IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX с втори пореден ръст, акциите на Еврохолд се изстреляха с 13,1%

За възстановяване на SOFIX до нивата от преди разпродажбите едва ли може да се говори, смята Владислав Панев, председател на СД на УД Статус капитал

15:30 | 09.11.10 г.
SOFIX с втори пореден ръст, акциите на Еврохолд се изстреляха с 13,1%

"Фондовата борса успя да се отърси от шока от разпродажби през последните дни. Минаването на големите пакети при Еврохолд и Бенчмарк имоти повишиха цената им в сравнение с вчерашната сесия. За трайно възстановяване на нивата отпреди да започне натиска засега едва ли може да се говори, тъй като спекулантите по двете позиции нарастнаха чувствително", смята Владислав Панев*, председател на Съвета на директорите на УД Статус капитал.

"Все още продължава натискът върху друга позиция от портфейла на Landsbanki - Интеркапитал АДСИЦ. Вчера излезе информация, че делът на банката вече е под 5%, но се предполага, че остават около 300 хиляди акции за продажба по позицията. Очаквам от утре пазарът да се успокои и измененията в цените да са доста по-малки", допълни Панев.

Днес SOFIX отчете втори пореден ръст, добавяйки 1,29% до 347,39 пункта. Основният мотор на повишението му бе поскъпването с 13,1% до 81,4 ст. за акция при Еврохолд България АД.

На зелено приключиха и останалите индекси, като BGTR30 отчете ръст с 1,1%, BGREIT с 0,05%, а BG40 с 0,26%.

Оборотът с акции на БФБ-София бе за символичните 323 хил. лв., докато този с облигации бе за 4,02 млн. лв., а с компенсаторни инструменти се сключиха сделки за 25 хил. лв.

След като вчера се продаде и пакета на Landsbanki от БенчМарк фонд имоти АДСИЦ, днес акциите на дружеството поскъпнаха с 10,2% до 18 ст. за акция при оборот от 8,7 хил. лв.

Трети по поскъпване бяха акциите на Първа инвестиционна банка АД, които добавиха 5,9% до 1,78 лв. за акция при оборот от 6,5 хил. лв.

Поевтиняване със 17,2% до 1,5 лв. за акция и 12,2 хил. лв. оборот отчетоха книжата на Интеркапитал пропърти дивелопмънт АДСИЦ. Акциите на Югоизточен холдинг АД поевтиняха с 34,3% до 1,15 лв. за акция при оборот от 17,6 хил. лв., а тези на Мостстрой АД загубиха 3,8% от стойността си до 25 ст. за акция при търговия за 7,9 хил. лв.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още