IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще влива ликвидност, докато заетостта се подобри*

Централната банка на САЩ обяви ежемесечни покупки на ипотечни облигации за 40 млрд. долара и удължи ангажимента си за ниски лихви поне до средата на 2015 г.

20:15 | 13.09.12 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед ще влива ликвидност, докато заетостта се подобри*

Федералният резерв на САЩ предприе поредна агресивна стимулираща програма, обявявайки, че всеки месец ще купува ипотечни облигации за по 40 млрд. долара и че ще продължава с покупките на активи, докато перспективата пред заетостта се подобри значително, предава Ройтерс.

В съществена промяна на посоката на американската парична политика Фед обвърза нестандартното изкупуване на облигации директно със състоянието на икономиката – стъпка, която вероятно ще се приеме като спорна от критиците на централната банка.

„Ако перспективата пред трудовия пазар не се подобри значително, Федералният резерв ще продължи да изкупува издадени от федералните агенции ценни книжа, обезпечени с ипотеки, както и да използва други подходящи средства до достигане на тази цел в условията на ценова стабилност”, гласи изявлението на Фед.

Чрез допълнителна мярка, която отразява загрижеността на ръководителите на Фед за икономиката, те заявяват, че не възнамеряват да повишават сегашните близки до нулата лихвени нива поне до средата на 2015 г. Досега времевият праг за тази политика бе краят на 2014 г.

Действията на Фед са дори по-смели, отколкото мнозина инвеститори очакваха, имайки предвид неограничеността на програмата за изкупуване на облигации във времето и обвързаността й с безработицата.

Същевременно Федералният резерв понижи прогнозата си за растежа през 2012 г. до 2% от досегашните 2,4%, като предвижда безработицата да остане над 8% до края на годината, но очаква ускоряване на растежа през следващите две години, след като вече е задействан трети кръг вливане на ликвидност.

Прогнозата на членовете на Комисията за открития пазар на Фед за 2013 г. сочи ръст на БВП от 2,5-3%, спрямо досегашната за 2,2-2,8%. Очакванията за растежа през 2014 г. варират между 3% и 3,8% срещу 3-3,5% досега.

Предвижданията за безработицата са тя да бъде в рамките на 7,6-7,9% през последното тримесечие на 2012 г. при досегашна прогноза от юни за 7,5-8%. През последното тримесечие на 2014 г. се очаква безработицата да падне до 6,7-7,3%, спрямо по-раншната оценка за 7-7,7%.

Растежът в САЩ се забави през второто тримесечие до 1,7%, като анализаторите не вярват, че в момента е кой знае колко по-висок.

Щатската икономика създаде едва 96 хил. работни места през август – по-малко от необходимото, за да компенсира прираста на населението.

Безработицата се понижи до 8,1% през миналия месец, но само защото все повече обезкуражени американци не търсят работа.

* Актуализирано в 22:00 с икономическите прогнози на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Неограниченост като ключова дума. Това прилича на отчаян ход. Виж ако не беше "неограничено", а "пореден кръг" нямаше да ми звучи като "ами не знаем какво друго да направим".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
undoo
преди 11 години
40 млрд на месец не е чак толкова много??? Смятам че в обозримо бъдеще може да се получи много кофти ситуация! Но за сметка на това в момента е полезно да се търгува активно поне 4-5 месеца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Forex Master
преди 11 години
>>> Фед ще влива ликвидност докато заетостта се подобри>>>То ако с печатане на пари се създаваха работни места Зимбабве отдавна да са най-развитата държава! Банкнотата от 150 трилиона зимбвавийски долара отдавна е символ на късогледа държавна политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още