решение което да е в полза на тези 95 % финансово неориентирани хора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 12 години
Така-така, играйте си с парите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Едно радикално предложение за пенсионна реформа1. Изчисляват се всички вноски на хората които са внасяли вноски в НОИ през годините до тук и се заменят със специални ДЦК които се внасят по лична сметка на лицето в НОИ. Лихвата по тези книжа се начислява след пенсиониране и е 3 %.2. Всички текущи пенсии също се приравняват на същите ДЦК чрез настоящия им размер разделен на лихвата и умножен по 12 месеца3. Тези ДЦК се наследяват само при смърт на един от съпрузите от другия в процента на вдовишките пенсии. Във всички други случаи ДЦК се ликвидират.4. От тук нататък всеки съобщава на НОИ в какво да вложи личните му вноски - реални ДЦК или фондове5. За фондовете се въвеждат следните изисквания - единствена такса свързана с печалба от управлението, а не от активите и месечна отчетност с точност до хиляда лева по съответни пера на инвестициите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още