IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: Спрете войната с наркотиците

Абсолютно съм убеден, че настоящия подход носи повече вреди, отколкото ползи и заплашва политическата стабилност на много страни, коментира инвеститорът

16:57 | 24.01.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Милиардерът инвеститор Джордж Сорос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос. Снимка: Ройтерс

Милиардерът инвеститор Джордж Сорос призова Запада да прекрати „войната срещу наркотиците“, съобщава BBC.

Сорос подкрепи инициативата на президента на Гватемала Перез Молина, който наскоро обяви, че забраната за употреба на наркотици трябва да бъде отменена.

В изявление пред Световния икономически форум (WEF) Сорос заяви, че търговията с наркотици заплашва стабилността на много страни.

Той също така подчертава, че епохата на икономии, в която живеем, „изисква“ нов подход в политиката спрямо наркотиците, тъй като издръжката на затворите, където болшинството задържани излежават присъди, свързани с наркотици, е прекалено скъпа.

Въпреки че Сорос признава, че няма конкретно решение на проблема, той коментира, че е „много, много оптимистично настроен“ за намирането на нов подход към „наболелия проблем с наркотиците“.

„Това което ме накара да обърна внимание на този проблем е, че войната срещу наркотиците създава повече вреди, от колкото самите наркотици“, коментира инвеститорът на съвместна пресконференция с президента Молина.

„Абсолютно съм убеден, че настоящият подход носи повече вреди, отколкото ползи и заплашва политическата стабилност на много страни. Това трябва да се промени“.

Президентът Молина заяви, че през юни ще организира среща на латиноамериканските лидери, на която въпросът ще бъде обсъден.

„Войната срещу наркотиците“ е наименование на твърдия подход на американската администрация, възприет през 70-те години, който включва нулева толерантност към употребата на всички видове неразрешени субстанции, както и оказване на помощ, включително чрез военни интервенции, на чуждестранни правителства, прилагащи подобна политика.

Тъй като оценяваната на 365 млрд. долара наркоиндустрия продължава да расте, вместо да се свива, успехът на американския подход е поставен под въпрос.

Създадена през 2011 г. комисия върху политиката спрямо наркотиците заключи, че забраната им стимулира нови форми на насилие, търговията с оръжие и прането на пари. Президентът Молина изтъква, че 4 от всеки 10 убийства в Гватемала, през която преминават 400 тона кокаин годишно, са свързани с наркотици.

Молина, който е пенсиониран генерал, спечели изборите в страната през 2011 г. с кампания, в която призоваваше за легализиране на наркотиците, така че тяхното производство, разпространение и употреба да може да се контролира от държавата.

„В Калифорния например щатското правителство харчи повече пари за поддържане на системата от затвори, отколкото за образование“, коментира Сорос.

„За мен това не е приемливо и съм на мнение, че освобождаването на задържаните за наркотици, които не са извършили престъпление, свързано с насилие, е едно от очевидните решения за понижаване на разходите. За тази идея съществува подкрепа, както в средите на демократите, така и сред републиканците“, допълва той.

Бившият американски държавен секретар Джордж Шулц и бившият председател на Федералния резерв (Фед) Пол Волкър също се застъпват за нова политика на декриминализация и регулация на наркотиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 31 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е да то това е ясно - в момента сме в абсурдната ситуация марихуаната да е обявена за наркотик , а алкохола към който е медицински доказано че пристрастяването е много по силно да се продава в магазините . Да не говорим за анти депресантите към който пристрастяването е брутално
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Борбата с наркотиците трябва да се води от образователната система, а не от военни и специални полицейски части. Отделно легализирането ще доведе до повече контрол, постоянно качество, рязко намаляване на случаите на смърт от свръх доза - причинени или от поемането на наркотик с много примеси - като прах за пране, или от приемането на твърде чист наркотик. Отделно ще се постигне по-добър контрол върху разпространението на СПИН, мафията ще има конкуренция и ще загуби един от основните си източници на доход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
"В Калифорния например щатското правителство харчи повече пари за поддържане на системата от затвори, отколкото за образование, коментира Сорос."Вероятно с образование може да се постигнат много по големи резултати от колкото със забрани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
plamendev
преди 11 години
Въпреки че Сорос признава, че няма конкретно решение на проблема, той коментира, че е много, много оптимистично настроен за намирането на нов подход към наболелия проблем с наркотиците.-------------------------------------------------------------------Всичките ми уважения към г-н Сорос, но да критикуваш без да имаш конретно решение/предложение и аз го мога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
LuckyYou
преди 11 години
Ето и предпоставките за надуването на новия балон - легализират ли се наркотиците, хората ще станат много богати изведнъж :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още