IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън има три опции относно войната в Украйна, и трите не добри

Усилията Русия да понесе поражение крият големи рискове, но това важи и за алтернативите

10:49 | 06.04.22 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Само шест седмици след началото на войната на Владимир Путин срещу Украйна конфликтът вече е влязъл в познати рамки. И двете страни във война често влизат в нея с теория за победа и едва когато и двете теории се провалят, започва да се очертава истинската форма на конфликта. По време на Втората пуническа война (218-201 г. пр. н. е.), Ханибал е смятал, че ако успее да вкара армия в Италия и да спечели някои съществени победи, другите италиански градове държави, непокорни под римското управление, ще се разбунтуват и ще му позволят да разбие римската власт завинаги. Римляните смятали, че техните превъзхождащи със своя боен дух и дисциплина легиони бързо ще покажат на Ханибал кой командва. 

И двете страни откриват, че първоначалните им стратегии не работят. Римляните са шокирани от поредица от катастрофални военни поражения и са изправени пред най-голямото предизвикателство в римската история. Ханибал постига първоначалните си цели, пренасяйки армията си през Алпите и спечелвайки поредица от драматични победи, изучавани и днес от амбициозни млади военни офицери по целия свят. Но стратегията му се проваля. Дори след съкрушителната му победа при Кана само шепа италиански градове държави минават на негова страна. Римската власт оцелява и войната се проточва.

Първата световна война започва почти по същия начин. И французите, и германците планират това, което се надяват да бъдат решителни атаки - французите po източната си граница, а германците с плана на Шлифен за атака през Белгия, която да завърши с превземане на Париж. И двете офанзиви не успяват, оставяйки страните вкопчени в конфликт, който нито една от тях не знаеше как да спечели - и никоя не искаше да загуби.

Нещо подобно изглежда се случва с войната на Путин, пише Уолтър Расъл Мийд за Wall Street Journal. Първоначалният руски план беше да пречупи украинската държава чрез бързо превземане на столицата и големите градове като Харков. Той не успя. Украйна се надяваше, че шокът от военните неуспехи плюс тежките икономически санкции или ще принудят Путин да приеме мирни условия, благоприятни за Украйна, или ще доведат до неговото сваляне. Този план също изглежда се проваля, поне засега.

Сега и двете страни са заседнали във война, която нито една от тях не знае как да спечели, като е трудно да се видят очертанията на компромисен мир, който и двете държави могат да приемат. Украйна не може да приеме мир, който я оставя изложена на по-нататъшна руска агресия и който включва допълнителни териториални жертви, а Путин не може да сложи край на войната без видими печалби за сметка на Украйна. Логиката на военното дело сега изглежда заключва двете страни в по-нататъшен, може би ескалиращ, военен, икономически и политически конфликт, тъй като всяка търси някакъв път към победата. Русия пренасочва военните си усилия на изток и повишава нивото на насилие на бойното поле и срещу цивилни, за да тероризира украинците да приемат руското господство. Украйна удвоява призивите си към западните страни за повече военна помощ и по-строги икономически санкции срещу Москва.

Докато двете страни търсят път към победата, администрацията на Байдън е изправена пред три неприятни опции, от които да избира.

Първата от тях - да се помогне на Украйна да спечели, е най-емоционално привлекателната и със сигурност би била най-оправданата морално и политически изгодна, но рисковете са големи. Русия няма да приеме поражението, преди да опита всяка тактика, колкото и брутална да е тя, и може би всяко оръжие, колкото и смъртоносно да е то. За да принуди Русия да приеме провал в Украйна, администрацията на Байдън вероятно ще трябва да премине към военновременен манталитет, може би включващ ядрена политика на ръба, невиждана след кубинската криза от 1962 г. Тъй като Китай и Иран целят да отслабят американската мощ чрез всякакви налични средства, конфронтацията с ревизионистките сили, оглавявани от Русия, може да се окаже най-трудното предизвикателство, пред което се е изправяла американска администрация след Студената война.

Но и другите две опции са лоши. Евентуална руска победа би нанесла тежък удар върху американския престиж и репутацията на НАТО, особено ако Западът се разглежда като принуждаващ Украйна да отстъпи пред руските искания. Замразяването на конфликта също е опасно, тъй като това вероятно ще даде на Русия дори повече украинска територия, отколкото след инвазията през 2014 г. в Крим. Трудно би било това да се представи като нещо друго освен частична победа за Русия – а и Путин ще може да поднови агресията си когато пожелае.

