IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Западните икономики са изправени пред хиперинфлация

Централните банки ще продължат да печатат пари, защото алтернативата е дефлационен колапс, коментира основателят на посредника за търговия със злато Goldswitzerland

08:08 | 20.08.10 г. 11
Автор - снимка
Създател
Анализатор: Западните икономики са изправени пред хиперинфлация

Залезът на западния икономически модел ще доведе хиперинфлация и десетилетия на болезнено преструктуриране, казва Егон фон Грайерц, основател на посредника за търговия със злато Goldswitzerland.com, цитиран от CNBC.

След 1971 г., когато администрацията на президента Ричард Никсън реши да отвърже долара от златния стандарт, икономическият растеж в Западния свят беше напомпан от лавинообразно нарастване на кредитирането, казва Грайерц.

Американският дълг се увеличил от 9 трилиона долара през 1971 г. до 59 трилиона долара до сега, докато БВП на страната е нараснал от 1,1 трилиона до 14,5 трилиона долара за същия период.

„Богатството, натрупано през последните 40 години, не е в резултат на добри времена. По-скоро добрите времена са създадени чрез кредитиране“, коментира Грейзер.

През 2008 г. и 2009 г., след началото на финансовата криза, правителствата по цял свят предоставиха или гарантираха общо 20 трилиона долара. Това даде временен тласък на фондовите пазари, „но нито един от проблемите в банковата система не беше решен - токсичните активи са все още навсякъде, както и деривативните инструменти“, посочва икономистът.

Този ръст, предизвикан от финансовите инжекции „нямаше ефект върху обикновените хора“. Само в САЩ 8 милиона изгубиха работата си, докато бюджетните дефицити по цял свят набъбнаха до рекордни нива, казва Грайерц.

Централните банки обаче ще продължат да печатат пари, предизвиквайки хиперинфлация, защото алтернативата е дефлационен колапс, вследствие на който дълговете към банките няма да бъдат платени, посочва той.

„Просто е. Погледнете настоящата година. Правителствата по света трябва да наберат 5 трилиона долара, за да финансират бюджетните си дефицити... откъде смятате, че ще се вземат тези пари?“, казва Грайерц.

„Определено, както виждам нещата, дългосрочните тенденции очертават структурен упадък на Запада, който ще продължи дълго време, докато Изтокът ще се превърне във водещата икономика“, казва той. Въпреки това, в краткосрочен план страни като Китай и Индия също ще пострадат, защото техните икономики са свързани със западните.

Цената на златото се повиши поради печатането на пари, а не поради себестойността на ценния метал, казва Грайерц. „Определено хартиените пари са изгубили функцията си на финансов инструмент за търговия и акумулиране на капитал. Златото от своя страна предоставя стабилна среда за размяна. Когато цялата бъркотия свърши, ще имаме валута за резерв, част от която ще е обезпечена със злато“, допълва той.

„Златото само по себе си няма цена... златото рефлектира идеята за стабилна стойност“, казва Грейзер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 13 години
америка е само на 200 -години и няма как да се разбере дали успешно ще излезе от КАШАТА , която сама ЗАБЪРКА.....!!!????...... А ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ и БОГАТАТА на СУРОВИНИ РУСИЯ са в естествен синхрон по между си и ако не ги скарат ги очаква бляскаво бъдеще.......!!!!.....Борбата ще е за СУРОВИНИ-технологийте сами ще КАЦТАТ при производителя........А че е рано да отписваме ЧИЧО САМ с невероятния му военно промишлен комплекс- е тема на друг разговор.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Ако Америка лети към пропаста останалия свят ще е на поне 1000 км пред нея по пътя надоло!!! Стига с тея простотии бе хора... Изтока т.е. Китай и Русия ли може би?! Та цялата технология благодарение на която жълтите произвеждат е западна!!!Да те произвеждат защото им е даден начинът!!! Що се отнася за "великата" Рус само репортажите за дечица дето тичаха да гасясят пожарите и това , че опряха до нашите 100 момци говори за нивото на технологичното и развитие. Индия същата работа , една гола производителна сила...и западни компании реализиращи технологиите си. Не съм ФЕН на САЩ но според мен те единствено адекватно се държат в настоящия момент, така както са се държали винаги в цялата си история. Държат и търсат решения не по "сталиниски" а дават и търсят начини да накарат парите да работят...а златото е просто метал за пръстени и синджири. Времето му на "котва" на валутите е изтекло преди доста време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 13 години
Това за златото естественно е тенденционо , ще запазят стойността си парите които циркулират в кръвоносната система на икономиките...тези пари които се въртят ежедневно. Това е живата истина , при това е справедлива защото кризата се дължи на застоя на капитал вече. Валута обезпечена със злато едва ли , но валутата която най много се върти в безнес наистина ще надделее.Има си такава валута и тя е двойката евро-долар , промяна там едва ли ще настъпи. А за силата на Изтока..по добре вече да се говори за слабостите , китайската икономика е изградена като Китай е превърнат в офшуорна зона за компаниите , навсякъде се плащат данъци в брой но в Китай компаниите мастодонти са ги плащали в собствена валута данъците към китайската държава..в акции са плащали и това го пазят в тайна.Китай има натрупан огромен капитал към момента , но те не го инвестират навън или слабо и с нежелание инвестират..накрая ще плачат.Светът е в криза точно защото инвеститора с възможности са те , но те пък не инв...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Pitashtia
преди 13 години
Не зная дали това, което казва е вярно на 100% но звучи логично. Според мен от тази криза светът, и запада най-вече, няма да излязат с десетилетия , ако не направят нужните реформи във финансовия и социалният сектор. Кризата е хронична с временни подобрения, а коренът и е дълбоко и дори извън финансовият бъркоч.Става въпрос за изчерпване възможностите за повишаване производителността на труда, което ограничава възможностите за растеж. При това положение капиталът търси изход в развиващите се икономики. Скоро Китай ще задмине Япония, а Американската икономика ще продължи да затъва. Човешките ресурси на Китай се развиват, а в условията на тоталитарен капитализъм, при липса на лява партия и синдикати, трудът остава сравнително евтин.С други думи, новите икономики ще догонват, а запада няма накъде да бяга. След двадесет-тридесет години на кризи и бъркотии ще се установи, дай боже без сериозни конфликти, нов световен икономически и политически ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
ivanq1990
преди 13 години
2012 ИДВА. Бъдете готови!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Да, вярно че от търговец на злато е обичайно да се чуват приказки за хиперинфлация, но пък от друга страна, точно човек с по-различни интереси може да даде по-различен от обичайното поглед и да заостри вниманието върху неща, които не виждаме или не искаме да видим. Масовото зомбиране може и да работи за определен период от време, но както се видя от изминалите години, когато само единици не се поддаха на кредитната вакханалия, реалността не може да бъде излъгана от едното голо желание, пък било то и масово и гръмогласно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
ivo0101
преди 13 години
А вие какво очаквате от фонд инвестиращ в злато ?Обожават го но върха, мразят го на дъното!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Боян
преди 13 години
Американците отиват към пропастта и искат да вкарат целия свят в нея, но номерът им няма да мине и европа ще оцелее и ще се обедини с много по-бързи темпове от всякога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
theforce
преди 13 години
и фактологията му е вярна.отделен е въпросът, че след като това продължава десетилетия, няма просто така да спре от днес за утре, и че златото далеч не е такава "инвестиция" за каквато го обявяват такива "специалисти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
promanbg
преди 13 години
Поне аргументите му са ясни и точни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още