IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

Най-голямото данъчно убежище в света всъщност е в САЩ – в щата Делауеър

17:03 | 06.05.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
След OffshoreLeaks на Земята вече няма рай дори и за милионерите*

Всъщност в Corporate Trust Center в Уелмингтън изобщо няма офиси, а само някакви странни гишета. Работното време е заковано: от 08.30 до 16 часа. Но за сметка на това офисът на щатския секретар работи до полунощ – а точно той разписва и подпечатва регистрационните документи на всяка фирма.

Делауеър наистина предлага изключително атрактивни условия за бизнес: създаване на фиктивни компании без служители, без активи, дори без конкретен бизнес – при това на символични цени. При регистрацията не са необходими никакви документи, не е нужно дори да доказваш кой си и какво искаш да правиш. Делауеър гарантира пълна анонимност на фирмите и едновременно с това най-опростената процедура за регистрация. Поради това е предпочитана дестинация пред Каймановите острови, островите Ман и Гърнзи, например.  Освен това местното законодателство позволява след регистрацията на фирмата да откриеш сметка навсякъде по света с помощта на американския си адрес. Всяка година в САЩ се регистрират 2 милиона фирми, всяка десета от тях е с адрес в щата Делауеър.

За дейността си в САЩ фирмите са длъжни да плащат федералния корпоративен данък от 35%, но не и допълнителния, който всеки щат налага и който стига до 10%. Но всички останали такси в Делауеър са равни на нула. Това е причината тук да е събрана най-реномираната колекция от корпорации. Щатът има 897 934 граждани, на които се падат 945 326 фирми.

Повечето фирми, регистрирани в Делауеър, използват напълно легални методи за намаляване на данъците си. Централите им – независимо дали са в Лондон, Москва или, да речем, Плевен – могат да прехвърлят дължими суми или приходи към дъщерните си фирми в щата, където те не се облагат данъчно. Тази система е известна като „вратичката на Делауеър” (the Delaware loophole). Чрез нея през последните 10 години фирмите са успели да си спестят от данъци и такси повече от 9.5 милиарда долара – и това е по официални данни на властите в щата. "Вратичката" е особено атрактивна за енергийни гиганти като Exxon, Chevron и Rio Tinto. На практика десетте най-големи енергийни концерни в света разполагат с общо 915 свои филиали в Делауеър срещу едва 51 в Швейцария и 49 – на Каймановите острови.

Но икономисаните данъци не са единственият фактор, който подтиква компаниите да търсят офшорни убежища. Делауеър е уникален, защото предлага две неща - пълна липса на бюрократични процедури и изключително надеждна правна система. В Ню Йорк регистрацията на нова фирма трае средно три седмици, а в Делауеър – само един ден (и скромните 250 долара такси). Освен това от 1792 г. в щата е въведена уникална юридическа система с така наречения Канцеларски съд (Court of Chancery). За разлика от другите щати тук няма съдебни заседатели - правните казуси се решават само от професионалисти. За огромно мнозинство от търгуващите в САЩ германски компании например тази юридическа сигурност е главната причина да изберат Делауеър. Тук са регистрирани над 20 от акционерите на Porsche, фирми на Volkswagen, BMW... Eнергийният оператор E.ON, който през миналата година продаде българския си бизнес, е оперирал у нас именно с филиал, регистриран в Делауеър.

Финансовите колоси Deutsche Bank и Commerzbank притежават поне 9 филиала в данъчни убежища, твърди Süddeutsche Zeitung. Софтуерният гигант SAP,  който също има значим бизнес в България, освен централния си офис във Валдорф разполага и с офшорни филиали на Каймановите и Вирджинските острови. И това не са просто "пощенски кутии", а напълно функциониращи офиси – с общо над 250 служители. Данъчните оазиси очевидно имат остра нужда от софтуер.

Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 21 rate down comment 2
Натрий
преди 11 години
Представям си всичко това, като един балон - като го стиснеш от единия край той се издува от другия.Явно една от причините да има офшорки е тази, че данъците са прекалено високи - в някои страни.Щом на световно ниво се допуска да има такива зони, смятай за каква корупция по високите етажи става въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 11 години
Да бяхте проверил кой е авторът на статията, преди да направите такъв лекомислен коментар. В нета може да се намери доста за г-н Ценков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
I
преди 11 години
Повече такива статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още