IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела национализира добива на злато

След национализацията на активите на три мултинационални компании единствената чужда компания, която все още добива злато в страната, е руската Rusoro

11:18 | 18.08.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
Венецуела национализира добива на злато

Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви в сряда, че ще национализира златната индустрия на страната в опит да сложи край на нелегалния добив и да подкрепи валутните резерви на правителството си, пише Financial Times.

“Ние не искаме война с никого, но все пак трябва да защитаваме страната си“, заяви бившият танкист в обръщение към армията, докато представяше нова военна техника внос от Русия.

“Разчитам на вас, защото районът тъне в анархия, управлявана от мафията... Не може да им позволим този контрол“, допълни той, посочвайки, че през следващите дни ще подпише декрет за национализация на добива на злато в страната. „По-добре е златото да попадне в нашите резерви, тъй като цената му нараства“.

Действията на Чавес следват обвинения от страна на опозицията, че венецуелското правителство планира да прехвърли резерви в размер на милиарди долари, които за момента са депозирани в щатски банки, в банки на „приятелски страни“ като Китай, Русия и Бразилия. По този начин Чавес иска да избегне риска тези активи да бъдат замразени.

Според анализаторите обаче от 29 млрд. долара, които Венецуела държи в чуждестранни банки, правителството ще успее да прехвърли едва 5 млрд. долар.

Около две трети от резервите, или около 18 млрд. долара, са под формата на 364 тона злато, от които правителството планира да прехвърли 211 тона в хранилищата на централната банка в Каракас, твърдят представители на опозицията.

“Според нас Китай, Русия и Бразилия са поискали от Венецуела да прехвърли резервите си в техни банки и така да гарантира заемите, които правителството е получило през последните години“, казва опозиционният лидер Хулио Монтоя. Според местен вестник през последните 16 месеца страната е натрупала 34 млрд. долара дългове към въпросните „приятелски страни“.

Въпреки че разполага с едни от най-големите неразработени златни залежи в света, Венецуела не успява да развие златния си сектор от години и добивът на злато остава в ръцете на мафиоти и контрабандисти. Въпреки че официално Венецуела произвежда 11 метрични тона злато на година, сивият сектор произвежда още 10 – 11 метрични тона, посочва Чавес.

След като национализира активите на 3 мултинационални компании, единствената чуждестранна компания, която все още добива злато във Венецуела, е руската Rusoro.

Срещу Венецуела са заведени няколко дела. След национализирането на двата златни проекта на канадската Gold Reserve, по-рано този месец компанията съобщи, че е увеличила иска си срещу Каракас до 2 млрд. долара от първоначално заявените 1,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
луд друг път - човекът е много прав - национализация означава в полза на държавата ако не ти е ясно - Чавес може всякякъв да е но не е *** и знае интереса на народа си . а не като нашите продажни палячовци дето разпродадоха всичко зо жълти стотинки и съсипаха държавата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
madcow
преди 12 години
Ти луд ли си бе ... човекът се опитва да изнесе златото така, че когато свалят хунтата "приятелските" държави да не го предадат на новата власт. Както Кадафи беше изнесъл 40 млрд долара, само че в неправилните държави ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Pivoley
преди 12 години
Ами, там не ги управляват разни мазни, подкупни политици дето подаряват всичките си ресурси на разни чужди компании. Без да съм ни най-малко фен на Чавес, Браво за това решение! Дано юридически да си е опекал нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още