IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед продължава с монетарните стимули

Решението на централната банка беше очаквано особено след изненадващия спад на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие

22:06 | 30.01.13 г. 13
<p>
	Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв (Фед) ще продължи да изкупува активи за 85 млрд. долара на месец и ще се придържа към поетия ангажимент да задържа основните лихвени проценти близки до нулата, докато безработицата в САЩ не падне поне до 6,5% от сегашните 7,8%, стана ясно от изявление на институцията в края на двудневна среща, цитирано от CNBC.

Решението на централната банка беше очаквано особено след изненадващия спад на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през четвъртото тримесечие на 2012 г..

По-рано в сряда щатското министерство на икономиката обяви, че БВП на страната е претърпял първия си спад от рецесията през 2009 г., свивайки се с 0,1% на годишна база, след като нарасна с 3,1% през третото тримесечие.

Пазарната реакция на доклада на министерството беше сравнително слаба, отчасти защото данните затвърдиха очакванията, че Фед ще продължи да предоставя монетарни стимули, докато икономиката остава анемична.

„Докладът може да помогне за успокояването на някои страхове, появили се по-рано този месец, че Фед ще прекрати програмата за изкупуване на облигации по-рано от очакваното“, коментира Марк Чандлър, валутен стратег на Brown Brothers Harriman.

Стенограмата от срещата на Фед през декември разкрива, че някои от директорите на централната банка са на мнение, че програмата за вливане на ликвидност трябва да бъде прекратена до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Единствената разлика между Япония и САЩ е че ако при Япония това е вътрешен проблем главно и печатането се плаща от Японците които държат Японски облигации и имат активи в Йени, то при долара е точно на обратно повечето облигации и валутни резерви се държат от чужденци, все пак това че САЩ изнасяха долари беше, най-голямата им износна стока, та ако те започнат да продават тази очевидно обезценяваща се стока за злато примерно, всеки може да се сети какво ще стане със САЩ, така че нещата са доста доста сложни при долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Ако в САШ има икономически ръст, тогава защо имат трилион и кусур бюджетен дефицит? През 2 000-та година са имали около 300 милиарда бюджетен излишък. За да имат такъв дефицит сега, това означава, че не могат да си съберат данъците, а не могат да ги съберат, защото няма от кого и какво да вземат. Което от своя страна означава, че ръст със сигурност има, но той е с обратен знак. За съжаление не мога да направя никакъв друг извод при създалата се ситуация. Ако някой знае къде са отишли парите, които преди 10-ина години е събирала данъчната администрация - нека сподели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Аз Японците поне ги разбирам - имат дефлация, йената расте - печатат да да омекотят ефекта и да спасят износа от колапс.Обаче за САЩ не може да с каже същото. Лошото е, че долара като резервна валута присъства във всеки държавен резерв и печатайки те, реално изсмукват стойност от чуждите държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Истината е че те просто не могат да спрат да печатат, НЯМАТ избор, както и Япония между другото, другия вариант за абсолютно всички е много по-лош, така че всички се примиряват с умерената инфлация и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
изненадващия спад на БВП на САЩ през четвъртото тримесечие на 2012 г."??? - Ако някой вярва в икономическото възстановяване на САЩ измислено от пропагандата, сигурно пише писма на Дядо Коледа и се чуди защо не си получава подаръците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Lucifer
преди 11 години
бедните няма какво да губят, защото са бедни, нямат нищо и нищо не е в състояние да ги стресира, но богатите са забравили що е бедност, не знаят как да оцеляват без парите си, за тях стресът е толкова ужасен, че по някога само мисълта за фалит и бедност им докарва инфаркт или инсулт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
В момента Европа печата много по-малко пари, а напечатаните заеми започват да се връщат. Щатите пък продължават да трупат дълг, докато Европа засега успява да си преструктурира успешно задълженията. В средносрочен план това е много добре за стария континент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
ivancholak
преди 11 години
само вижте му физиономията, ехидно нахилена, сигурно е евреин този
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
ВУЙЧО
преди 11 години
" Първото лекарство на лошото държавно управление е инфлацията , второто е войната . След временен успех и двете предизвикват развалини " Ernest Hemingway
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Неприятното е, че обедняването се случва, най-вече на тези които вече са бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още