IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паднали ли са руски крилати ракети в Иран?

Москва и Техеран отричат за такъв инцидент, за който информира анонимен представител на американското правителство

10:54 | 09.10.15 г. 36
Паднали ли са руски крилати ракети в Иран?

Няколко руски крилати ракети, изстреляни към Сирия от Каспийско море, не са достигнали целите си и са паднали в Иран, твърдят САЩ, цитирани от CNN.

Според данни на американското разузнаване поне четири руски ракети са паднали на територията на Иран. Възможно е да има и пострадали цивилни.

Руските военни кораби, от които се осъществява обстрела, са разположени в южната част на Каспийско море, което означава, че за да достигнат до Сирия, крилатите ракети трябва да прелетят над Иран и Ирак.

Русия изстрелва сравнително нови крилати ракети „Калибер“, които за първи път ползва в битка, отбелязва медията.

Руското министерство на отбраната опровергава публикацията, като в социалната мрежа Facebook посочва, че „за разлика от CNN ние не се позоваваме на анонимни източници и показваме изстрелването на крилатите ракети и целите, които те поразяват, в реално време“.

Ведомството допълва, че с цел контрол в Сирия оперират и руски дрони. „Без значение колко неприятно и неочаквано е за нашите колеги в Пентагона, но нашият удар вчера с прецизно насочени оръжия към инфраструктура на „Ислямска държава“ в Сирия порази целите“, посочва се още в поста в социалната мрежа.

В отговор американски правителствен служител, запознат с разузнаването и пожелал анонимност, коментира, че „това все пак са същите хора, които ни казваха, че няма малки зелени човечета в Крим“.

Медията припомня, че Москва отричаше мъжете в зелени униформи, които използваха руски оръжия в битките срещу украинските правителствени сили в района на полуострова, често наричани „малките зелени човечета“, да са руски военни. По-късно обаче Русия анексира Крим.

Иранската държавна телевизия по-късно също отрече информацията на CNN, като се позова на анонимен представител на правителството. Други ирански медии цитират представител на иранското министерство на отбраната, който също е отрекъл за такъв инцидент.

В сряда руският военен министър Сергей Шойгу информира президента Владимир Путин, че всички изстреляни 26 ракети са поразили целите си в Сирия без цивилни жертви. Не е ясно обаче дали Шойгу е имал предвид същите ракети, за които говорят американските власти, защото по-късно, след срещата, е имало нов обстрел.

Междувременно американският министър на отбраната Ащън Картър коментира късно снощи на срещата на НАТО в Брюксел, че Русия се изправя пред „сериозни усложнения през следващите дни“, ако задълбочи военната си намеса в Сирия. Картър определи нарушаването на въздушното пространство на Турция от руски самолети като „изключително непрофесионално поведение“.

Американският министър на отбраната допълни, че Вашингтон няма да си сътрудничи с Москва, докато Кремъл продължава да изпълнява „заблудената си стратегия“ в Сирия. Американските и руските военни все още не са установили надежден комуникационен канал, за да избегнат евентуални трагични инциденти в небето над Сирия.

ВВС припомня, че НАТО затвърди позицията си, че ще защитава своите членове предвид перспективата за разгръщане на руските военни дейности в Русия. Генералният секретар на Алианса изрази готовност и за разгръщане на силите на организацията в Турция, след като страната алармира за нарушаването на въздушното ѝ пространство миналата седмица.

FT предупреждава, че Русия се изправя пред риск от сблъсъци по земя заради задълбочаването на военната намеса.

Руски анализатори и военни експерти също смятат, че само със сухопътна операция Москва и най-близкият ѝ съюзник в Близкия изток – сирийският президент Башар Асад, ще излязат победители от конфликта. За Кремъл обаче коментарите по този въпрос са табу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 17 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Сливен, 1979 г.Тодор Живков държи реч пред развълнуваното гражданство на Сливен:-Братя и сестри, другарки и другари, граждани на града на 110-те войводи!Станко Тодоров го ръгва лекичко в реброто и прошепва плахо:-100 са, другарю Живков.Тодор Живков:-Нека са 140, Станко. Хората искат да има!-----------------------------------------------------------------------Та така и тея не 2 а цели 10 са паднали, Ората иската да има ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 6
Internet
преди 8 години
Надничарите-*** знаят едно - *** и т.н.Простаци, *** бе много хубаво и кадърно детско списаниеТролове малограмотни.Наемни надничари на фондация Америка за България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Паднали са така както Путин беше умрял за около седмица! :))) Ако им поискате доказателство, ще ви упътят към социалните медии където пак те са писали! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 8 години
Паднали са, да го ***! И Путин бил паднал тази нощ... върху Кабаева...хихи...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 9
крас
преди 8 години
Браво Миленче,Сложили са ви на хранилката на "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ"ВМЕСТО ДА ЗАДАВАШ ПОДОБНИ *** ВЪПРОСИ И ГИ ПРЕВРЪЩАШ В ЗАГЛАВИЕ НА ГЛУПАВИ СТАТИИ ДА БЕШЕ ПРОЧЕЛА ИЗКАЗВАНЕТО НА РАШЪНИТЕ!!"За разлика от Си Ен Ен ние не се позоваваме на анонимни източници", заяви говорителят на министерството генерал-майор Игор Конашенков.Така Руското министерство на отбраната опроверга съобщението, че руски крилати ракети, изстреляни от кораби в Каспийско море по цели в Сирия, са паднали в Иран, предаде ТАСС.КОЛКО НЕПРОФЕСИОНАЛНА И ЖАЛКА СИ МИЛЕНЧЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 27 rate down comment 8
0pk
преди 8 години
Пък на мен Мечо Пух ми каза, че падналите ракети всъщност са се сблъскали случайно със американски невидими самолети и затова не са достигнали целите си :DПосмях се, благодаря за разведряването :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 21
khao
преди 8 години
Иначе статията е да събира мурзилски коментари.... Всяка статия с въпрос в заглавието е непрофесионална. От такива статии нищо не може да се научи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 20
khao
преди 8 години
да, кво чудно има в това..... или ти очакваш официално да си покажат разузнавателните данни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 33 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Верно е брате преди "То беше Ленин, Сталин, Димитров " ама пак им даваха почивка в неделните дни, а са тея са бетер Чернобил облъчват на къси и дълги вълни с концентрация на американска радиация. Това тряя човек много ракиени лекарства със салата да взима човек, за да потуши облъчването .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 2
ratten
преди 8 години
"анонимен представител на американското правителство" ------WTF???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още