IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристин Лагард: Еврото ще оцелее през 2012 г.

Това е млада, но стабилна валута, а проблемите в еврозоната се отнасят до националните дългове и банковата система, смята ръководителят на МВФ

13:10 | 06.01.12 г. 13
Кристин Лагард: Еврото ще оцелее през 2012 г.

Еврото ще оцелее през 2012 г. въпреки дълговата криза в зоната на общата европейска валута, заяви генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

„Дали 2012 г. ще отбележи края на европейската валута? Съвсем не мисля така. Това е млада валута, но е и стабилна“, каза Лагард по време на посещението си в ЮАР.

„В региона има сериозно напрежение и проблеми, отнасящи се до националните дългове, до стабилността на банковата система, които се разрешават, но без връзка с валутата. А самата валута няма да се изгуби или да изчезне през 2012 г., съвсем не“, добави тя.

Генералният директор на МВФ повтори отново, че финансовата институция вероятно ще преразгледа към понижение прогнозата си за ръст на световната икономика през 2012 г., която в момента е 4%.

В ЮАР тя трябва да се срещне с управителя на централната банка на страната Джил Маркъс и с президента на страната Джейкъб Зума.

Развиващите се пазари като ЮАР понасят тежестта на бягството от риска в световен мащаб, предизвикано от кризата в еврозоната, като за 2011 г. рандът се обезцени с 23% спрямо американския долар.

Финансовият министър на страната Прейвън Гордън заяви, че са необходими допълнителни дествия в световен мащаб, за да бъде преодоляна валутната волатилност, породена от дълговата криза в еврозоната.

„Очевидно настоящата слабост на валутата е полезна за износителите, но тя оказва влияние върху инфлационния натиск, с който централната банка трябва да се справя“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
kreditkiller
преди 12 години
Няма как да не оцелее, нали на всички политици в Еврозоната авоарите са им в евра (поне по-голямата част) и бъдещите им възнаграждение също.Няма как трябва да оцелее защото МВФ, ФЕД и ЕЦБ ще трябва да измислят друга алтернатива за възнаграждение на лъжците (опа исках да кажа политиците) управляващи Европа. А и още нещо, като се срине еврото хамериканската икономика ще спадне с над 50%.Бай дъ уей: Едностранното повишаване на лихвата е незаконно и на който са му повишили лихвата по вече подписан кредит може да си потърси надвзетите суми в съда като посочи, че са надвзети по "неравноправни" точки от договора в разрес с чл.143 от ЗЗП. Споко вече има осъдени банки по този закон но го крият, ще става все по интересно. Купете си билет за първият ред моля :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Глас в пустиня ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
В началото на 2012 г. еврото (както всяка друга валута и участници в стопански процеси, включително държави, правителства, централни (в т. ч. ФЕД и ЕЦБ) и търговски банки) страда от съответно държавно финансово управление (ДФУ), което е НЕГОДНО за съвременни Незлатни пари.При ползване на Незлатни пари в съответна страна, успешното противодействие срещу сегашната стопанска криза е възможно само при подобрено нейно ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още