IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Америка угасва

САЩ се намират на неравен, неасфалтиран път, който не води никъде, смята Нобеловият лауреат

16:19 | 10.08.10 г. 11
Автор - снимка
Създател
Пол Кругман: Америка угасва

Светлините на Америка угасват – буквално. В Колорадо спрингс правят отчаяни опити да спестят пари, като изключат една трета от уличното осветление. Подобни неща се случват и в останалата част на страната – във Филаделфия, Калифорния и други места, пише в материал за New York Times Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман.

В същото време страната, която някога удивляваше света с мащабните си инвестиции в транспорт с проекти като вътрешноградски магистрали, сега се връща назад – в много щати местните власти разбиват пътища, които вече не могат да си позволят да поддържат, посочва икономистът.

Страна, някога уважавана за образователната си система, една от първите, направила задължително основното образование, сега отстъпва позиции. Биват уволнявани учители, спират се учебни програми, в Хавай учебната година се съкращава драстично. Всичко говори, че предстоят още съкращения на разходи.

Казва ни се, че нямаме избор, че основните функции на правителството – основните услуги, които трябва да се предоставят на населението, вече не са достъпни. Истина е, че местните власти и общините нямат пари заради кризата. Но те нямаше да са толкова изцедени откъм финанси, в случай че политиците обмисляха някакви варианти за увеличение на данъците.

Федералното правителство, което може да пласира защитени от инфлацията дългосрочни облигации при лихва от едва 1,04 на сто, изобщо не е изцедено. То би могло и би трябвало да предоставя помощ на местните власти, за да защитава бъдещето на инфраструктурата и децата, смята Кругман.

Вашингтон обаче почти не предоставя помощ, а когато го прави, то е доста незадоволително. Републиканците и демократите „центристи“ посочват като основен приоритет ограничаването на дефицита. В същото време те обявяват, че ще запазят данъчните отстъпки за най-богатите, които ще лишат бюджета от 700 млрд. долара през следващото десетилетие.

Всъщност голяма част от политическата класа в САЩ показва своите приоритети – с оглед избора дали най-богатите 2% от американците да бъдат помолени отново да плащат данъците, които са плащали по времето на Клинтън, или да позволят на основите на нацията да се сринат – буквално при пътищата и фигуративно – при образованието.

Политическата класа избира втория вариант. Това е разрушителен избор както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

В краткосрочен план данъчните отстъпки са сериозна спирачка за икономика с оглед високата безработица.

Когато чуваме хора, настояващи за повече правителствени разходи от Обама, е ключово да имаме предвид местните власти. Да, федералното правителство харчи повече, макар и не толкова, колкото бихте си помислили. Местните власти обаче ограничават разходите.

Ако двата ефекта се обединят, то става така, че единствените големи увеличения на разходите са при програми за осигуряване на системата като застраховане при безработица. Тези програми обаче стават все по-скъпи заради остротата на икономическата криза.

Това означава, че на фона на всички критики за провалените програми за насърчаване на икономиката, ако се вгледаме в разходите на правителството като цяло, всъщност изобщо няма да видим никакви стимули. А при застой на федералните разходи и съкращаване на местните, се отива в обратната ситуация.

Не е ли всъщност данъчната отстъпка за богатите форма на стимул? Не, бихте посочили вие. Когато спасим работата на учител, това със сигурност подпомага заетостта. Когато дадем на милионерите още пари, това е добър шанс повечето от тези пари да останат неоползотворени.

А какво ще се случи с икономиката в бъдеще? Всичко, което знаем за икономическия растеж, казва, че добре образованото население и висококачествената инфраструктура са критично важни. Развиващите се страни полагат огромни усилия, за да подобрят пътищата, пристанищата и сигурността си. Само в Америка нещата стоят по обратния начин.

Как стигнахме дотук? Това е логичното последствие от продължилата три десетилетия антидържавна реторика. Реторика, която убеди мнозина гласоподаватели, че долар, събран като данък, е загубен долар, че публичният сектор не може да върши нищо правилно.

Антиправителствената кампания винаги се е използвала от опозицията – като символ на загуба и измама. Като символ на чековете за хора, каращи кадилаци, на огромните армии от бюрократи, събиращи ненужни документи. Това обаче бяха митове – никога не е имало толкова загуби и измами, колкото се е твърдяло.

Сега тази кампания достигна своя пик с твърденията, че държавата плаща за услуги, от които никой, освен богатите не се нуждае, услуги, които правителството трябва да предоставя, но които никой не иска. Като осветени улици, хубави пътища и солидно образование за децата.

Това е резултатът от дългата кампания срещу правителството – поехме в разрушително грешен коловоз. Америка се намира на неравния, неасфалтиран път, който не води никъде, завършва Кругман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
sulla@abv.bg
преди 12 години
На тоя федералният резерв ли му плати нобеловта титла или синагогата? Или то е едно и също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Pitashtia
преди 13 години
Ами прав е но агонията ще е дълга с непредвидими последици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
kravata_mu
преди 13 години
получава се малко и вълкът сит, и агнето цяло - овчарят...горкия. вълкът - богатите, агнето - държавата, овчарят - народът :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
net_spy
преди 13 години
Какво го нападнахте Кругман, той просто си споделя идеята - също, както го прави Рубини. Да, за доста неща греши, но според мен е съвсем прав в това, че докато уж държавата налива пари, в САЩ има огромни данъчни отстъпки за НАЙ-БОГАТИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
ivo0101
преди 13 години
Сценария се повтаря!Когато ФЕД искат да налеят още пари винаги пращат псевдо лауреатите да убедят народа, че държавните стимули (разходи) са единствения начин за справяне с кризата. Разбира се кой народ би се противопоставил ако държавата му плаща примерно 10% от ст-та на автомобила или жилещето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Тая Нобелова награда, бетер гоцевата Стара планина станала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
На Запад тези брътвежи може и да минават, но не и тук, където отраснахме със загниващия капитализъм и бяхме се превърнали едва ли не в професионалните му бутачи с един пръст. Щото щял да се гътне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
Dror
преди 13 години
edva li moje da se obeztseni pove4e sled kato beshe vra4ena na prezidenta Obunga (niikoi ne znae zashto), koito ne nameri vreme 3 messetsa da ide da si ia pribere
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
DanilOlivo
преди 13 години
Кругман е емпиричното доказателство за тоталното обезценяване на Нобеловата награда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
pastora_bg666
преди 13 години
Един приятел се върна вчера от Ню Йорк и каза, че пътищата в София имат по-малко дупки, което ми се видя странно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още