IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция търси подкрепа за сухопътна операция в Сирия

Анкара се опасява от напредъка на силите на Асад към границата, от което се възползват и кюрдските бунтовници

18:07 | 16.02.16 г. 27
Турция търси подкрепа за сухопътна операция в Сирия

Турция търси подкрепа от съюзниците си, включително и САЩ, за участие в сухопътна операция в Сирия, съобщава Ройтерс.

Анкара се опасява, че подкрепяните от Русия правителствени сили приближават границата на страната. Това обаче засилва опасенията за директна конфронтация между членката на НАТО и Русия, отбелязва информационната агенция.

Все пак широкомащабна сухопътна операция е малко вероятна, допълва агенцията. Вашингтон вече изключи вероятността за мащабна офанзива.

Сирийската армия вече се намира на около 25 км от границата с Турция благодарение на руските военновъздушни сили и шиитските милиции, подкрепяни от Иран. Кюрдските бойци също експлоатират в своя полза изгубените позиции на сирийските бунтовници, за да засилят присъствието си около турско-сирийската граница.

Днес турска артилерия осъществяваше обстрел в Сирия за четвърти пореден ден, съобщава още Ройтерс, като се позовава на съобщение на военния министър на Турция. Основна цел на турската армия са цели на сирийските кюрдски милиции.

„Искаме сухопътна операция. Ако се постигне консенсус, Турция ще участва в такава операция. Без сухопътна операция е невъзможно да се спре тази война“, коментира министърът пред журналисти, като допълни, че Анкара няма да провежда некоординирана сухопътна операция в Сирия.

Вчера турското правителство обвини Кремъл в „очевидни военни престъпления“ заради въздушни атаки в Северна Сирия, които убиха и цивилни. Анкара предупреди и кюрдските милиции, че ще се сблъскат с „тежка реакция“, ако се опитат да превземат един от градовете в близост до турско-сирийската граница.

Руската подкрепа за сирийското правителство промени баланса на силите в продължаващата вече 5 години война. През миналата седмица световните сили се договориха за примирие в страната, но то няма да влезе в сила преди края на тази седмица, а и не е подписано от участващите във войната сирийски страни.

