IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще разполагат спецчасти на територията на Сирия

Войските ще съветват и помагат на бунтовниците в борбата им с ИДИЛ

17:58 | 30.10.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

САЩ са готови да разположат първите си войски на територията на Сирия, за да съветват и помагат на бунтовнически сили да се справят с Ислямска държава (ИДИЛ), съобщава CNN, базирайки се на информация от няколко източници.

Очаква се Белият дом да обяви, че САЩ ще разположат малък брой американски специални части в контролираната от кюрдите територия в Северна Сирия. Американските войски ще помогнат на местните кюрдски и арабски сили в борбата им срещу ИДИЛ с логистика, планирайки да повишат усилията им.

Разполагането на американски специални части е най-значимото разширяване на военната кампания срещу „Ислямска държава“ досега.

САЩ извършват бомбардировки в Сирия от септември 2014 г. насам, но не успяват да постигнат значителен успех в привличането и обучаването на умерени бунтовници в Сирия. През последните месеци САЩ увеличиха и помощта си към местните сили, спускайки по въздух оръжия, амуниции и други припаси за бунтовническите сили в Сирия.

Специалните части на САЩ преди са провеждали и тайни мисии на територията на Сирия. Но разполагането отбелязва първото постоянно присъствие на американски пехотни войски в Сирия откакто САЩ поведоха международните усилия през миналата година за борба с ИДИЛ, ислямистката група, която в момента контролира огромни части от територията на Ирак и Сирия.

Войските ще бъдат изпратени в Сирия до няколко дни, твърдят някои официални лица.

Решението идва малко след първата жертва сред американските войски в борбата срещу ИДИЛ. Старши сержант Джошуа Уийлър загина миналата седмица в Ирак, след като мисия на американските спецчасти за спасяването на заложници, държани от ИДИЛ.

Не се очаква войските, които ще бъдат изпратени в Сирия, да се бият на фронтовата линия заедно с бунтовническите сили.

Те обаче навлизат в гореща зона на бойни действия и имат право на действие срещу врага, ако се окажат под обстрел. Те могат и да се присъединят към сирийските и кюрдски сили при нападения, ако получат изрично разрешение за това от Вашингтон.

Разполагането на войските идва в момент, в който Русия увеличава военната си намеса в Сирия.

По-рано този месец Русия разположи войски в Сирия и стартира бомбардировки, твърдейки, че целта ѝ е ИДИЛ. Но заради целите на руските военновъздушни атаки американските военни лица смятат, че руските усилия са насочени към подкрепа за оставането на власт на сирийския президент Башар Асад, а не към борба с ИДИЛ.

Всичко за войната в Сирия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 24 rate down comment 3
белот
преди 8 години
"Войските ще съветват и помагат на бунтовниците в борбата им с ИДИЛ"...а пък туй сигурно ше е версията за тревопасния американски данъкоплатец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Няма легитимност вече.Положението с вечния мир не работи, нито с "абсолютната" война.Играта буквално е покер, а печелившата тактика блъфиране и предизвикване.Печели този, който има смелостта да играе агресивно, останалите са по ръба на камбанката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Тъй...поредния цирк със смешното обяснение че ше бият ИДИЛ ! Сега щели да помагат...ми той само Асад и кюрдите се бият срещу ИДИЛ бе клоуни ! Логично е ако искат да унищожат ИДИЛ , да помагат на тоя който се бие срещу тях !Проблемът е че Сирия взе да им се изплъзва на пиндостанците...щели да помагат! Смех !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още