IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отказът на Украйна от ЕС предизвика полярни световни реакции

Русия е доволна, защото Киев ще се включи в Митническия съюз, САЩ и ЕС - разочаровани

10:52 | 22.11.13 г. 32
Автор - снимка
Редактор
Отказът на Украйна от ЕС предизвика полярни световни реакции

Решението на парламента в Украйна да се откаже от курса си към ЕС предизвика разнопосочни реакции по целия свят. Европа изрази разочарование, САЩ определиха развитието като пропусната възможност, а Русия приветства новината.

Вчера украинският парламент отхвърли шестте законопроекта, които биха позволили на бившия премиер Юлия Тимошенко да замине за лечение в чужбина. Това беше ключово условие от страна на ЕС за подписването на сделката между страната и ЕС.

Върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Аштън определи решението на украинския парламент като разочароващо. В свое изявление тя казва, че въпреки всичко Брюксел вижда бъдещето на Украйна като тесен партньор на ЕС.

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле отмени планираното си посещение в Киев, след като научи новината. В Twitter той коментира, че в основата на решението стои неоправданият икономически и търговски натиск от страна на Русия.



„Украйна е навела дълбоко глава пред Кремъл“, заяви шведският външен министър Карл Билдт.

„Страната няма да се откаже от пътя си към евроинтеграция, но не е ясно по какъв начин може да бъде извървян“, обяви самият президент на Украйна Виктор Янукович.

Русия тържествува, тъй като страната настоява Киев да се включи към инициирания от Москва Митнически съюз. Според изчисленията на бизнеса украинската икономика ще печели средно по 10 млрд. долара на година, ако попадне в митническия съюз.

Тези пари ще се влеят директно в бизнеса, без да е необходимо десетилетие на интеграция, както е случаят с ЕС. Сметките сочат, че Украйна има нужда от между 100 и 160 млрд. евро в следващите десет години за внедряване на всички европейски технически стандарти. 

Друг фактор за решението на Украйна е, че ще има възможността да получава по-евтин газ.

И САЩ останаха разочаровани от развитието на ситуацията. В изявление на Държавния департамент се посочва, че Украйна е пропуснала историческата възможност, която е получила от Брюксел.

Някои американски анализатори пък побързаха да предупредят Киев, че Украйна надценява значението си като икономически партньор на ЕС и на Русия и затова не била в позиция да „определя правилата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 36 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
'*** човек, тук виждам 10-ина каруци пред магаретата им ...според теб - обединенията които се дерижират - за доброто на маймуните ли се правят или за отнемане на правата, свободата и богатсвата им ;))))))))) - ако приемаш аксиомно първото за вярно - не мога да ти помогна! Честно ;)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 37 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 10 години
Всъщност сега може да се види огромната яма, която зее между Европа като население и неговите културни, политически и икономически интереси и евроатлантическата върхушка, която го язди! На някого му трябва да контролира територията на Украйна и той нарежда на ЕК да я присъедини. Видимото отвращение, с което еврочиновниците изпълняват заповедта обаче дойде в повече на Янукович и парламента на Украйна!ЕС няма нужда от Украйна в икономически аспект и ще понесе само проблеми, сиреч - ще плаща с пари на европейските данъкоплатци статута на еврочлен на Украйна, за да могат янките да си сложат където искат и каквото искат в задния двор на Русия. В резултат на подобни решения в миналото - виж Гърция, Испания, Португалия, България, Румъния, - ЕС е един икономически труп, на който му е останало малко злато, с което да си позлатява звездите по знамето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 34 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
"Кранчето на природният газ е в Русия. Мислиш ли че на тях им пука за нашите програми и Евросредства ? " - Уауу, колега! много си далеч от вече старата информация , че кранчето на Русия не се контролира от нея и парите от него заминават в друга посока! Ако искаш и имаш възможност да си промениш аксиомното допускане, ще ти пратя и на теб д-во ;))))))))) - пиши на л.с. че мога да не отворя тази статия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 33 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Казах ти, че си умен! :)сега ще ти отговоря на следващото противоречие - започнатие през 2012г от феД и продължения през 2013г от ецБ световен-ЪП, ще изглади скоро противоречията ;))) - затова ще има ЪП за който намеквам от много отдавна! и за който сега аргументи за маймуните няма! защото полето в което ги търсят е много силно ограничено поради субективните грешни аксиомни допускания внедрени правилно и подобаващо за изграждане на удобната и за "2-те" страни телевизионна реалност .... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 39 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Дано да съм разбрал! Аз не съм много умен... :)На маймунско ниво обаче малко зрители си дават сметка всъщност какво геополитическо събитие е този отказ и какъв огромен провал е за ЕК. Това не е храчка по ЕС по принцип, а по начина, по който шепа *** го управляват! Няма да се учудя, ако скоро има плющящи санкции за някои оядени евроатлантици... И нещо много взеха да стават местата на непреодолима съпротива - Сирия, Иран, Гърция се инати все по-сериозно и вчера почти изгони "тройката", сега Украйна бие демонстративен шут... Нещо не тече гладко глобализацията, все по-често се виждат големи бабаити да прескачат до Москва "за консултации", ама отиват кротки и си тръгват мълчаливи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 34 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
тогава са имали други правила! сега е по-по-по-различно! - дано разбра какво исках да ти кажа ;))) - не какво ти е харесало, а това което няма да ти хареса - винаги аксиомите се сменят с болка.... следствие от субективизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 36 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Да, гледах го, но най-много ми хареса примера на лектора с казашките му деди, които нямали собствен владетел и трябвало да избират при кого да служат. На тяхното ниво те са имали възможност да служат или на турския султан, или на руския император и са решавали според това кой колко и какво дава... хаха!Както вече казах, всеки си има хоризонт. Или както казва Лао Дзъ:"Ето защо който няма страсти, вижда безпределното,Който има страсти вижда пределното."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 33 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
Ето, след 1:18 мин:http://***.youtube.com/watch?v=VD-YTnXFwLI - виж как Япония има избор да избере зона и валута ;)))))))))))))))))))))))))0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 33 rate down comment 8
iivanoff
преди 10 години
*** чакай сега - те тези дето 'избират' - са предварително информирани за избора ;)))))))))))))))))))))гледа ли клипчето и оправи ли аксиомата ;)))))))))))) - малко се обърква главния герой на няколко пъти си изтърва мисълта, ако не ти става ясно, ще ти дам друг по-ясен пример ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 36 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 10 години
Еми ето, че те избраха! Имаха на масата две оферти - едната да ги *** САЩ, ЕС и НАТО, а другата - руснаците. Те избраха руснаците. Може и те да са наясно, както теб, че е все едно, ама виж, че посочиха - искаме да ни *** тези, с които живеем от векове заедно и говорят украински диалект... хахаха...Нека все пак се съобразяваме и с някои дренби, но съществени факти - маймуните отказват да съществуват без храна и ходят след този, който им я предлага. Ако предлагащите са повече, гледат кой дава повече. Руснаците май на този етап дават повече, или поне повече, отколкото взимат... хаха!На нивото на Украйна не се вижда, че манджата идва от едно и също място, а и всъщност е по-важно по различните пътища колко от нея стига до тях... хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още