IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юрген Щарк: МВФ не трябва да бъде използван за финансиране на еврозоната

Подновеното изкупуване на държавни облигации бе само преломният момент за решението ми да напусна ЕЦБ, посочва членът на УС на банката

14:31 | 23.12.11 г. 15
Юрген Щарк: МВФ не трябва да бъде използван за финансиране на еврозоната

Еврозоната не трябва да използва Международния валутен фонд, за да заобиколи забраната централните банки да финансират националните правителства, като последните планове в това отношение могат да нарушат този принцип, е заявил членът на управителния съвет на Европейската централна банка Юрген Щарк, който я напуска в края на годината, пред германския ежедневник Die Welt, цитиран от Ройтерс.

„Всъщност не виждам държави извън еврозоната, които да искат достъп до средствата. Това е опит да се заобиколи забраната за директно финансиране в Европа“, твърди Щарк.

Той добави, че евентуално участие на МВФ би означавало, че Европейският съюз и държавите-членки се отказват от част от своите възможности за вземане на решения.„Включването на МВФ означава, че Европа напълно се открива към международните институции и мненията, които са представени там“, смята Щарк.

Той подчертава, че решението му да напусне ЕЦБ не е следствие от единичен случай, а по-скоро от развитието на еврозоната през последните години.

„Подновяването на изкупуването на държавни облигации от банката през август бе просто преломният момент. Който желае, може да разглежда оставката ми във връзка със събитията през последните години, когато валутният съюз пое по погрешен път“, обяснява Щарк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Ей, Ванка ами тя тая твоя грешка,с която постоянно пълниш нета, си е много вярна бе човек, едва ли е необходимо да си икономист за да разбереш че това което печата ФЕД, а сега вече и ЕЦБ са незлатни, необезпечени с нищо хартийки, които ограбват спестяванията на работливия китайски народ и му правят ориза още по-луксозен. Ти наистина ли си мислиш че тая "грешка"някога ще бъде поправена ????.....шегаджия...и как тогава виждаш Чичо Сам да заработи като китайче???...стига си откривал топлата вода...дай малко почивка на икономическия си гений или поне стани съветник на ББ,с неговата безупречна финансова дисциплина дето сме в европа единствени, ще сте дует без конкуренция а може да повикаш и "доктора хонорис кауза" - Стоичков, ще сте си лика-прилика....успех работохолици такива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
Иван Митев
преди 12 години
Ескалацията на европейска криза е възможна и всички участници в стопански живот - в т. ч. правителства, банки, в т. ч. ЕЦБ са жертви на особено важна причина за нея: "Грешката на Джон Лоу", която подсигурява развитие на диспропорции и (за достатъчно време) стопанска криза.Световната стопанска криза продължава, защото причината за нея се запазва.До 24 часа след като се прекрати Грешката на Джон Лоу в съответна страна настоящата тяхна стопанска криза ще е успешно премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Освен това те неофициално продължават да си финансират дефицити и да раздават пари в страните в които има банки ползващи правото на кредита. А ние накъде в тази криза и докога така все..те опитват да удължат агонията на макс...защото тя е за нас , а не за тях. Германия пък имала велик интерес дълговете да се изплащат , понеже им е раздала пари и банките и са накупили облигации от тези сивите от финансова гледна точка книги , в същото време Германия е издала нейни ДЦК и ги е продала основно на азиатци..и развиващите се износителки на суровини и е задлъжняла към тях също .Тъй че техните номера край нямат и щом искат всяка държава да си печата ДЦК то и да си имат собствени валути , които като задлъжнеят да се обезценят..писна ни от *** им номера вече..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Въобще дори не е прав , трябваше да променят статута на ЕЦБ и само тя да почне да издава облигации , с парите да изкупи дълговете на задлъжнелите и да им смъкне лихвите до 0.5% и дори 0.25 % , а липвата на еврото да я направят нулева.Единствения начин да се спаси еврото е този , всичко друго е ръст на задлъжняването в геометрична прогресия. Правят глупости , които са още по лоши , това раздаване на пари на банките с 3 годишен период и изкупуване от банките на ДЦК на закъсалите е още едно действие което е много лошо и ще се върне проблема с още по голяма сила но със закъснение.Затова най разумно за България е да промени и обмени парите от валутния борд в друга валута , или може би кошница от валути.Трябва неофициално да загърбим ЕС и проблемите му , те единственно се отлагат за да се върнат още по големи и неразрешими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mr_crash
преди 12 години
Прав е швабата. В опитите да избегне фалити ЕСБ унищожава еврото. А лекарството за тая криза е точно фалита, и то не един а много. Очаквайте 2000 евро за унция злато скоро. И евро/$ = 1/1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още