IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard and Poor's предупреждава за социално взривоопасна ситуация в еврозоната

Високата безработица е по-неподатлива за понижаване при мерки за строги икономии и за тях е необходим обществен консенсус, смята Торстен Хинрихс

12:18 | 18.03.13 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанци протестират срещу отнемане на имуществото им по съдебен ред, а един от плакатите гласи: &quot;Скъсайте обществения договор!&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Испанци протестират срещу отнемане на имуществото им по съдебен ред, а един от плакатите гласи: "Скъсайте обществения договор!". Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Standard and Poor`s съзира висок риск Испания, Италия, Португалия и Франция да не успеят да прокарат необходимите реформи. Причината за това е безработицата, която е по-неподатлива за понижаване при мерки на строги икономии, е заявил ръководителят на германското подразделение на агенцията Торстен Хинрихс в интервю за местния вестник Neue Osnabrücker Zeitung, цитирано от Ройтерс.

„Високата безработица в Испания, Италия и Франция е обществено взривоопасна“, посочва Хинрихс. „Необходимо е да има обществен консенсус за мерките за икономии. Високата безработица не помага“ в това отношение, е добавил той.

По думите му хората в Испания и Португалия вече са доказали, че желаят да понесат мерките за икономии, но че „това не може да продължава до безкрай“.

В Италия е налице допълнителна опасност „новото правителство да не се окаже достатъчно силно за все още необходимите реформи в подкрепа на растежа“, изтъква мениджърът.

Той припомня, че Standard and Poor's запазва максималния кредитен рейтинг на Германия със стабилна перспектива и че не вижда каквато и да било причина за притеснения. „Това е един от малкото максимални кредитни рейтинги и стабилни държави, които са останали в Европа“, отбелязва Хинрихс.

Слабата доходност на банковия сектор заради прекалено големия брой на банките е единственият проблем в Германия, макар да се наблюдават положителни промени в сектора от гледна точка на акционерния капитал и рефинансирането, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
eboyanov
преди 11 години
аз не съм защитавал Меркел, незнам откъде ти дойде това. мнението ми за еврозоната е че е една много кузаща система, без да знае накъде отива. разликата между Меркел и Обама е ,че Обама даде парите на честните хора в САЩ на корпоратцийте, а Меркел прави така политиката си че да намира нови пазари за немските коорпорации - разликата е огромна ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
lozkhris
преди 11 години
Ми защото тогава ще трябва да обвини още по-големият корпоративизъм на Меркел. Ако дъртата крава имаше малко повече свобода и разум щеше да покаже един пръст на Обама и кликата около VAG, Thyssen и останалите мегакорпорации, които и дърпат конците и щеше да свали еврото достатъчно,за да даде поне малко въздух на производителите от останалата част на Европа.Щеше да направи всичко за да увеличи консумацията в самата Германия, а не да натиска цяла Еворпа с *** бюджетни рестрикции. Финансовата стабилност и консолидация са много хубаво нещо,те трябва да се преследват,но не и в период на криза и уникално висока, повсеместна безработица. Стига с това как Германия си била свършила работата и как там работели,а другите мързелували. Глупости ! Всички работят, когато има какво. Виждал съм и гърци,и българи,и испанци,които стават в 5 сутринта и бачкат като луди до 10 вечерта. Хайде де! А кой даваше безконтролните пари по време на бума на Гръция,Испания,Португалия? Филанкишията ли?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 2
eboyanov
преди 11 години
нямаш и идея как функционира една държава явно! колкото до капитализмът - той не е съществувал че да го обвиняваш. защо не обвиняваш кооорпоративизма на Обама???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
mos70
преди 11 години
Точно в десятката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
mos70
преди 11 години
Цитат: " Който оцелее, оцелее! Нали така, др. капиталисти? Да не ви плаши нещо?"......- Плаши ги я...плаши ги тоягата, която ше играе от есента (след изборите)- Плаши ги и това, че без работник- няма съддаден продукт, няма печалба...и накрая няма да ги има и тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 11 години
Добре де, аз ли съм нещо ***, та не разбирам, или... ?Какво му пука на един истински капиталист за социалните проблеми? Нали те са семки за простите социалистически мозъци? Нека си протестират, да си викат по улиците, дет' се вика, да си е.... а...! Какво са се затръшкали Standard and Poor's за социалните проблеми на Европа?!Нали капитализмът е един естествен, справедлив обществен строй, където всеки има грижа за себе си и собственото си благополучие? Един умира, друг му го навира, казано на френски! Защо трябва едрият капитал, инвеститори и други думбази да се притесняват от това, че имало не'кви, дето ги мързи да работят и само искат по улиците пари на готово? Който оцелее, оцелее! Нали така, др. капиталисти? Да не ви плаши нещо? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
... много банка, малко реална икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
SSIW
преди 11 години
"Слабата доходност на банковия сектор заради прекалено големия брой на банките е единственият проблем в Германия,..." Еми ... от къде да дойде по-високата доходност, като всичко във финансите, рано или късно опира до реалния сектор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 2
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Тия все повече ме кефят от рейтинговите агенци. Значи, ако страната вземе заем, за да омекоти удара от икономическата криза и го налее в бизнеса, за да може да се запазят работните места на повече хора, срутват рейтинга на страната. Ако затягат коланите и безработицата се увеличава пак срутват рейтинга. Не разбраха ли, че просперитетът до този момент беше в надут балон с въздух, за който и те самите имат не малка вина. Да надуят нов балон предлагат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още