IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Русия е готова на едностранни удари срещу Ислямска държава в Сирия

Путин предпочита САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия

08:11 | 24.09.15 г. 75
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможно е Русия да нанесе въздушни удари срещу „Ислямска държава“ в Сирия, без преди това да ги координира с международната коалиция. Това може да се случи, ако Съединените американски щати не приемат президента Башар Асад като част от съюза, съобщава Bloomberg, позовавайки се на близък на Кремъл източник. 

Според агенцията Путин предпочитал САЩ и техните съюзници да се съгласят да координират действията си срещу "Ислямска държава" с Русия, Иран и сирийската армия. Агенцията се позовава по темата източник, близък до Кремъл и съветник на военното министерство в Москва.

Друг източник на Bloomberg е заявил, че предложението на Путин било да се върви паралелно с общи военни действия и с политически преход без участието на президента Башар Асад, което е ключово искане на САЩ. Според агенцията Путин вече е изпратил предложението си на САЩ.  Един от източниците обаче е заявил, че руският държавен глава бил разочарован от нежеланието на американската страна да отговоря на предложението му и бил готов да действа сам в Сирия, ако е необходимо.

Междувременно обаче САЩ вече изразиха готовност да координират с Москва бомбардировките по позиции на екстремистите, за да бъде сведена до минимум опасността от инциденти с руски самолети. Все още обаче Вашингтон не е получил конкретно предложение от руска страна, твърди източник на Bloomberg.

Преди броени дни Русия призова САЩ да си сътрудничат с армията в Сирия, за да се избегнат “неволни инциденти”. Financial Times припомня, че Москва увеличава военното си присъствие в разкъсваната от над 4-годишна гражданска война страна с мотива, че Русия ще помага в борбата с “Ислямска държава”. 

Ходовете на Путин в Сирия се гледат с подозрение в западните столици. Руските специални сили отдавна работят на сирийска територия, но засилването на военното присъствие в региона  е ясен знак, че Кремъл си дава допълнителни възможности. “Сирия такава, каквато я знаем, вече не съществува, а предизвикателството сега е да се сведе до минимум опасността от тази ситуация за всеки", коментира друг източник, пожелал анонимност, пред изданието.

Наблюдатели в Ливан, Израел и Русия посочват, че Москва модернизира своята помощ за сирийския режим и значително засилва присъствието си по средиземноморското крайбрежие. Според Израел Русия работи по нова военновъздушна база в Латакия и през последните месеци е изпратила допълнителна работна ръка и нови, по-усъвършенствани оръжия.

Президентът на САЩ Барак Обама твърди, че няма да променя стратегията за борбата с ислямските бойци. Войната в Сирия доведе до смъртта на над 250 хил. души, а около половината от населението на страната напусна домовете си в търсене на спасение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 7 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Колкото до кой срещу кого в ТСВ - аз все пак мисля, че този път руснаците и американците са противници и вече се започнаха. Просто тази война се води с други оръжия и по други правила, но вече има фронтове, спечелени и загубени битки, жертви, примирия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Путин като говори, както повечето умни държавници казва с малко думи много неща, ама ти си го обявил за *** и не го слушаш! Няколко пъти човекът каза, че единствената сила, която може да се справи с ИД е правителствената армия на Сирия и всеки, който иска да се бори срещу ИД трябва да го прави съвместно с нея! Какво по-ясно? Но армията на Асад със сериозно руско рамо ще ги попилее ***. Всъщност, това е проблемът и на американците, и на всички, които тези дни не могат да спят и се тълпят пред вратите на Кремъл да спасяват кой каквото може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 15 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Дай сега да говорим прагматично - какво търсят руснаците в Сирия?1. Бази, за да затвърдят военното си присъствие в региона.2. Блокиране на енергийна инфраструктура, която би застрашила позициите им на ключов доставчик на газ за Европа.3. Някои по-дребни ползи, като връщане на силния си политически имидж сред арабския свят.За да ги постигнат тези цели, какво им трябва? Да опазят властта на Асад и да разширят контролираните от него територии на северозапад до турската граница, за да блокират евентуално газово трасе с излаз на морски терминал. За това не им трябва сой-знае какво - просто ще помогнат на армията на Асад, която нито е слаба, нито немотивирана, но е доста изтощена. Нали се сещаш какъв допинг за бойния дух на смазаните сирийски войници ще бъде да видят две-три хиляди руски военни около себе си, или да направят няколко операции съвместно с 200-300 главорези от руския спецназ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Това дето се случва в момента този в-к "Строго секретно"го предсказа ощепреди 14 г когато арабите удариха двете кули в Ню Йорк.Тогава си мислихче дрънканиците на г-н Иванджийски са измишльотини,но нещата напълно се припокриват.Там описва на кого е нужен Кюрдестан и защо американцитетолкова драпат за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Не мисля. Асад никога не е пресирал кюрдите. Стартирането не независима кюрдска държава стартира в Ирак. Там даже имат автономия и централна власт практически няма от 13 г. Отделно ПКК е креатура и дълги години подкрепяна от СССР преди, а в момента от руските служби.И е инструмент за влиание на Москва в Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 5
georgi_shum
преди 8 години
Къде съм казал, че са ??????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 2
Grosss
преди 8 години
Падне ли Асад ще се стартира създаването на независима държава на кюрдите от Ирак и Сирия.Това после ще взриви Турция и Иран и война до дупка.Това искат да предотвратят руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
а що смяташ, че американците са по-оправни от руснаците? Корея, Виетнам...ВСВ...да давам ли още примери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 11
georgi_shum
преди 8 години
Не могат да натрошат канчетата сами бе Тоше, не могат. В Афганистан не успяха, няма да могат и в Сирия. Американците не могат да се оправят там, та руснаците ли. С 1000-2000 души не става. Трябват им дестки хиляди, да не кажа стотици хиляди там. Как ще ги изпратят, как ще ги снабдяват? От къде ще минават? Колко ще им струва ? Могат ли да си го позволят чисто финансово ? Не могат без да се разберат с американците, разбери го. Тръгнат ли солово - ще е само с бомбене от въздуха - а това ефект не дава, видя се.Тръгнат ли на самостоятелна сухопътна операция без да са се договорили с американците са обречени. Афганистан ще им се стори детски лагер... отдавна ти пиша - казуса Сирия ще се реши, когато САЩ, ЕС Русия и някакво Арабско представителство, различно от това на Асад седнат и се разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 8
georgi_shum
преди 8 години
Първо ми уточни между кого ще е ТСВ ? :) Няма да е между САЩ и Русия бъди спокоен:) Пак ще са на една страна, както и в предните две споко :) ВСВ я спечели Руското войниче и Американската индустрилна мощ. Третата ще видим, но пак ще е нещо подобно :) А още довечера, ще пия едно за твое здраве и дълголетие. Дълги години, още да си спорим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още