IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще предприеме ново вливане на ликвидност през есента заради слабата заетост?

Бюджетът трябва да се балансира дългосрочно, защото икономиката има нужда от известно стимулиране в краткосрочен план, смята професорът от Dartmouth College Дейвид Бланчфлауър

16:30 | 09.07.11 г. 27
Автор - снимка
Създател
Фед ще предприеме ново вливане на ликвидност през есента заради слабата заетост?

Слабите данни за заетостта в САЩ през юни ще накарат Федералния резерв да предприеме през есента трети кръг на програмата си за вливане на ликвидност в икономиката, смята Дейвид Бланчфлауър, професор в Dartmouth College.

„QE3 (Quantitative Easing) изглежда все повече на дневен ред. Какво друго може да направи централната банка, да остави безработицата да се покачва ли?”, разсъждава той в интервю за MarketWatch.

Според бившия член на комитета по парична политика на Английската централна банка, лошото текущо състояние на американската икономика повтаря това на британската от по-рано през годината, когато обсъждането на правителствени мерки за икономии накара потребителите да ограничат разходите си, а бизнесът забави инвестициите и наемането на персонал. 

Самите коментари за такива мерки отприщиха първични страхове и повишиха значително вероятността за нови стимулиращи действия на Английската централната банка (АЦБ), посочва той.

Растежът в Англия е много слаб и трябва да е сигнал за САЩ, предупреждава професорът. АЦБ според него може да прибегне до нови покупки на активи преди Фед.

„Всички, които твърдят, че бюджетните рестрикции са насърчаващи за икономиката са абсолютно неадекватни”, казва Бланчфлауър.

Фед смята, че щатската икономика все още има нужда от отрицателни реални лихви, но те трябва да убедят някои членове на Конгреса, които не разбират, че растящите страхове от фискален колапс само влошават нещата, обяснява той.

Бюджетният баланс трябва да бъдат постигнат в рамките на много по-дълъг период защото икономиката има нужда от известно стимулиране в краткосрочен план, добавя икономистът.

Според него Федералният резерв ще изчака до края на лятото, за да реши как да обяви новия цикъл за вливане на ликвидност и как точно да го осъществи.

Той смята, че QE3 ще е подобен на предходните, тъй като щатската централна банка е крайно ограничена по отношение на активите, които може да купува, за да влива ликвидност. Фед може да купува единствено ДЦК, ипотечни ценни книжа или краткосрочни общински облигации.

Бланчфлауър смята, че другите варианти за стимулираща политика от страна на Федералния резерв няма да сработят. Например, обещанието на централната банка да поддържа лихвите ниски за дори повече от „продължителен период” (обичайната формулировка напоследък) не е много правдоподобно, посочва той.

Това просто означава, че „ще държим лихвите ниски, докогато имаме нужда от това”. Ниските лихви обаче не помагат на повечето хора, които не могат да получат банков заем заради лошото си кредитно досие.

Според икономиста забавянето на американската икономика се дължи на такова в глобален мащаб, като продажбите на дребно са в състояние на колапс, а данните за потреблението и производството са негативни. ”Световната икономика се забавя”, констатира той. „Защо някои си мислят, че американската е отделена от нея?”

