IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мрачните перспективи пред БРИКС

Петте уязвими страни едва ли са достатъчни за създаването на нов световен ред, пише Financial Times

08:12 | 07.11.14 г. 37
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин също бе сред високопоставените гости в Бразилия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин също бе сред високопоставените гости в Бразилия. Снимка: Ройтерс

Историците могат да запишат, че БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) манията достигна връхната си точка по време на Световното първенство по футбол в Бразилия тази година. Президентът Дилма Русеф използва случая, за да организира среща на върха на лидерите, като бе обявено формирането на нова банка за развитие на съюза с централа в Шанхай.

Единственото нещо, което развали партито на БРИКС, организирано от госпожа Дилма Русеф, бе зрелищната загуба на бразилския национален отбор със 7:1 от Германия. Няколко месеца по-късно започва да се прокрадва усещането, че БРИКС може в крайна сметка да предизвика същото разочарование като домакините на Световното по футбол, пише в свой анализ Financial Times.

Очертават се три големи проблема пред БРИКС. Първият е икономически. Три от страните – Бразилия, Русия и Южна Африка, изпитват икономически затруднения. Изборите в Индия тази година също станаха на фона на разочароващ икономически растеж, продължил няколко години. Само икономиката на Китай все още расте с над 7% годишно, като е съпровождан от трудни реформи. Общата динамика трябваше да бъде основата на БРИКС, но тя се загуби, поне за момента.

Втората трудност е политическа. Когато страните от БРИКС процъфтяваха, естествено бе да се твърди, че и политическите им системи функционират добре. Сега, когато някои от тях имат проблеми, политическите слабости, като корупцията, стават по-очевидни.

Третият проблем е свързан с липсата на здрава връзка в групата. Въпреки че БРИКС се стреми да бъде гласът на незападния свят, страните членки са твърде различни. Това, което се случва в Бразилия или Южна Африка не хвърля светлина върху бъдещето на Китай – страна, която е толкова голяма и мощна, че сама по себе си е категория. Същевременно Русия е затънала в дълбока и единствена по рода си криза в отношенията си със Запада. 

Дори там, където има реални сходства между страните, тези сходства вече не са особено положителни. Миналата седмица бях в Южна Африка и останах поразен до каква степен проблемите ѝ са подобни на бразилските.

През 2010 г, когато Дилма Русеф бе избрана за първи път, растежът на страната бе 7,5% годишно. Тази година обаче икономическият растеж вероятно ще бъде под 1 %.

В Южна Африка икономическият растеж тази година вероятно ще бъде 1,4 %, което е доста под прогнозираните над 5% в националния план за развитие.

Последна актуализация: 05:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 21 rate down comment 15
Димитър Вучев
преди 9 години
Стремим се да използваме разнообразни и най-вече обективни източници. FT е доказано авторитетно издание с дългогодишна история. Взимаме си обаче бележка, ще се опитваме все повече да разширяваме обхвана на гледните точки :)Поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 46 rate down comment 7
dr.5rov
преди 9 години
Много е забавно да четеш такива статии с претециите за независим и обективен анализ. Възхищавам се на мйсторлъка на авторите от Financial Times.Те всъщност искат да кажат - А бе момчета и момичета на къде сте тръгнали да свалятае нашата Империя. Що си не налягате парцалите. Я се погледнете какви сте нещастници. Ние ви държим отвсякъде и ако поискаме иначе малките ви прблеми ще станат много големи проблеми - особенно за управляващите елити, щото като рзмахаме знамето на корупцията ще видите едни я оранжеви, я пролетни я някакви други революции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
не ве не знам бе човек пишат всичко възможно в нета просто ми попадна в полезрението дали е простотия или не няям идея. Някак си там с това искане на тея немци на златото и тея FED не им го дадоха и там подслушваници ... де да знам може пък и да има известна доза истина .. А Путин разбрахме, че е сатаната, но най-влиятелен в света, кво да прайш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
да видях,че някъде измежду редовете сте ги написали, моя грешка, но защо нещо като е в ущърб на USA го слагате на главната страница и го слагате някъде зпокътано ?? Ей тва много ме гложди мене и защо преписвате само от Американски източници ей тва ми е също много интересно защо ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
@9.. е това беше вица на хилядолетието.. )))))) Ти наистина ли вярваш на тавика щуротии.. по същата логика и със същата достоверност аз мога ти кажа, че Путин тайно планира Русия да стане 51ри щат на САЩ :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
физика бате стотинки да дрънкат, опции и глупости те са фалш - и такива глупости имам, но там не ме интересува, а най-големия парадокс беше купувам, днес гледам още паднали ланците, да ама търгашите нещо дигнали цените на стотинките .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
как инвестира? купи физическо или опция :)? Късмет ти желая, ще ти е нужен Дано след година да можеш да вземеш за тия ланци, повече от 30те К дето си дал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
някви странни слухове са плъзнали за Германия че нещо има вземане даване с тея BRICS ... мноо грозен слух но във всяка лъжа има известна доза истинаAnalyst: Germany Secretly Planning to Join BRICSNSA surveillance controversy centered on U.S. fear that Europe's economic powerhouse will dump the dollarhttp://***.infowars.com/analyst-germany-secretly-planning-to-join-brics/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
аа дам мерси батко ти by the way инвестира 30K в луксозна стока за статията там с ланците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
моеж и на ти да ми говориш аз не съм министъра нищо не пропускам аз нещо не ги виждам тея неща на главната страница и стига си преписвал от едни и същи източници ами напишете и аз най-големия трън в очите на IMF и за пускането на Азиатската банка на развитие, това също нещо ми се губи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още