IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците сами гарантираха на Хилари Клинтън победа на изборите в САЩ

Според участниците в дискусия на тема изборите за президент в САЩ, ако Тръмп спечели, страната ще стане много по-изолационистично настроена

15:41 | 26.10.16 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Американска търговска камара в България</em></p>

Снимка: Американска търговска камара в България

„Тръмп забравя, че дори САЩ са създадени от религиозни хора, които не са намерили мястото си в Европа“, допълни Лефковиц. „Да се забранява влизането на хора в САЩ заради религията им е ужасяващо“. Освен това повече хора означават по-голяма икономика, така че е по-рационално да бъдем по-отворени към тях, допълни той.

„Това, което прави впечатление, е реториката на Тръмп, която е доста по-различна от тази на Клинтън“, продължи Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. „Ако вземем сериозно дори част от казваното, трябва да очакваме по-изолационистическа политика на САЩ, ако Тръмп стане президент“.

По отношение на международни алианси като НАТО изявленията на Тръмп – макар и след това да се отрече от тях, че Америка няма да спазва договорите в определени ситуации, са опасни в текущата ситуация. Дори самата заявка за подобно нещо хвърля сянка на съмнение, защото става дума за общност, която се гради на доверие, допълни Смилов.

Огнян Минчев, директор на Института за регионални и международни изследвания, продължи тезата, заявявайки, че американското лидерство е в криза вследствие на управлението през последните 16 години. „В момента има няколко черни дупки, които поглъщат огромна сила, енергия, с които е много трудно да се се правим – Близкият изток, както и възраждането на руската и на китайската мощ по-бързо, отколкото се очакваше“, поясни той.

Отговорът на Тръмп е една модернизирана версия на изолационизма, в която той ще се грижи за Америка на бизнес основа. Ако Тръмп стане президент, ще имаме сериозен проблем с упражняването на глобалната лидерска роля на САЩ, с предефиниране на отношенията в НАТО и период, в който руският президент Владимир Путин ще има още повече възможности да реализира визията си за реванш от Студената война, допълни Огнян Минчев. „За нас, а и за Европа, това ще бъде един много неблагоприятен вариант", каза той и изрази надежда, че ако Клинтън спечели, ще има по-разумен и по-интернационален поглед.

Според политолога, който и да излезе победител от изборите, ще е нужно САЩ да работят в няколко насоки, за да заемат отново лидерската си позиция: възстановяването на меката сила на Америка и доверието към нея; изграждане на достатъчно сдържаща сила, политическа, не само военна, и поемане на ангажимент за предефиниране на процеса на глобализация.

Участниците коментираха и влиянието на кандидат като Доналд Тръмп както в САЩ, така и на международно ниво – дори ако не спечели изборите. „Един от основните въпроси е как републиканската партия ще се възстанови след това фиаско“, заяви Дейвид Хемпсън, допълвайки, че досега нито един републиканец не се е държал по начина, по който Тръмп се държи.

Трудно биха се решили значими политически задачи, ако не се създаде процес на обратно развитие на легитимността на либералната демокрация като форма на управление, допълни Огнян Минчев.

„Ако тази криза на политически елити, която в момента виждаме в Европа, в Америка, продължи, може и да не видим Тръмп като президент, но феноменът Доналд Тръмп ще остане в американската и световната политика с друг начин на изява, в случай, че кризата, върху която е стъпил, продължава да се развива", смята той. 

Всичко за изборите в САЩ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 22
ing5rov
преди 7 години
"...дискусията "Президентски избори в САЩ 2016: Поглед от София", организирана от Американската търговска камара в България (AmCham)."Дошли евреите в България да докажат как Клинтън гарантирано печели и от там печелим всички ! Кво става тука бе , да няма ние да гласуваме...баси цирка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 22
Стефчо
преди 7 години
Изолационизмът на Тръмп има очеизвадни причини. Не можеш да изхарчиш 6 трлн. долара в Бл. изток, да го оставиш в развалини и всички страни там да те мразят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 28
ABBA
преди 7 години
За справка на неграмотните журна.ГГ.листи! В САЩ има поне 20 милиона с право на глас, без да са в списъците! Мъртви души - с милиони. Има хора гласуващо по 20-тина пъти. Руснак например за наблюдател по изборите не само, че не може, ами го чака ЗАТВОР !!!!http://politrussia.com/world/ssha-ne-khochet-444/Вижте тук кирливите ризи на краварите!!! Да им пииикая на демокрацията!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 29
Mavi Goz
преди 7 години
"Републиканците сами гарантираха на Хилари Клинтън победа на изборите в САЩ"Еми нема некой, дет да се е съюзил с нас и да не се е капичнал у ендека... Явно и янките ше си плащат... По учебник са научили шопскио принцип - "Я не сакам я да съм добре (ние да спечелиме), а сакам Вуте да е зле (Доналд да загуби!)"... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още