Бившият член на АЦБ разкритикува решението на ЕЦБ за повишение на лихвите, тъй като няма натиск за увеличение на заплатите, а инфлацията пада. По-високите лихви влошават ситуацията за страните от периферията на еврозоната, смята той. ”Изглежда че се вземат точно решенията, които не трябва”, завършва Дейвид Бланчфлауър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
абе ровъре - ето ти линк към оригиналната статия прочети коментарите и си прави изводите, колко разбират бг форумните разбирачи и колко тези в САЩ дето уж били *** - може да се запиташ, защо хората им не са във възторг от "стимулирането" на икономиката им http://***.marketwatch.com/story/fed-will-launch-qe3-by-fall-expert-says-2011-07-08
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
USBPerorr
преди 12 години
Май дойде време да си пусна и аз едно мое си QE1 за сега.Ефект никакъв до сега от QEта.Печатат се пари за тях си не за НАРОДОТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
мдам от заглавието изглежда че е два ли не е вече в кърпа вързано иначе постнах по надолу що за професор е тозиhttp://en.wikipedia.org/wiki/David_BlanchflowerMuch of Blanchflower's work has focused on the economics of happiness. He has posited a correlation between age and happiness, declining through the 20s, 30s, and 40s before increasing in retirement.[9] He has been labelled a "happiness guru" for his ability to quantify the increase in happiness for individuals who are married or have sex frequently, work which has applications in divorce law and pharmaceutical advertising.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
rover
преди 12 години
Сега виждам колко сме по-добре не само от САЩ, а и от повечето други държави. Нали, Роджърс? Онези забавят икономиката - ние излизаме от кризата ( или вече сме излезли). Там 9.2 безработица и се увеличава, у нас 8 и нещо и намалява......Извинявам се за черногледството си напоследък. Явно правителството ни е държало правилен курс, та сега не трябва да ни спасяват като Гърция, нито да печатаме левове като САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
Глупостта на тоя професор и повечето кейнсиански *** няма нужда да се коментира - само бих ги попитал защо след два неуспешни опита иска да има трети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
Инвесторе много ви е тъпо заглавието - тука не сме някви *** да ни лъжете с подобни заглавия - тва че някъв професор мисли нещо не същото като ФЕД ЩЕ направи нещото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
А, добр' утро!! Само преди месец и нещо влезнах в спор с един умник тук, който прогнозираше 1 Е=1.20 долара през Август и вдигане на федералната лихва щото американксата икомоника набирала скорост. Тогава казах - QE3 тази година с всички последствия с една -едничка цел - преизбиране на Обама, а това значи много слаб долар и стимули до дупка. С една дума - комунизъм. Този сценарий е игран вече през 70-те с президента Никсън и напускането на Златния Стандарт. Пол Волкър е все още жив - наложило се е при встъпване в длъжност да вдигне лихвите над 10% за да спаси американската икономика от тотален колапс. Вижте - данните на правителството са манипулирани. Не може 2 дена преди това ADP проучването да дава 157000 работни места и веднага след това да излезнат само 18 000!! От другата страна на Океана блюдолизците от ЕЦБ правят каквото им се заповяда - т.е. точно обратното на това, което всъщност трябва да правят ако мислят за населението на Европа. Америка тласка Света към нова криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
no-credit
преди 12 години
"ние също трявбаше да стимулираме икономиката"...Ами аз изобщо не съм против стимулите. Нещо не си разбрал - аз съм само против КРЕДИТНИТЕ стимули. Защото кредита е бомба със закъснител. И ако САЩ имат долара като световна валута и могат да печатат и заемат сравнително изгодно, то за дребни риби като нас това далеч не е така. Макар че, ще ги видим и тях докъде ще я докарат с това печатане... Прочее, и миналия път ти казах, че ако става въпрос за стимулиране по друг начин, например чрез намаляване на данъци и осигуровки, аз също съм "ЗА". А пари има - ние не можем да усвоим ПОДАРЕНИТЕ ни по линията на еврофондовете и затова е безмислено да се вземат заеми. Защото явно нямаме капацитет да усвояваме и ако вземем заеми, то те или ще се откраднат или ще се изядат и изпият и ефекта ще е само краткотраен. А заемите ще останат да висят. От 2004-та до 2008-*** нали всеки който можеше да вземе заем, взе. Е, и?! Брутния ни външен дълг е почти, ако не и отгоре на БВП-то ни, а ефект се не види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
cso
преди 12 години
Стимулирането на икономиката е много полезно, но да се прави както трябва инфраструктура,алтернативни енергийни източници, образование и други.САЩ дължи на правилна Кейнсиянска политика след Втората световна война.Наливането на пари чрез банките само увеличава инфлацията, без да увеличи производството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
marketleverage
преди 12 години
аз и друг път съм ти казвал не си запознат със конкретната ситуацията в бг... банковта система и условия на валутен борд ... значи в бг всичко се знае независимо колко е тайно уж.... ако депутатите решат да се съберат някоя неделя и да гласуват да инфлират лева (това е механизма) още в петъка преди неделята ще наблюдава перфектана буря... банк рън... предсрочно изискуеми кредити и няма да е останло много какво да се инфлира... депутатите са дупедвци още в петъка преди да е напълно сигурно че в неделята ще се събират д ще си дръпнат парите за да не изгорят и ще кажат на приятелчетата и спонсорите на кампаниите си ... баковите служители като видят какво правят и те ще напрвят същото няма банкова таина няма ала бала от там по веригата до няколко часа ще гледаш филм...така че на Дянков му остава да кърпи това което е в момента и да гледа да не натиска малкия бизнес много за да може да диша иначе ще стане страшно от към безработица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още