IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Да се откажем от култа към невидимите богове

Според носителя на Нобелова награда за икономика някои държави не могат безкрайно да поддържат високи дефицити, в Америка обаче имали избор

18:30 | 20.08.10 г. 16
Автор - снимка
Създател
Пол Кругман: Да се откажем от култа към невидимите богове

Трябва да се откажем от култа към "невидимите богове" в призивите за намаляване на бюджетните разходи, за да се оправят проблемите на западните държави с нивата на държавна задлъжнялост. За това апелира в петък носителят на Нобелова награда за икономика за 2008 г. Пол Кругман.

„Елитът на властимащите политици (централни банкери, финансови министри, избраници, които се изправят в защита на бюджетната строгост) се държат като проповедници на античен култ, изискват от нас човешки жертви, за да се успокои гневът на невидимите богове”, пише Кругман в материал за New York Times.

Тези невидими божества по думите му са инвеститорите на пазарите на държавни облигации, чието влияние според експерта се преувеличава.

„Да, става дума за жертви. Би трябвало тези, които се съмняват в страданията, причинени от орязаните разходи, да погледнат катастрофалните последствия от строгите програми в Гърция и Ирландия”, допълва Пол Кругман.

Той подчертава още, че в САЩ например, въпреки продължаващите рекордни нива на задлъжнялост, държавата заема средства при много ниски лихвени нива.

„Първо ни казват, че не трябва да обръщаме внимание на икономическите фундаменти, а да се подчиняваме на диктата на финансовите пазари; сега ни казват да не обръщаме внимание на това, за което говорят тези пазари, защото те са дезориентирани”, пише специалистът.

Все пак Кругман допълва, че някои по-малки страни не могат безкрайно да поддържат високи дефицити. „Но ние в Америка имаме избор. Пазарите не изискват да изоставим създаването на работни места”, пише преподавателят от университета в Принстън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

16
rate up comment 1 rate down comment 0
interest-free
преди 13 години
Като гледам колко "мотивиран" и самоуверен у надъхан народ има тук във форума, и се палят и се горещят и не виждат ли или се правят само, че не го знаят, това, че САЩ ни е вкарала в този смръдлив и уродлив театър на абсурда с този си $ набеден за резервна световна валутаи, че ако в скоро врем не се намери развръзка на тази драма и не се напише нов сценарии,голям трийлър с трагикомедийни нюанси ще се получи за целият свят с изключение на развиващите се икономики, а някои и от тях може да глътнат доста баласта......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Напиши си името и им прати СиВи да те наемат теб за тая роля, че явно си много "велик" и ще го смениш лесно , просто не знаят , че се е родил такъв "гений" още наивниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
Nabludatel777
преди 13 години
Абе кво става с еврото ти??? Или не знаеш че парите дето са ги наляли ЕЦБ и ЕС са много повече от това дето са "отпечатали" ФЕД ?? Що малко не прочетеш накъде са се засили "проспериращите" страни членки на еврозоната и икономите им или продължаваш да ругаеш "долара" , че да но стигне 1,2 лв. да си изравниш загубите дето си ги изял... То бива тенденциозност т обива ама си жалък с това си напъване... може и това да стане *** не днес и не утре...а не е нужно да печатат денонощно щото жълтите и арабите купуват ДКЦ татат има а не на смешните *** от ЕС дето никой не ги знае дали някога ще има с кво да ги връщат. Единствено ЕЦБ купува ДКЦ та държавите от еврозоната...може само Швабите да имат и други клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
DanilOlivo
преди 13 години
Тоя човечец вече не мога да разбера изключително нагъл ли е, или изключително глупав. Но май ги съчетава тия две "качества". "Той подчертава още, че в САЩ например, въпреки продължаващите рекордни нива на задлъжнялост, държавата заема средства при много ниски лихвени нива." E как няма да заемат при изключително ниски лихвени нива, като облигациите им се купуват с безплатни TARP !? А и от комуноиди и араби, които още не могат да се осъзнаят ролята си в тая игра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
абитуриент
преди 13 години
те не са спирали с печатането- фед и сие.....- а сега са намислили да минат на 24-часов режим на работа.........целта е да се запази системата и печалбата на банкерите........та ако някой, чака силен долар и шортва с-п , може да остане РАЗОЧАРОВАН ...........?????!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
Хосе
преди 13 години
Истината е в тайминга. Да, дефицитите и дълга трябва да се намалят, но дали сега е най-подходящия момент за това!? Важното е когато икономиката е във възход да се постъпи разумно, да се правят излишаци и да се намалят дългове. В добрите времена да се трупат резерви за лошите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
GHOST_FX
преди 13 години
Когаго дойде време да плащане на ДЦК и държавата откаже плащане, ще бъдат дислоцирани 2-3 самолетоносача. Ще бъде открит нов "враг", а притежателите на ДЦК доброволно ще се откажат от своите взимания ....даже и вода няма да им предложат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
no-credit
преди 13 години
Нека Кругман каже и какво ще се случи когато изплащането на дълговете стане невъзможно! Инвестиралите в ДЦК-та ще пият по една студена вода - това ли е идеята??? Ако е така нека си го каже, какво толкова - и това е някакво решение. Е, ще изпищят разни пенсионни и други фондове и бамки, ама то без жертви не може. Иначе, от огромно значение е кой печата валутата в която са деноминирани кредитите (основно долари и евра) - тия които ги печатат се кредитират при ниски лихви, а ние, които не ги печатаме се кредитираме в тези валути на (поне) двойно по-високи лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
rogers
преди 13 години
нобеловата награда я е заслужил колкото Обама заслужи неговата за мир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
neduded
преди 13 години
Най-цитираният икономист в световен мащаб е лесно и бързо да се намери кой е. Казва се Андрей Шлайфър (Дянков между другото има няколко съвместни публикации с него). А най-големите икономисти изобщо са хора като Смит, Рикардо, Малтъс, Кейнс, Хайек и Фрийдман. Кругман, макар и с Нобелова награда, има доста да е доказва преди да се нареди редом до тези имена. За Рубини няма смисъл да коментирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още