IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Черният петък" съживява щатската търговия

40% от приходите на американските търговци на дребно се реализират между Деня на благодарността и Коледа, като тази година се очакват 466 млрд. долара

11:19 | 25.11.11 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Клиенти се насочват към касата на магазин Target в Торингтън, Кънектикът.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Клиенти се насочват към касата на магазин Target в Торингтън, Кънектикът. Снимка: Ройтерс

От успеха на бранша при коледното пазаруване всъщност зависи и благосъстоянието на цялата национална икономика. „Един слаб сезон ще върне страха от рецесия", казва Скот Хойт, търговски експерт в агенцията за кредитен рейтинг Moody’s. "Един силен сезон пък би могъл да подтисне тези страхове."

Защото в този случай компаниите ще наемат повече служители, което от своя страна помага на останалата част от икономиката. Потреблението в Америка е кралят на икономиката: то допринася с около две трети за целия брутен вътрешен продукт.

За да се насърчат продажбите някои нарушиха през тази година едно табу: те отвориха своите магазини и в четвъртък, в Деня на благодарността. Всъщност в Деня на благодарността страната почива - американците са традиционно у дома си със семействата си, ядат пуйка и гледат футбол. Но Wal Mart, Best Buy, Macy’s и някои молове ги очакваха в обектите си.

Протестите на синдикатите, които смятат, че служителите са измамени и не почиват на празника, бяха потушени от индустрията. В края на краищата, хората в много индустрии винаги са били на работа в Деня на благодарността, например в аптеките или магазините за хранителни стоки, твърдят от NRF. Като се има предвид подтиснатия пазар на труда, служителите и наетите допълнително временни работници, достигащи до 500 хил., не са в добра позиция да преговарят.

И така, в много градове те са на касите от четвъртък вечерта, неуспели да приготвят пуйката у дома си, докато около тях бушува традиционната битка. Ловците на сделки са успели да се подготвят за това по-рано, защото Wal Mart публикува карти на магазините си, за да може всеки да намери по-лесно отдела, който го интересува. Това спестява ценни секунди и предотвратява възможните сблъсъци защото понякога изходът от битката за сделки може да е буквално смъртоносен.

Именно на Черния петък преди три години в магазин на Wal-Mart близо до Ню Йорк охранител загина, малко след като отвори вратата на сутринта. 34-годишният великан, висок почти два метра и с фигура на ръгбист, просто бе стъпкан от нахлулата тълпа.

Който не иска да участва в тълпата има възможност да избегне този ад. На следващия понеделник след Черния петък идва ред на „Cyber Monday“ - датата, от която всеки може да си купи много намалени неща онлайн. Или да се придържа към съветите на експерти, които призовават за търпение. "Дните с малко клиенти и още по-добри оферти идват след Деня на благодарността", посочват от консултантската фирма Shopper Trak. Все пак през уикенда не се купува всичко.

За Тито Ернандес и Кристин Орта, които са в очакване в палатката си, толкова много чакане не е вариант. В противен случай телевизорът ще отиде у врага.

Снимки от шопинг манията вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Там намаленията са яки и истински! ТВ 42 за 199$ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
tenero
преди 12 години
Психоза - тежка психична болест, която се характеризира със загубване на контакт с реалността и дълбоко нарушаване на връзките с другите хора, което е причина за социалната дезадаптация на субекта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
не наяли се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още