IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел се плъзга към политическа изолация

Идеята на Франсоа Оланд за стимулиране на растежа намира все повече привърженици сред държавите от Г-8

16:24 | 18.05.12 г. 13
<p>
	<em>Политиката за строги икономии, проповядвана от Ангела Меркел, губи привърженици. Снимка: Ройтерс</em></p>

Политиката за строги икономии, проповядвана от Ангела Меркел, губи привърженици. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел може да изпадне в изолация по време на срещата на лидерите на Г-8, след като САЩ приветстваха „еволюцията на дебатите за Европа и икономическия растеж“, пише FT.

Том Донилон, съветник на американския президент Барак Обама по националната сигурност, коментира, че "Америка приветства развитието на европейската дискусия за растеж и работни места.

Срещата започва в петък вечерта, като в дневния ред присъстват Иран, Сирия, Афганистан и Северна Корея. Ситуацията в еврозоната след изборите в Гърция от 6 май обаче се очаква да засенчи всички останали разговори, отбелязва изданието.

„Това е среща за кризата в еврозоната. Темата ще доминира в разговорите“, коментира Хедър Конли, бивш служител в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

По време на срещата на Г-8 първите си стъпки на международната сцена ще направи и новоизбраният френски президент Франсоа Оланд. Той ще търси подкрепа за призивите си за стимулиране на икономическия растеж в Европа, след като разкритикува водената от Германия политика за строги икономии.

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън се надява да поправи обтегнатите взаимоотношения с Франция. Очаква се Камерън да подкрепи предложенията на Франсоа Оланд.

Изданието отбелязва, че италианският премиер Марио Монти също е по-близо до позицията на френския президент за стимулите за растеж, отколкото до позицията на германския канцлер за бюджетни съкращения.

Схващането на Монти, че държавните дългове могат да се ползват за инвестиции, но не и за текущи разходи, обаче притеснява Берлин.

Дни след срещата на Г-8 предстои събиране и на лидерите на държавите от Европейския съюз (ЕС). Очаква се тогава политиците да представят конкретни предложения за стимулиране на икономическия растеж в Европа.

Едно от предложенията предвижда Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да отпусне 10 млрд. долара за мащабни инвестиции. Тъй като вътрешните правила на банката не допускат финансирането на неустойчиви проекти, европейските лидери обмислят да използват бюджетни средства, за да гарантират кредитите от ЕИБ. Така ще бъдат освободени и повече средства за държави като Гърция.

Очаква се лидерите на еврозоната да подкрепят и плана на Европейската комисия за създаването на т. нар. “project bonds” - дълг, гарантиран от всички държави на еврозоната, с който да се наберат средства за изграждането на инфраструктурни проекти в засегнатите от кризата региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
Pitashtia
преди 12 години
Нямат друг изход развитите икономики защото трябва да се състезават с новите по мизерно заплащане. Двойният капан на глобализацията отдавна е щракнал и пътя е еднопосочен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
mos70
преди 12 години
Нека печатането и харченето започнат....сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Че как идеята на Оланд няма да печели привърженици, като се базира на харчене на германските пари? С чужда пита помен лесно се прави. То това е целият вой около еврозоната в момента, особено откъм САЩ - как да накарат германците да развържат кесията. Да видим колко са протежетата пък на Меркел ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още