IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР: Нужен е защитен пръстен около Румъния, България и Сърбия

Той трябва да им помогне да се справят с възможен отлив на капитали при излизане на Гърция от еврозоната, твърди главният икономист на банката

14:04 | 19.05.12 г. 16
Автор - снимка
Редактор
ЕБВР: Нужен е защитен пръстен около Румъния, България и Сърбия

В Румъния не се наблюдава значим отлив на чуждестранен капитал и липсват признаци за изтегляне на депозити от банките, заяви заместник-управителят на централната банка Кристиян Попа.

„Не съм забелязал признак за изтегляне на депозити. Опасението ни е да предотвратим евентуален хаотичен деливъридж в бъдеще, макар че експозицията на банките-майки към подразделенията им в Румъния до момента остава принципно стабилна“, каза Попа.

„Това, което е важно, е този деливъридж да не бъде хаотичен, изключително голям или прекалено бърз. Нито международните финансов институции, нито страните от региона биха искали да станат свидетели на ситуация, в която се получава кредитен крах“, отбеляза той.

„Заемите от чужди банки за техните румънски клонове до момента не са намалели. Притесняваме се обаче за това, което ще се случи оттук нататък“, добави заместник-управителят на румънската централна банка.

По думите му страната работи с МВФ върху непрекъснатото подобряване на методологиите за стрес-тестове на местните банки, като Румъния вече е сред най-напредналите държави-членки на Европейския съюз по отношение на проверките на банковия сектор.

Той смята, че Гърция ще успее да преодолее кризата и да запази еврото като валута. „Продължавам да мисля, че е по-вероятно Гърция да остане в еврозоната, но е важно и да изпълни поетите ангажименти“, подчерта Попа.

Стивън ван Грьонинген, президент на Raiffeisen Bank Romania, която е трета по пазарна капитализация в страната, заяви, че не се притеснява за прякото отражение на гръцката криза, тъй като гръцките банки в Румъния са добре капитализирани.

„Единственото нещо, което виждам, е донякъде цялостната реакция в региона ... Валутите са под натиск“, каза Ван Грьонинген. Напоследък румънската лея записа неколкократни рекордни дъна спрямо еврото, тъй като инвеститорите се изтеглиха от активите, възприемани като рискови.

„Ще трябва да видим дали това ще продължи и да наблюдаваме отражението върху потребителите със заеми в евро“, посочи президентът на Raiffeisen Bank Romania. „Не изключваме и подобен вариант ... но аз не очаквам нещо шокиращо“, добави той.

Ван Грьонинген отбеляза, че потребителското доверие в Румъния е ниско, повлияно не само от кризата в еврозоната и в Гърция, но и от последните политически промени, след като две правителства бяха сменени в рамките на 3 месеца, както и от перспективата за предстоящите избори.

Той обаче е убеден, че ситуацията е „управляема“, въпреки мрачната картина на пазарите. „Това е като да вземеш горчиво лекарство, като знаеш, че ще оцелееш и ще станеш по-силен“, обоснова се мениджърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
mos70
преди 12 години
Абе той да си ги изтегли, пък закона нека си ги гарантира....ама в друга банка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
kreditkiller
преди 12 години
Що не коментираш статиите, в които се казва, че с еврото е свършено? Или да коментираш снимките на статиите със изгарящо или смачкано евро? Всяка банка е куха, няма наличните парите, които дължи към вложителите си. Когато доверието падне към банката никой, повтарям НИКОЙ не може да и помогне. Дори и печатница за пари да има, няма ли доверие, ЧАО. При нас доверие няма, няма и при гърците, а вече и в други държава нямат доверие към банковата система. Това с ЕБВР е временно за да се успокоят хората, че ще могат да си вземат депозитите, но успокоението не е ДОВЕРИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
добре надявам се НСБОП не следят този форум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
amanotumnici
преди 12 години
Влоговете в банки, регистрирани в България, са гарантирани на стойност до 196 000 лв. Създаването на паника е наказуемо от Закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
dean.jordanov
преди 12 години
Дано БГ гражданите да излязат умни и да изтеглят парите си навреме от гръцките банки. Аз избързах и още миналата година го направих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Продават филиалите и напускат плажа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още