IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Конгресът на САЩ одобри 612 млрд. долара разходи за отбрана

Гласуваният закон съдържа текст с призив да се изпрати оръжие в Украйна за борбата й с проруските сепаратисти

21:06 | 15.05.15 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конгресът на САЩ одобри 612 млрд. долара разходи за отбрана

Камарата на представителите на САЩ одобри днес закон за разходите за отбранителната политика на стойност близо 612 милиарда долара въпреки заплахата от вето на президента Барак Обама и опасенията на демократите, че мярката ще доведе до рязкото намаляване през годината на разходите за вътрешна сигурност, предаде Асошиейтед прес

С 269 срещу 151 конгресмените приеха закона, който очертава изпълнението на военните и другите програми за национална сигурност. Законодателният акт предвижда 515 милиарда долара за национална отбрана и още 89,2 милиарда за извънредния военен фонд, тоест общо 604,2 милиарда долара. Други 7,7 милиарда са задължителните отбранителни разходи, които не са в правомощията на Конгреса. 

Така сумата достига поисканите от президента 611,9 млрд. долара, но все пак той и демократите се противопоставиха на проекта. Лидерът на демократическото малцинство в Камарата Нанси Пелоси разпространи днес писмо, в което призова съпартийците си да гласуват против. Белият дом се обяви срещу голяма част от разпоредбите на проекта, вкл. една, която създава пречки пред Обама да закрие затвора за заподозрени терористи в Гуантанамо. 

Гласуваният днес закон съдържа текст с призив да се изпрати оръжие в Украйна за борбата й с проруските сепаратисти - мярка, с която администрацията на Обама засега не е съгласна. Освен това администрацията е против ходове с цел заобикаляне на правителството в Багдад и оказването на пряка финансова помощ за милициите на иракските кюрди. Шиитския духовен и военен водач Муктада ас Садр е заплашил, че ако това се случи, негови съмишленици ще атакуват обекти на САЩ. 

Версията на Сената за закона за отбранителната политика следва подобен подход относно финансирането на военните. Днес сенатската комисия за въоръжените сили реши с 22 срещу 4 гласа да отпусне 523 милиарда долара основно финансиране на Пентагона и други програми на националната сигурност, а също 90,2 милиарда за извънредния военен фонд, предаде АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 11 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Е сега.....защо се безпокоят така? Та Русия е технологично изостанала страна...бензиноколонка! Достатъчно е да и откажат достъпа до технологии и щала да рухне сама! :)))) Ех колко изненади им предстоят!"Причина за безпокойство на американските ВВС стана изстрелването от Русия на три телекомуникационни спътника и комически апарат, който може да променя орбитата си от по-висока към по-ниска, както и да се приближава към други обекти, заяви министърът на американските ВВС Дебора Ли Джеймс. Този спътник-убиец може да неутрализира ключови системи на друг орбитален апарат и да поставя на него експлозиви и дори да извърши таран в стил камикадзе, заяви тя. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Много хора не виждат а и не искат да видят истинската картинка за САЩ. Живеят със старата представа за тази страна както и за Русия а времената се менят. Не усещат натрупаните напрежения в американското общество. В САЩ тепърва предстоят промени /дано не са катастрофални/. С времето обаче, след като стане очевадно, че Путин ги шамари по всички фронтове и тукашните подлизурковци ЩЕ сменят плочата както са го правили много пъти . Медиите ще бъдат посъветвани да сменят гледната точка а разните *** ще сменят никовете си. Всичко ще си дойде на мястото. Както ги четеш сега горещо да ръсят глупости за Русия,така ще бъдат първи и най големи нейни почитатели каквито, между другото СА били и преди....сигурен съм! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
цитат: "Американский сенатор Джон Маккейн отказался от должности советника нелегитимного президента Украины Петра Порошенко.Об этом сообщил экс-консул Украины в Стамбуле Богдан Яременко.Очередной конфуз, точнее, пощечина: друг Украины сенатор Маккейн отказался от должности советника президента Украины...Кто посоветовал этот очередной идиотизм? Кто не спросил заранее сенатора о его согласии? Кто не исследовал требования законодательства США, которые препятствовали реализации замысла? Кто понесет ответственность за этот позор? "Без коментар. Не бих се учудил и при нас да се случи същия гаф. Не да нямаме човека! :D "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 6
ing5rov
преди 9 години
Е как от какво ...ми те са най готините на света , всички им завиждат и искат да ги ограбят...та вардят се хората, American dream и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 6
Eon
преди 9 години
Тея от какво ще се отбраняват? От извънземните ли?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5rov
преди 9 години
Прекалено много и прекалено сложна информация си му дал ...ше се бъгне , малка му е оперативната памет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"....Миналата година на сайта на Белия дом бе качена петиция и искане за отделяне на щата Тексас от САЩ, която събра повече от 120 000 подписа.От администрацията тогава отговориха, че конституцията на САЩ, създадена от бащите-основатели на страната, не предвижда възможността за отделяне на щати."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
А това е за демократичните ви патрони от правителството на САЩ. Та ..как стоят нещата там! :"Първоначално САЩ са замислени като "конфедерация на независими щати, свързани помежду си чрез обща отбрана и търговски интереси",но с годините федералната държава е придобила прекомерна власт, е тезата на сепаратистите.Половината от американските щати отказаха да приложат новите федерални норми за въвеждането на документи за самоличност,13 щата легализираха употребата на марихуана за медицински цели в разрез с федералния регламент,Тенеси и Монтана не се смятат длъжни да се подчиняват на федералните наредби за производство на оръжие и муниции. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
продължение на цитата "Автохтонното население на Аляска и Хавай подчертават, че продажбата на Аляска САЩ от Русия през 1867 г. "не означава прехвърлянето на суверенитета над Аляска".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
"Крадеца викал дръжте крадеца" Като си рекъл "анексира"....."Аляска и Хавай обвиняват САЩ в незаконно анексиране и на своите територии.Представители коренните народи на тези региони се обръщат към ООН да гарантира правото им на самоопределяне.Автохтонното население на Аляска и Хавай призова международната общност да гарантира правото им на самоопределяне във връзка с "незаконно анексиране" и "окупация" на Съединените щати.Коренните народи на Аляска са алеутите и ескимосите, а на Хаваи са полинезийците.Аляска и Хаваи са съответно 49 и 50 по ред американски щати. В Женева е разпространено изявление, в което се иска да се разгледа въпроса в рамките на Съвета на ООН по правата на човека и за преглед на човешките права и свободи в Съединените щати. Разглеждането е насрочено за 11 май.В документа се посочва, че "Аляска и Хавай през 1959 г. са били анексирани от САЩ чрез измами и умишлено нарушение на мандата и принципите на ООН и на процеса на самоопределение."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още