IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо „прекрасната работа“ на Фед и ЕЦБ не задвижва световната икономика

Налице е рядко съчетание на множество рестриктивни фискални политики, нарушени канали за финансово посредничество и парализиращи търговски дисбаланси

12:35 | 22.04.13 г. 25
Защо „прекрасната работа“ на Фед и ЕЦБ не задвижва световната икономика

Пред много по-сериозни проблеми е изправена ЕЦБ, тъй като кредитната ѝ експанзия не осигурява значимо облекчение за предприятията и домакинствата в еврозоната. А обсъжданото в момента разхлабване на фискалните политики в европейския валутен съюз ще означават само малко допълнително време за постигане на рязко понижаване на целите за дефицита във Франция, Испания и Португалия (чиито икономики представляват 35% от тази на еврозоната), без отстъпка по задълженията им да предприемат структурни реформи, чието краткосрочно въздействие ще доведе до нарастваща безработица.

Най-доброто, което ЕЦБ може да направи в тази мрачна обстановка, е да осигури известна кризисна подкрепа. Нейната монетарна политика няма онази тяга, защото слабата, недокапитализирана и в много случаи напълно нефункционална финансова система на еврозоната е неспособна да финансира компаниите и домакинствата.

Това се вижда ясно от данните на ЕЦБ. Банковите заеми за частния сектор през първите 2 месеца на годината са с 0,9% под подтиснатите нива за същия период година по-рано.

Следователно залогът, че „тройката“ фискални мерки на икономии, задушаващите ръста в краткосрочен план структурни реформи и привидно упоритите проблеми в слабата банкова система скоро ще доведат до преразглеждане в посока на понижение на дългосрочната прогноза на ЕЦБ за ръста в еврозоната, е добър, смята Иванович.

Той очаква от ЕЦБ да заявят, че признаците за съживяване на икономиката, които са очаквали, вероятно няма да започнат да се появяват до края на тази година.

По думите му Фед е изправен пред друга обстановка. Оттам наблюдават една умерено разширяваща се икономика, където инфлацията и балоните на активи биха могли да усложнят стратегията за излизане от извънредно разхлабена монетарна политика.

От Фед обаче са наясно, че очевидната невъзможност на Конгреса и Белия дом да се споразумеят за данъците и разходите ще остави фискалната политика на САЩ на произволния път на значителните ограничения. А това, разбира се, е мощна спирачка за икономиката, която Фед се опитва да компенсира, преди да започне да изтегля монетарните си стимули.

Официално фискаланта политика на еврозоната не е на същия автопилот, макар че въведените наскоро дисциплиниращи процедури за бюджетния процес може да изглеждат като близнаци на американските пипала по отношение на съкращенията. Това е очевидно неприемлива и политически разрушителна фискална политика в ситуация, в която отслабващата банкова система не е в състояние да осигури ефективно предаване на опита на ЕЦБ да рестартира замиращата икономика в еврозоната.

Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 10
jelenski
преди 11 години
Е, Дянков се пробва да прави същото и в България и какъв беше резултата - тотален провал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 11 години
Китайците трябва да върнат парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Извода какъв е? Понзи не се поддържа жив с печатане на фалшиви пари. Понзи се оставя да се сгромоляса. Защото цялата работа е една Пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
SS-23
преди 11 години
Какво дъвчите едно и също в различни теми, не мога да разбера? Как ще се възстанови нещо, което е практически и чисто математически невъзстановаемо! Дяков, ти ако се насмучиш с кредити, които представляват 150% от доходите ти, ще можеш ли да се "възстановиш" някога във времето? Аз ти казвам, че НИКОГА няма да се възстановиш. Същото е и с държавите, и с фирмите, и с хората! Единственият начина наистина да има възстановяване и рестартиране на световната икономика е само едно- ЛИКВИДИРАНЕ (ОПРОЩАВАНЕ) НА ДЪЛГОВЕТЕ! НИЩО ДРУГО НЯМА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА! С други думи- трябва да глътнат вода, тези, които са играли хазартно и са довели до сегашната ситуция! "Живота на кредит" е сбъркана формула, която в дългосрочен план води точно до това, което наблюдаваме сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
Венци ти ли писа статията или я преписа от някъде това са пълни глупости.Печатенето на пари не ражда икономика а ражда инфлацияако едно семейство тегли заем иго харчи то е нормално да има по-голям оборот от периода в който трябва да го върне няма да има заем за харчене и вноската от заплатата ще намали свободно разполагаемите парине можеш да харчиш безкрайно само зада може тези които са дали заемите да са добрекойто дава заем на бандит и бандита няма пари фалира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още