IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френски министър: Действията на рейтинговите агенции ще затрият еврото

Политиката не е тяхна работа, категоричен е министърът по европейските въпроси Жан Леонети

12:20 | 08.12.11 г. 20
Френски министър: Действията на рейтинговите агенции ще затрият еврото

Френският министър по европейските въпроси Жан Леонети заяви, че политически мотивираните действията на международните рейтингови агенции могат да доведат до „експлозия“ на еврото и да разпадане на Европейския съюз, съобщи AFP, цитирана от РИА Новости.

„Те малко ме дразнят. По-рано действаха по икономически и финансови стандарти, докато сега започнаха да действат в областта на политиката. Политиката обаче не е тяхна работа, политиката е прерогатив на отделните държави и техните представители“, каза Леонети.

По думите му икономическата ситуация в момента в еврозоната е „тежка“.

„Еврото може да експлодира, Европа е заплашена от разпадане и това може да доведе до катастрофа не само в Европа, във Франция, но и в целия свят“, отбеляза той.

Министърът подчерта необходимостта в обсъждането за търсене на изход от дълговата криза да бъдат включени всички 27 държави-членки на ЕС.

Очаква се техните лидери да обсъдят на срещата си на високо равнище днес и утре в Брюксел евентуални поправки в договора за ЕС, предвиждащи завишен контрол върху бюджетните разходи и нивото на държавен дълг.

В противен случай може да бъде сключен нов договор между 17-те държави от еврозоната плюс всички останали, които желаят да се присъединят, като за този вариант настояват Германия и Франция.

През тази седмица международната рейтингова агенция  Standard & Poor`s реши да внесе в списъка за преразглеждане на дългосрочните кредитни рейтинги 15 от 17-те държави от еврозоната, включително тези с топ кредитен рейтинг ААА – Германия, Франция, Холанди, Австрия, Финландия и Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Кризата е факт и тя има съвсем конкретни измерения.Няма защо да носим вода от девет дерета, за да го доказваме: днешната т.нар. световна финансова криза се дължи на една шепа хора, колкото се събират в заседателната зала на американската банка Голдмън Сакс (някъде я изписват Голдън Сакс). Тези няколко души са спечелили с машинации много милиарди, причинявайки фалита на цели държави и отнемайки собствеността на милиони хора, които нищо не разбират от финанси. Е, същите тези Голдмън Сакс са в основата и на европейската финансова криза.Първото, което трябва да знаете за Голдман Сакс, е, че те са навсякъде. Най-голямата инвестиционна банка е един огромен вампирясал октопод, вкопчил се в лицето на човечеството, който насочва кръвосмучещата си тръба към всичко, което мирише на пари. А как ще се развият нещата в САЩ, може да се предвиди отсега. По-скоро американската държава ще престане да съществува, отколкото Голдмън Сакс да допуснат да бъдат извадени от играта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Ако САЩ в момента са на смъртно легло, Голдман Сакс е намерила начин да бъде това легло една много злополучна пукнатина в системата на западния демократичен капитализъм, който така и не предвиди, че в общество, което се управлява пасивно от свободния пазар, организираната алчност винаги побеждава неорганизираната демокрация. Първото, което трябва да знаете за голдман Сакс, е, че те са навсякъде. Най-голямата инвестиционна банка е един огромен вампирясал октопод, вкопчил се в лицето на човечеството, който насочва кръвосмучещата си тръба към всичко, което мирише на пари.Безпрецедентният обхват на влиянието на банката й позволява да превърне САЩ в една огромна далавера с помпане и пукане на балони, като манипулира цели икономически сектори, понякога в продължение на години, докато този или онзи пазар се срива, и всеки път успява да се наплюска с невидимата цена, която плащат обикновените семейства високи цени на горивата, покачващи се лихви на потребителските кредити, полупразни пенсионни фондове, масови уволнения, бъдещи данъци, с които да се изплати спасителният план за банките. Всички пари, които американците губят, отиват някъде, и това някъде и в преносен, и в буквален смисъл е Голдман Сакс. Банката е една съвършена машина, която превръща полезното и разпределено богатство на обществото в най-безполезното, мръсно и неразтворимо нещо на Земята чиста печалба за малцина богаташи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Очевидно е твърде деликатен /страхлив/ този френски министър , след като се бои да назове нещата с истинските им имена.Рейтиговите агенции били виновни/!?!/, а се знае че зад всяко престъпление стоят интереси.В случая не е трудно да се разбере , чии, нали? Точно така. Елементарно Уотсън. Системите са много прости, Проблема е , че "зомбираният свят" не иска да прогледне. По лесно е да се каже Патилан не си е пил хапчетата и Патилан е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
"Френски министър: Действията на рейтинговите агенции ще затрият еврото... Патилан е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Цялата криза е следствие от погрешна политика на ЕЦБ.2008 вместо да наводнят финансовия пазар с ликвидност(както ФЕД) те се правеха на интересни. Заради това правителствата се налапаха с кредити за да финансират антикризисните мерки. Сега рано или късно това ще се поправи само с печатане на пари от ЕЦБ. Другото е, че Франция и Германия искат да извиват ръцете на останалите държави възползвайки се от ситуацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Тсзи човек не знае ли че ПОЛИТИКАТА И ИКОНОМИКАТА са тясно свързани и оказват огромно влияние една върху друга Какво са виновни рейнинговите агенции Защо техните изказвания не оказват негативно влияние върху икономиките на Австралия и Канада да кажем Виновни за настоящото положение на Европа са политиците и мудната и неефективна Е Ц Б а не рейтинговите агенции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Заслужил си го е - нека да трепери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
треперят му гащите на тоя.. що не мислихме като трупахме огромните дългове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
"Муха и банка/политик се убиват с вестник." Кой иска да убие мухата? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Очевидно е твърде деликатен /страхлив/ този френски министър , след като се бои да назове нещата с истинските им имена.Рейтиговите агенции били виновни/!?!/, а се знае че зад всяко престъпление стоят интереси.В случая не е трудно да се разбере , чии, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още