IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата цена на американската наивност по отношение на Китай

Китайските комунисти са напълно готови да лъжат, изневеряват и крадат, за да експлоатират наивността на Запада, твърди Никълъс Варди

08:46 | 23.04.20 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Причина № 2: Китай е скорпион.

През 1996 г. Хенри Роуен, тогава старши сътрудник на "Хувър" и бивш помощник министър на отбраната на администрацията на Буш, направи една погрешна прогноза за Китай: страната ще приеме демокрацията до 2015 г.

Това е само един пример на американска наивност за комунистическите диктатури.

Базирайки се на победата след Студената война, политиците в САЩ страдат от заблудата, че комунистическите партии просто се мъчат да се преобразят в джеферсонова демокрация.

Но това е абсолютно наивно предположение.

Авторът Никълъс Варди прекарва част от детството си, живеейки зад Желязната завеса. Семейството му бяга от комунизма в Източна Европа. И двамата дядовци на неговата съпруга прекарват близо десетилетие в съветски лагер ГУЛАГ.

По неговите думи комунистическите режими действат чрез различен набор от правила.

Китайските комунисти са напълно готови да лъжат, изневеряват и крадат, за да експлоатират наивността на Запада. 

Помислете за резултатите от усилията на Китай: прогонването на американския производствен сектор, зависимостта на САЩ спрямо Китай относно ключови лекарства; блокирането на достъпа на всички водещи американски технологични компании до китайския пазар.

Всичко това ми напомня на баснята на Езоп за жабата и скорпиона.

Скорпионът, който не може да плува, моли жабата да го пренесе през реката на гърба си. Жабата се колебае, страхувайки се, че скорпионът ще я ужили.

Скорпионът посочва, че няма смисъл да ужилва жабата. В крайна сметка, ако ужили жабата, и двамата ще да се удавят. Жабата се съгласява неохотно.

По средата на реката скорпионът ужилва жабата. Давещата се жаба пита скорпиона защо го е ужилила, знаейки, че така и двамата са обречени на гибел.

Скорпионът отговаря: „Защо се изненадваш? Аз съм скорпион. Точно това правят скорпионите“.

Уви, китайският скорпион е много по-умен от този в баснята на Езоп.

Китайският скорпион ужилва, но никога не би позволил да се удави.

Причина № 3: Глобалната пандемия от COVID-19 не е (само) по вина на Китай.

Варди не за първи път пише как вирусите изпълзяват от китайските пазари.

Светът широко приема, че статистическите данни на Китай за темповете на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната са явно неверни. Така че няма защо САЩ да очакват, че в даден момент Китай ще излезе с коректна информация относно свързаните с коронавируса данни за борбата с пандемията. Това би било наивно.

И все пак проблемът не е едностранен.

Въпреки че Китай представлява набор от предпоставки за развитие на глобален проблем като коронавируса, САЩ не могат да бъдат разглеждани единствено като жертва.

За глобална суперсила като САЩ, това, че не са подготвени за поведението на Китай, е странно.

Да се надяваме, че вирусът COVID-19 ще послужи като събуждащ шамар за политиците в САЩ за истинската природа на Китай.

Цената на американската наивност просто стана твърде висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 9 rate down comment 4
mick
преди 4 години
Първо правило на демокрацията - Тя за нищо не е виновна, виновни са винаги другите/или просто демокрацията е изкривена/. Да не говорим, че демокрацията не може да се отбранява на своя територия, затова сега е като в небрано лозе. Затова и затвориха целия свят. Обикновено на страха очите са големи, при демокрацията обаче - очите очите стават огромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 7
mick
преди 4 години
Сега остана Китай да си защити фирмите и да не позволи изнасяне, така както западните фирми забраняват придобиване на западни фирми от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 5
Petar2015
преди 4 години
Статията е люта пропаганда от очевидно пристрастен автор, който вероятно не е стъпвал в Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
terziеv
преди 4 години
Явно директивата е в медиите да се работи против Китай. Капиталът си иска Китай и без антипазарни механизми няма как да промените това. Китай обаче не е Иран, че да му турнеш измислени санкции, за да не подбива цената на нафтата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 3
panther
преди 4 години
Китай е отговорен за лакомията на американската олигархия. Китай е отговорен за глупостта и късогледството на западните политици. Китай е отгоровен за масовата глупост на населението в западните страни (не може да е заради съсипана образователнаа система). Китай е виновен и че здравната система в САЩ е пълна смешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
melon
преди 4 години
Мръсните комунисти са си мръсни комунисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
Ironhorse
преди 4 години
Япония е най-засегната от китайската лъжа, поради което са в абсолютен форсмажор да изтеглят всички производства изнесени в Китай.Вече започна върволицата от предприятия, тепърва идва момента и за ЕС.Германия е в шок от забраната за износ на активни съставки произведени в предприятия на БАСФ и БАЕР локализирани в китай.САЩ пък най-безцеремонно ще изтеглят всичко от Китай.Това е шанс за Източна Европа и Южна Азия да приемат новите производства, но базовите ще бъдат върнати в САЩ, Канада, Австралия.Повече такова нещо няма как да бъде допуснато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чудесна статия.Белият свят ще се събуди иска или не.Донякъде случващото се е добре, перфектната буря, бацилът, който ни показва, че не трябва да сме самодоволни, а да пазим това, което имаме.Жалкото е, че сега ще бъдем засипани от гoвна и фейк нюз, щото китаеца има доста повече ресурси от ония алкохолици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още