Междувременно Дамаск съобщи, че основната цел на правителствените сили е установяването на пълен контрол върху Алепо и района в близост до границата с Турция, който от години е основен източник на доставки за бунтовниците в страната, включително и на оръжия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
не се притеснявай ... ние имам професионална армия, нема да си мобилизират ... само в много краен случай, ама то няма да се стигне ... щото при война половината *** са дезертирали като едно време ако се сещаш кво стана със страшната армия на Садам ... пак така руските *** облъчваха че бил много силен и незнам си кво.... слаб им е морала и подготовката на руснаците, нямат шанс ... виж че в дон бас за нема и година загубиха толкова колкото сащ в Ирак за 10 ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
а ти ще идеш ли доброволец в русия да се биеш срещу българите ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Според мен, важно е да се отчита, че Турция, Саудитска Арабия, Русия, Иран, са все с много нисък дълг/задлъжнялост (което едва ли харесва на ония дето раздават заемите и прибират лихвите).ПП: Тук щом коментарите станат интересни, бързо свалят темите от челната страница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
Hahoto
преди 8 години
Проблема на турците е в това че те са поставени пред не лек избор. Кюрдската активност динамично расте.След като кюрдите набутаха ИДИЛ в пустинята, обърнаха взор към Турция.Към ИДИЛ кюрдите се държат на принципа, нашето си е наше, чуждото не ни интересува и не желаят да воюват на сунитска територия, но с Турция отношенията са съвършено различни.Така че спадащата активност на кюрдско-ИДИЛския фронт е с обратно пропорционално нарастване на активността на кюрдите спрямо Турция.В това отношение Диарбекир е първа лястовица и ако турците не му намерят колая, ще се наложи в скоро време да пращат артилерия в още други свои градове.Блокирането на Алеппо и изтласкването на протурските бойци към границата е червена линия за Турция.Поне истерията е такава.Ердоган на няколко пъти поиска помощ от Запада, но освен съчувствия и потупвания никой не му предложи реална помощ. Сега трябва или да действа сам или да се задоволи с гръми приказки, заплахи и стрелба с артилерията от границата.Доколкото от цялата работа е заплашен авторитета на самия лидер, решението какво ще се случи зависи от него. Мисля си че на Запада не му пука нито за Ердоган нито за Путин, така че ако двамата се сблъскат в Сирия, какъвто и да е резултата ще извлекат дивиденти от него. Разсъждава се, че това ще е една малка война на ограничена територия. От една страна руските авиация и сирийската армия ще бъдат лесно възпрени на първо време турците. Най-малкото Русия няма възможност да прехвърли сериозен континент в Сирия и да го захранва с нужното продоволствие.Лесно ще бъдат прекършени и кюрдските милиции така че турската страна има не малко козове първоначално.Ще се изкушили Ердоган, да тръгне сам или ще се задоволи с типичните за Изтока викове и крясъци, предстои да видим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
В историята Русия, колкото пъти е искала, толкова пъти е била Турция, повечето пъти като маче у дирек. И единственото, което е спасявало Турция/Османската империя от разпад и загуба на целите й европейски владения и окупация на Цариград, са Англия и Франция и по-малко Австрия и Прусия. Само в Кримската война от средата на 19 век Турция, Англия и Франция побеждават Русия. Но военната сила на днешна Русия е по-голяма от силите на Турция, Англия и Франция, взети заедно. Да не говорим, че Русия е суперсила в стратегическо отношение и може да изпепели безответно всеки един враг без САЩ. Така че заигравката на регионалната сила Турция със суперсилата Русия, особено ако конфликтът навлезе в същинска част, може да завърши само по един начин - с разгром за Турция и сваляне на Ердоган от власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 4
SimeonAtanasov
преди 8 години
И откога световните дела се решават от две ислямистки държави - Турция и Саудитска Арабия? В Сирия ще стане, това което Русия и САЩ решат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
comet
преди 8 години
а да не се окаже, че все повече страни по-скоро ето това предпочитат да се случи:http://ic.pics.livejournal.com/kerzak_1/39448026/707283/707283_original.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
dr.5rov
преди 8 години
Последните събития ясно показаха, че турското правителство директно подкрепя и помага на терористи. Не е ли време Съвета за сигурност към ООН да обсъди поведението й и да вземе решение за налагането на санкции на Турция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 3
Тялото
преди 8 години
Седят Турция, СА, Катар и САЩ и се подканват:-След теб.-Неее, моля, след теб.- Не, не. След вас.А Руснаците са сложили доста на масата. Мисля си че ще ги подпукат яко, а почти никой от ЕС и САЩ няма да скочат да помагат на Турция в явния им апетит за лапане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
comet
преди 8 години
MORE FIGHTING As Saudis and Turks Attack SyriaPost by U.S.Reporter - Feb 14, 2016This article resumes our live coverage with updates every few minutes, which halted at Midnight eastern US time on 2-13 into 2-14. . ...UPDATE 4:30 AM Eastern US Time -- Phone call between Putin and Obama to discuss the situation in SyriaEDITOR'S NOTE: This is a VERY bad thing. When the President of one country calls the President of the United States at 4:30 in the morning over military activities (anywhere) it is very urgent and very serious. NO ONE does that sort of thing over nonsense; it is always a major, serious event if it warrants rousting one President out of bed in the middle of the night. In political circles, it simply is not done ---- unless war is at stake. THis phone call seems to be a harbinger of very dangerous things to come. ПП: Khao, Можеш да приемеш, че бъдещите ми постове не са адресирани до твоето внимание, не ме интересува твоето мнение и коментари (по каквото съм писал). Благодаря предварително, здраве и щастие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още