IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайците - най-гостоприемни към бежанците

Германия и Великобритания също са отворени за бежанците, докато Русия е най-негостоприемната държава, сочи проучване на Amnesty International

12:30 | 19.05.16 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайците са най-гостоприемната нация за бежанците, показват резултатите от ново проучване на настроенията на гражданите, осъществено от Amnesty International, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

От Amnesty са анкетирали над 27 хил. души в 27 държави.

Данните сочат, че втората най-гостоприемна държава е Германия, а третата – Великобритания.

Почти три четвърти от анкетираните заявяват, че на хората, които бягат от война или преследване, трябва да им бъде позволено да търсят убежище в други страни.

Един от всеки 10 анкетирани заявява готовност да приеме бежанци в дома си, като почти половината от анкетираните китайци декларират такава готовност.

"Човешката солидарност е много видима и хората чувстват болката на тези, които са принудени да бягат от война и преследване”, коментира генералният секретар на Amnesty Салил Шети пред Ройтерс.

“Гражданите са готови да подадат ръка и правителствата трябва да послушат мнозинството”, допълва той.

Шети допълва, че светът е изправен пред тежка криза по въпросите, свързани с миграцията. "Не разполагаме с много хора като Ангела Меркел, канцлера на Германия, която се изправи пред опозицията и посочи, че това е международно задължение”, казва той.

Меркел е широко критикувана, че е прекалено отворена към бежанците, особено след като през миналата година страната й предостави убежище на над 1,1 млн. души. По-голямата част от анкетираните германци обаче, както и 87% от британците, заявяват, че нямат нищо против бежанците, които пристигат в техните страни.

Общо 17 на сто от анкетираните не са съгласни страните им да приемат бежанци, показват още резултатите. Най-малко гостоприемна страна е Русия – две трети от анкетираните руснаци не желаят да приемат мигранти в страната си.

Сред най-негостоприемните държави се нареждат и Полша, Унгария и други бивши членки на комунистическия блок, които смятат, че културите от Близкия изток ще нарушат техните хомогенни общества.

Въпреки, че 86 на сто от китайските участници в проучването смятат, че правителствата трябва да направят повече, за да помогнат в бежанската криза, китайското правителство продължава да не желае да приема бежанци, бягащи от войни или преследване.

Резултатите от скорошно проучване на ООН показват, че Китай, Русия и държавите от Персийския залив не са приемали сирийски бежанци от началото на войната в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 14 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
да странно как и до Австралия стигат да им се невиди, чак от Афганистан и Сирия с екипи с всичко явно са имали кинти и гумени лодки на склад в мазето и само са чакали момента да тръгнат ..... :))) Юдеите си мислят, че сме расли на клона и ядем доматите с колците, но не сме ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 14
SSIW
преди 8 години
Разпалването на война не е природно бедствие, а преднамерен акт, с конкретни извършители. Другото обстоятелство, което на мен ми се разминава с идеята за стихийност и не-контролираност, каквото се предполага, че е бягството от война, е подозрително унифицираните "технически пособия" (като гумени лодки), с които бежанците са снабдени и се "дислоцират", както и факта, че на подозрително висок процент от хората, "джобните" им се оказват точно до цент - 10К ойро ... Предвид изложените съ-ображения, предлагам такива кампании, дето се опитват да ни накарат да се борим с последствията , а не с причината, кампанаджиите да се пробват да ги продават на старата ми шапка, на втори и трети, но не и на нас - ние, тая манджа не я кльопаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
докато Русия е най-негостоприемната-------------------------------------------------------еее ама как аз мислех за анкетираните в Северна Корея, а не се сетих за Ордите в Масква .... :))-------------------------------------------------------Най-малко гостоприемна страна е Русия две трети от анкетираните руснаци не желаят да приемат мигранти в страната си.-----------------------------------------------------и ПРАВИЛНО затова ще си купим жилище там докато цените са ок .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
ааа Сашовските фашаги барабар с Канадските фашаги къде ги у списъкот, че нешо ич не ги виждам а именно те изкъртиха къщите на хората ..... май фашистите нещо хич не искат цинганьйероси, а иначе за акъл първи ама друг да ги рани не те ..... така и баба ми мое в пияно състояние .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 14
Императорът
преди 8 години
Силно се съмнявам относно достоверността на тия резултати !!!А китайците може и да са гостоприемни - първо защото те още не са се сблъскали с диващината на тия "бежанци", второ - те са ного-ного и етническата подмяна на населението в Китай е практически невъзможна и трето - Китай е държава със здрави закони - и ако там "бежанци" проникнат и започнат да безчинстват, няма да ги търпят, но просто ще ги разстрелват по стадионите !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 15
ing5rov
преди 8 години
Къде в класацията е САЩа...щото те забъркаха тия *** ?!Амнести да си заврат тая манипулирана анкета...!Въобще защо трябваше да има "сирийски" бежанци ?! Ми имат си държава да си се оправят ! Ако това стане практика САЩа да с.е.р.а.т, а света да търси място за бежанци...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още