Неуспехът да се предотврати атаката на Путин срещу Украйна е повече от провал за администрацията на Байдън. Доналд Тръмп, Барак Обама и Джордж Буш-младши обаче трябва да поемат част от вината. Този провал може да се окаже дори с по-голяма цена от неуспеха да се предотвратят атаките от 11 септември, а мястото на президента Байдън в историята зависи от способността му да управлява последствията от тази все по-непредвидима война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 2
viva
преди 2 години
Хахаха! Какво общо имали САЩ и лудото джудже??? Та ти не знаеш, че това всъщност е играта??? Че Украйна е просто терена на тази битка. Виж, много угодно се криете зад зверствата на войната в Украйна и се мъчите да се представите за някакви светци. Никъде и никога не съм и няма да подкрепя случващото се в Украйна и руската агресия, но винаги ще отстоявам истината. А истината е, че лицемерието на САЩ е огромно. Истината е, че за тях не съществува нищо, освен личните им интереси. Никаква справедливост, никакъв мир. Само извличане на богатства и влияние за САЩ. Къде им беше хуманизма като Саудитците заклаха и разчлениха журналист в посолстовто си в Истанбул? Къде са санкциите срещу Саудитска Арабия? Ама саудитския петрол бил важен за САЩ и си затвориха очите, а руския не е важен за ЕС. САЩ са не по-малко зло за света от Русия, това искам да кажа. Само, че руснаците са глупави и първични, а може би и слаби и все ги изкарват лошия герой, а САЩ са големите тарикати, раздаващи хартия и мастило на правилните хора, под формата на парични знаци и уж помощи и пред масата се опитвате да ги представите като светлото бъдеще. Не е точно така. Светът винаги има нужда от поне няколко гледни точки. Няколко полюса. Защото ако остане един полюс, една всевластна сила, дори и тя да е първоначално уж с добри намерения, се изражда и се получава нещо, като това което ти наричаш лудото Джудже.Повръща ми се от това, че и русофилите и американофилите, сте забравили, че предимно сте българи, а не сте нито руснаци, нито американци. Човек като ви чете остава с впечатлението, че обичате повече САЩ и Русия, а не България и приемате за враг всеки, който не е на вашето мнение, т.е. дори българофилите, като мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Осем години тоя смeшник беше нигъp на нигъpa и явно това не се е променило - вижте обонгото как се държи като настоящ президент и приема поздравления, а това нищoжество накрая на клипът жално го дърпа за рамото в несръчен и безполезен опит да му привлече вниманието....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Това недоразумение не може да брои до три. То не знае къде се намира вече. Нечуван ПОЗОР за Америка !!! htt*ps://ww*w.facebook.com/kr.szkwarek/videos/1424181644701585
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
igigov
преди 2 години
Няма нужда да търсим дълго - "САЩ добре си плетат играта", какво общо имат САЩ с лудото Джудже с имперски амбиции? Ако си беше беше седяло на трона мирно джуджето, проблем нямаше да има за никой нали? Но не, трябваше да се самозапише в историята като най-великия цар-завоевател на Просията. Иронията е, че ще стане известен като царя довел до разпад Расийка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
viva
преди 2 години
От платените може да си ти. По-леко ли се живее като продажник, ако си мислиш, че и другите са като теб? Я дай мой коментар, от който съдиш, че съм от "платените"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ако познавахте малко "руския мир", щеше да ви е ясно, че там нещата не стават така. Не е въпрос на дипломация приключването на войната, а на интереси. Пyттю е all in в тази война и не може да си позволи да я загуби, защото главата му хвръква. Той не може да предложи на народа си икономическо благоденствие, затова им предлага лозунги и фалшиво самочувствие по модела на ссср. Друго няма за предлагане. Но ако и това не може да предложи на крепостните (масовото население), то те остават с нищо. В момента върви битка на телевизора с хладилника в почти всеки руски дом, ако той не спечели нещо военно, просто е чао. А както личи, той военно нищо не може да спечели, дори и да влезе някъде, не може да го задържи. Тотално фиаско. От друга страна са украинците, супер мотивирани и решени да не дадат и метър повече земя, подкрепени от собствените си успехи, възхищението, което спечелиха от целия бял свят и разбира се и военната подкрепа, която оказва огромно влияние за разбиването на огромни количества техника на кремъл и вкарването на екипажите им в режим ужас. Това е картината, оттук натам е въпрос на месец, до 9 май жужето трябва да има нещичко, което да отчете пред крепостните за успех. Дали ще има такова нещо, едва ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Впрочем- една добра новина за България- пуккккнал е жириновски- онзи, който изискваше българите да целуваме краката на руснаците и който 1ви каза, преди петр толстой, че русия вече е купила голяма част от България...И този българофоб си замина по реда- чакаме следващия руски българофоб да се отправи към Отвъдното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Разум и дипломация не може да има там, където едната държава е военен агресор, а другата държава е нападнатата от него държава, която реализира правото си на законна самоотбрана- чл.51 от Устава на ООН. Нека 1во русия изтегли армията си от Украйна, а чак след това са преговорите. И какъв ''разум '' може да има, след като в конституцията на Украйна е вписано, че Украйна е унитарна държава и нейният държавен суверенитет се простира върху цялата й държавна територия, включително Крим и Донбас, а русия е федеративна държава, но пък в нейната конституция е вписано, че всеки може да стане руски федерален субект, но след това няма право на сецесия, защото му е забранено- т.е. признаците на унитарната държава....Украйна няма да бъде разпарчатосана, само защото на руския нацист в кремъл така му се иска, защото ако светът допусне това, след Украйна следват и държавите от ЕС и НАТО, които са съседни на Украйна- руският нацист няма да се спре пред членството им в НАТО и Ес, докато не види изправени срещу себе си обединените ядрени сили на НАТО, които да го спрат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 2 години
не си от наивните, от платените си ! :):) днес Песков е казал, че изтеглянето на войската от района на Киев било жест на добра воля... даже и супер наивен човек разбира от пръв поглед, че това е изказване на болен мозък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
viva
преди 2 години
Може би съм от наивните, но все си мисля, че трябва малко разум и дипломация, за да се приключи всичко. От бързото приключване на войната ще спечелим всички и най-вече самата Украйна и украинците. Да изтощим този или онзи, а накрая все един да спечели. Украйна в разруха, Русия намачкана в ъгъла, Европа прецакана. Тук на място, никой няма да спечели от тлеещ конфликт и протакане. САЩ добре си плетат играта. Те имат предостатъчно хартия и мастило да печатат и да се правят на дорби, раздаващи "помощи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още