IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятността от военна намеса в Сирия нараства

Целта на международната общност не е да смени Асад, а да му покаже, че не може да използва химически оръжия, коментира Елиът Готкин от Bloomberg

14:47 | 28.08.13 г. 22
Вероятността от военна намеса в Сирия нараства

Военната намеса на международната общност в Сирия изглежда все по-вероятна. От началото на седмицата именно опасенията за подобен сценарий плашат инвеститорите и предизвикват бягство от риска.

Основният въпрос, който за момента разделя и Съвета за сигурност на ООН, и водещите военни сили като цяло, е използвано ли е химическо оръжие срещу бунтовниците от страна на режима на Башар Асад.

САЩ вече открито заявиха, че за такива действия има категорични доказателства, докато Русия е на обратното становище. Това увеличава напрежението и изостря тона, с който се водят разговорите по конфликта.

Как изглежда случващото се в Сирия от една от страните в непосредствена близост в конфликтната зона? Вижте кореспонденцията от израелската столица Тел Авив на Елиът Готкин Bloomberg.

За момента всичко показва, че във Вашингтон стават все по-решителни в действията си към Сирия. Според САЩ доказателствата, че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химическо оръжие не будят никакво съмнение. А с това е прекрачена линията на търпението на международната общност.

Това означава, че със сигурност ще се стигне до ответни действия, се казва в анализ на Bloomberg. Какви биха били евентуалните цели – вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Здравко, в днешно време има един голям диктатор, който се казва Чичо САМ и който ти казва да вярваш в дядо Коледа. И ти го правиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Индипендънт: Знае ли Обама, че се сражава на страната на Ал Кайда?28 август 2013 | 05:01 | Агенция "Фокус"Начало / Близък ИзтокДамаск. Ако Барак Обама реши да атакува сирийския режим, то за пръв път в историята САЩ ще бъдат на страната на Ал Кайда, пише политическият коментатор Робърт Фиск в свой коментар, публикуван в Индипендънт. Ето това се казва съюз! Мъжете, които на 11 септември 2001 година отнеха хиляди животи, ще воюват рамо до рамо с нацията, чиито невинни граждани бяха жестоко убити преди почти 12 години. Какво постижение само за Обама, Камерън, Оланд и останалите малки военачалници. Това, разбира се, няма да бъде разтръбявано от Пентагона или Белия дом, нито пък от Ал Кайда въпреки че всички те се опитват да унищожат Башар Адад. Както и Фронт Ан Нусра един от клоновете на Ал Кайда. Но това положително повдига някои интересни възможности. Може би американците ще поискат от Ал Кайда разузнавателна помощ все пак това е групировката, която действа на място - нещо, в което американците нямат интерес. И може би Ал Кайда може да предложи някои улеснения за събиране на информация в полза на страната, която обикновено твърди, че поддръжниците на Ал Кайда, а не сирийците, са най-опасните престъпници в света. Ще има някои иронични моменти, разбира се. Докато американците нанасят смъртоносни удари с безпилотни самолети по цели на Ал Кайда в Йемен и Пакистан редом с които стават жертви и цивилни граждани ще им предоставят, заедно с помощта на Камерън, Оланд и другите малки генерали-политици, материална подкрепа в Сирия, като ударят враговете на Ал Кайда. Всъщност, може да заложите последния си долар, че единствената цел, която американците няма да ударят в Сирия, ще бъде Ал Кайда или Фронт Ан Нусра, пише авторът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
zdravko1
преди 10 години
Кaк може в днешно време, всеоще дa съществувaт диктaтори? Време е зa рaзчиствaне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
LuckyYou
преди 10 години
Истинската цел на САЩ и Европа всъщност е петролопровод, който да бъде дръпнат от Емирствата към Европа. По този начин най-големият съюзник на САЩ ще намали зависимостта си от Руски претрол и природен и ще диверсифицира успешно доставките. Едиствената държава, която стои на пътя на този план е Сирия, която е в близки отношения с Русия. Именно за това Русия не дава зелена светлина в съвета на ООН за каквато и да е официална военна намеса в Сирия. Ако обаче ние гледаме геополитически на нещата, като страна члена на Евроатлантическият алианс (вече) също ще спечелим от такъв петролопровод, по простата причина, че той ще не ще, ще минава през България. Та даже и ще са ни диверсифицирани източниците. Така че да го погледнем и от добрата страна. Не харесвам САЩ с тяхната империалистична политика, но като техен съюзник и ние ще намажем...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Както се казва човек трябва да си подбира приятелите и в последно време това важи особено за диктаторите и някои президенти решили да го раздават антиамерикански.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
ТАКА Е!!! Над 70% от хората от двете страни на океана (ОК и САЩ) са против намеса във СУВЕРЕННАТА държава Сирия! Даже днеска мисля излязоха данните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Наистина е изкуствено напрежение!Още повече, че изобщо не се знае, кой пуска химикали из въздуха!Да не забравяме, че това е евентуална война на Корпорация Америка, която няма нищо общо с Америка на хората, осен че първата използва за войска хората на втората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Мисля, че изкуствено подклаждат напрежението за предизвикат тази война насила. Няма да се учудя ако дори да е имало някаква химия пусната, е направено от американски агенти там. Нещо не виждам нито една държава, в която се е намесило ООН и хамерика да цъфти и върже. Искрено се надявам България да не участва в този порочен конфликт. Терористите съм сигурен, че си водят списък, кой коя страна е заел - затова се случи и това в Бургас. Както си мислехме, че сме защитени и хоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
drakobg
преди 10 години
Тор и Бук са вече там, от 2011 г. Има и руска флотилия в региона, достатъчно е да "осветяват" с корабните радари западните апарати. Дано поне да са и модернизирали МиГ-25, който е на въоръжение в Сирийската авиация с новите радари и ракети за прихващане на крилати ракети,монтирани на руските Миг-31, имат поне 60 броя от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Русия спешно да праща:* Су-35Е* "С-400 Триумф"* "БУК-М2"* "ТОР-М2".............иначе лошо....със стари ЗРК-та, Башар няма да може да си бори с "Томахавките", които се очаква, че Агресора ще изстреля от корабите си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още