IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обрат за Сирия – САЩ няма да нападат, а ще въоръжават бунтовниците?

Международната подкрепа за бомбардировки над страната се оказва доста по-слаба от очакваното

15:34 | 30.08.13 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Обрат за Сирия – САЩ няма да нападат, а ще въоръжават бунтовниците?

В началото на седмицата военната намеса на международната общност срещу режима в Сирия изглеждаше несъмнена. През последните часове обаче настъпи обрат, след като се оказва, че подкрепата за бомбардировки над страната не е толкова силна, колкото се очакваше.

Германия днес отхвърли всяка възможност да участва в международна военна коалиция. Преди това пък британският парламент се обяви срещу намесата на Великобритания във военен удар срещу Дамаск.

Позицията на САЩ по случващото се в Сирия остава непроменена, но американските власти обмислят нова тактика за намеса в страната. Тя предвижда планът за бомбардировки да бъде заменен от операция по въоръжаване на опозиционните сили, искащи свалянето на Башар Асад. 

За липсата на безрезервна подкрепа към намеренията на САЩ говори новината, че британският министър-председател Дейвид Камерън е бил разкритикуван от лидера на лейбъристите Ед Милибанд, че е проявил безразсъдност и угодничество на Вашингтон. Според Милибанд опозицията е защитила желанието на британците за мирна дипломация.

Така Камерън преживя тежък удар върху авторитета си дори в рамките на собствената си партия, демонстрирайки, че губи контрол върху външната политика и политиката на отбрана на Обединеното кралство.

Коментара на Фираз Али Аби от IHS Country Risk вижте във видеото на Bloomberg:

Според ИТАР-ТАСС подкрепата за военна намеса в Сирия далеч не е толкова голяма. Нейни източници твърдят, че над 10 държави от НАТО са отхвърлили възможността за каквото и да било участие във военна намеса в близкоизточната държава.

От Белия дом реагираха на новината като заявиха, че дипломатическите консултации с Лондон продължат, като все още няма конкретно решение за действията на САЩ спрямо Сирия. Сега въпросът е дали Вашингтон би действал самостоятелно, без мандат от ООН и без някои от най-сериозните си съюзници в НАТО.

Как се изменя позицията на САЩ и какви са възможностите за действие – вижте в коментара на Райан Чилкот за Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 22 rate down comment 2
wenci
преди 10 години
Единствената разлика от преди е че американците вече официално ще дават оръжие на "бунтовниците", което досега правиха включително и вкарвайки и организирани военни групи в Сирия /подобен сценарий като в Югославия/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 29 rate down comment 6
Klakson
преди 10 години
Аз не разбрах защо САЩ искат да нападат Сирия?? Какво са им направили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 25
pasada
преди 10 години
Go Yankee, Go Yankee, Go, Go ...Хайде вече може да почва играта, не са сами янките. Време е да нападат Сирия и да омиротворят района. Хайде и успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 27
mnz
преди 10 години
А не познахте този път.Франция каза че ще участва в нападението над Сирия и ще подкрепи американците. Така де, да не са само англичаните, и други хора има по земята.С Франция зад тях американците са готови да нападат. Успех и сполука,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 38 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Веднъж стомна за вода, втори път, третия път се чупи! Лъжи, фалшификации, инсценировки... не може вечно! Пълен е нетът със самохвалните клипчета на ***, които западните политици наричат "опозиция" в Сирия! Хората гледат онлайн как се режат глави, ядадт се сърца, виждат мутрите на воюващите срещу Асад. Мислещите хора навсякъде са наясно какво става в Сирия и отказват подкрепа. Явно са вече толкова много, че политиците май се стреснаха и се събудиха. За разлика от България, там понякога се съобразяват и с "материала" си.За мен си остана загадка, на какво са разчитали янките, за да дерат данъци от народа си и да харчат с една ръка за война срещу Ал Кайда в няколко държаваи, а в други държави и с другата си ръка да хранят, обучават и въоръжават същите ***! То бива демагогия, бива подценяване на хората, ама дори и на *** в Бронкс май им дойде в повече! Само у нас се намират още баламурници да верват на американски и английски медии ... хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 13
SS-23
преди 10 години
Обрат за Сирия САЩ няма да нападат, а ще въоръжават бунтовниците?..........................Ха ха ха! Видяха дебелия и четвъртит кол, на който щяха да се нанижат!Смешници!Същото ше стане и с т.н. "протест"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 22
pass
преди 10 години
Хайде бе Обама, хайде, малко повече смелост трябва.Ако се огънеш сега, селдващия път кой ще ти повярва? Не стават така тези работи, карай по план и нападай. Смелост трябва, и решителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 2
abdul
преди 10 години
А най-големия смях е, че до вчера основния аргумент беше химическото оръжие и по никакъв начин подкрепа на опозиционните сили... Историята в Сирия се превръща в световен виц !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Май им се разтрепериха гащите на хамериканците, след като нито получиха международна подкрепа, нито вътрешна от собствените си граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 3
Jorkata
преди 10 години
Тая работа не стана в Афганистан, не стана в Либия и в Ирак :D нещо ми подсказва, че това ще е поредното потвърждение на правилото :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още